- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na cukinię z grilla

Przepis na cukinię z grilla
Warzywa z grilla mogą być świetnym dodatkiem do mięs lub same w sobie stanowić lekki, a zarazem pożywny posiłek. Propozycją, która świetnie sprawdzi się w obu odsłonach, jest cukinia. Jak ją przygotować, żeby sprostała oczekiwaniom największych smakoszy?
Cukinia na grilla – przepis i niezbędne składniki
Na większości grillów bez wątpienia królują potrawy mięsne takie jak karkówka, kiełbasa czy szaszłyki. Warto wzbogacać je o warzywa np. w formie sałatek albo pozycji prosto z rusztu. W takim wydaniu idealnie sprawdzi się cukinia z grilla. Przepis jest prosty oraz szybki i nie wymaga wykorzystania wielu składników.
Jak przygotować cukinię na grilla? Potrzebne będą do tego 2 duże sztuki zielonego warzywa, czosnek, suszone zioła i oliwa. Dobrym rozwiązaniem będzie także dodanie odrobiny klasycznej lub pikantnej mieszanki przypraw do grilla. Opcjonalnie cukinię można posypać tartym serem mozzarella lub jego wegańską alternatywą ze skrobi ziemniaczanej i tapioki. Warto również przygotować specjalną tackę, która ułatwi przyrządzanie warzyw na ruszcie, a następnie można szykować się do przygotowywania cukinii.
Jak przyprawić cukinię na grilla?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby modyfikować przyprawy do cukinii według własnych preferencji. Najlepiej wziąć jednak pod uwagę kilka pozycji, które zawsze świetnie komponują się z tym warzywem. Sprawdzą się:
- sól;
- pieprz ziołowy;
- oregano;
- bazylia;
- czosnek granulowany.
Cukinia z grilla – jak ją przygotować?
Przyrządzanie cukinii należy rozpocząć od dokładnego umycia warzyw i pokrojenia ich w stosunkowo grube plastry (nie jest konieczne obieranie skórki). Następnie warzywo wkłada się do miseczki, zasypuje niewielką ilością soli i odstawia na około 30 minut. Kolejnym krokiem jest wylanie nadmiaru soku i delikatne opłukanie cukinii czystą wodą. Pozwoli to pozbyć się ewentualnego gorzkiego posmaku warzywa.
Jak przyprawić cukinię na grilla? Najlepiej zrobić to przy pomocy marynaty. W tym celu należy wymieszać około pół szklanki oliwy (opcjonalnie można do niej dodać również odrobinę oleju), jeden ząbek czosnku, który wcześniej przeciska się przez praskę, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Na koniec każdy z plasterków moczy się w zalewie, układa na specjalnej tacce i grilluje z obu stron do momentu, aż cukinia zmięknie.
Z czym najlepiej podawać grillowaną cukinię?
Warzywo świetnie komponuje się z typowymi grillowymi potrawami np. jako dodatek do karkówki. Można podać ją również w formie smacznej przekąski w towarzystwie serów (sprawdzi się m.in. feta, mozzarella, parmezan lub gouda) lub jogurtowo-ziołowego dipu. Co więcej, cukinia to idealny składnik sałatki z innych grillowanych warzyw, w tym papryki, pomidorów, bakłażana, czerwonej cebuli czy pieczarek.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży