talerz z dolmades i sosem

Przepis na dolmades

2 lutego 2023
5 min

Dolmades – co to takiego jest? Pod tajemniczą nazwą skrywa się pyszna potrawa pochodząca ze słonecznej Grecji. Jej głównym składnikiem jest aromatyczny farsz przygotowywany z ryżu i mięsa. Wyglądem przypomina polskie gołąbki, ale do utrzymania farszu używa się liści winogron. Jeśli chcesz spróbować w swojej kuchni czegoś nowego, to koniecznie poznaj przepis na greckie dolmades!

 

Składniki potrzebne do przygotowania dolmades

Jeśli kiedykolwiek jadłeś lub przygotowywałeś polskie gołąbki, to wiesz mniej więcej, czego możesz się spodziewać po przepisach na dolmades. Składniki niezbędne do przygotowania potrawy to: 200 g ryżu, 250 g mięsa mielonego, 2 cebule, listki pietruszki, mięty i koperku, 200 ml passaty pomidorowej, ¼ szklanki oliwy, sok z cytryny, przyprawy i około 50 liści winogron. Wśród przypraw powinny znaleźć się klasycznie sól i pieprz. Poza tym do smaku warto dodać kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.

Pewnie zastanawiasz się, jak przygotować liście winogron do gołąbków. Najlepiej byłoby zerwać je z własnego ogródka, ponieważ krzaki winogron są bardzo urodzajne i mają na sobie mnóstwo liści. Po zerwaniu trzeba je odpowiednio wyczyścić. Najpierw koniecznie umyj w zlewie wodą każdego liścia i odetnij od niego twardy ogonek. Następnie zagotuj wrzątek z solą w garnku i wrzuć liście na chwilę do środka, aby je wyparzyć. Po wyjęciu rozłóż je na ścierkach, aby mogły wyschnąć przed zawijaniem farszu.

Dolmades – przepis na greckie gołąbki

Przepis na greckie gołąbki w liściach winogron jest prosty, ale trzeba przyznać, że także czasochłonny. Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Po wyłożeniu wyparzonych liści do osuszenia posiekaj dokładnie listki mięty, kopru i pietruszki. Przełóż je do miski, w której będzie powstawał farsz;
  2. Do naczynia dosyp ryż (to ważne, aby go wcześniej nie gotować) i rozgrzej nieco oliwy na patelni;
  3. Usmaż mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie dodaj je do miski z farszem;
  4. Do tego dołącz jeszcze passatę pomidorową, nieco oliwy i drobno posiekaną cebulę, po czym wszystko dokładnie wymieszaj;
  5. Przygotuj rondel do układania zawiniętych dolmades. Na dnie połóż kilka liści winogron, aby gołąbki nie przywarły do ścianek naczynia;
  6. Nakładaj farsz na liście i zawijaj tak, aby całe nadzienie skrywało się pod liściem i nie wypadało;
  7. Układaj dolmades w rondlu w taki sposób, aby pokryły całe dno i leżały bardzo blisko siebie. To zapobiegnie wypadaniu nadzienia ze środka;
  8. Greckie gołąbki układaj też jedne na drugie, a następnie polej je z góry sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj też dwie szklanki wody i zacznij gotować na dużym ogniu;
  9. Gdy w naczyniu zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i duś dolmades około godziny. Gołąbki cały czas powinny być pod przykryciem. Gdy woda podczas gotowania zbyt szybko wyparuje, możesz dolać jej nieco więcej.

Dolmades będą dobre, gdy liście zmiękną, a ryż spęcznieje od wody. W Grecji podaje się je z sosami. Ze względu na dodatek soku z cytryny i mięty gołąbki są orzeźwiające i świeże. Właśnie dlatego dobrze komponuje się z nimi sos tzatziki. Aby przyrządzić ten grecki smakołyk, wystarczy wymieszać opakowanie jogurtu greckiego ze startym na tarce ogórkiem, dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco oliwy z oliwek, sól, pieprz i posiekany koperek. Wszystko to trzeba razem wymieszać i gotowe. Ogórka najlepiej zetrzeć około 15 minut wcześniej, aby przed wymieszaniem z jogurtem oddał wodę.

Jak zawijać dolmades, aby się nie rozpadły?

Faszerowane liście winogron wyglądają bardzo efektownie i równie dobrze smakują. Są znacznie mniejsze niż gołąbki, które królują na polskich stołach, co wymaga precyzji podczas ich zawijania. Jak je zawijać, aby się nie rozleciały? Najpierw trzeba wybrać odpowiednią stronę do nakładania farszu. Jest to nieco jaśniejsza część liścia, na której widać cienkie żyłki.

Nadzienie z mięsem powinno trafić na sam środek liścia. W pierwszej kolejności należy nałożyć na farsz dwie dolne części liścia (te zaokrąglone, a nie spiczastą). Później nakłada się boczne części w taki sposób, aby dolmades wyglądał niczym otwarta koperta. Na koniec zawija się spiczastą część i w ten sposób cały farsz jest dokładnie zabezpieczony z każdej strony. Przygotowanie dolmades to bardzo przyjemny proces, w który warto zaangażować całą rodzinę. Do nadzienia można użyć także warzyw zalegających w lodówce. W ten sposób można stworzyć pyszna wegetariańską wersję tego dania. Smacznego!

Czytaj również