Dolmades – co to takiego jest? Pod tajemniczą nazwą skrywa się pyszna potrawa pochodząca ze słonecznej Grecji. Jej głównym składnikiem jest aromatyczny farsz przygotowywany z ryżu i mięsa. Wyglądem przypomina polskie gołąbki, ale do utrzymania farszu używa się liści winogron. Jeśli chcesz spróbować w swojej kuchni czegoś nowego, to koniecznie poznaj przepis na greckie dolmades!
Jeśli kiedykolwiek jadłeś lub przygotowywałeś polskie gołąbki, to wiesz mniej więcej, czego możesz się spodziewać po przepisach na dolmades. Składniki niezbędne do przygotowania potrawy to: 200 g ryżu, 250 g mięsa mielonego, 2 cebule, listki pietruszki, mięty i koperku, 200 ml passaty pomidorowej, ¼ szklanki oliwy, sok z cytryny, przyprawy i około 50 liści winogron. Wśród przypraw powinny znaleźć się klasycznie sól i pieprz. Poza tym do smaku warto dodać kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.
Pewnie zastanawiasz się, jak przygotować liście winogron do gołąbków. Najlepiej byłoby zerwać je z własnego ogródka, ponieważ krzaki winogron są bardzo urodzajne i mają na sobie mnóstwo liści. Po zerwaniu trzeba je odpowiednio wyczyścić. Najpierw koniecznie umyj w zlewie wodą każdego liścia i odetnij od niego twardy ogonek. Następnie zagotuj wrzątek z solą w garnku i wrzuć liście na chwilę do środka, aby je wyparzyć. Po wyjęciu rozłóż je na ścierkach, aby mogły wyschnąć przed zawijaniem farszu.
Przepis na greckie gołąbki w liściach winogron jest prosty, ale trzeba przyznać, że także czasochłonny. Oto instrukcja krok po kroku:
Dolmades będą dobre, gdy liście zmiękną, a ryż spęcznieje od wody. W Grecji podaje się je z sosami. Ze względu na dodatek soku z cytryny i mięty gołąbki są orzeźwiające i świeże. Właśnie dlatego dobrze komponuje się z nimi sos tzatziki. Aby przyrządzić ten grecki smakołyk, wystarczy wymieszać opakowanie jogurtu greckiego ze startym na tarce ogórkiem, dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco oliwy z oliwek, sól, pieprz i posiekany koperek. Wszystko to trzeba razem wymieszać i gotowe. Ogórka najlepiej zetrzeć około 15 minut wcześniej, aby przed wymieszaniem z jogurtem oddał wodę.
Faszerowane liście winogron wyglądają bardzo efektownie i równie dobrze smakują. Są znacznie mniejsze niż gołąbki, które królują na polskich stołach, co wymaga precyzji podczas ich zawijania. Jak je zawijać, aby się nie rozleciały? Najpierw trzeba wybrać odpowiednią stronę do nakładania farszu. Jest to nieco jaśniejsza część liścia, na której widać cienkie żyłki.
Nadzienie z mięsem powinno trafić na sam środek liścia. W pierwszej kolejności należy nałożyć na farsz dwie dolne części liścia (te zaokrąglone, a nie spiczastą). Później nakłada się boczne części w taki sposób, aby dolmades wyglądał niczym otwarta koperta. Na koniec zawija się spiczastą część i w ten sposób cały farsz jest dokładnie zabezpieczony z każdej strony. Przygotowanie dolmades to bardzo przyjemny proces, w który warto zaangażować całą rodzinę. Do nadzienia można użyć także warzyw zalegających w lodówce. W ten sposób można stworzyć pyszna wegetariańską wersję tego dania. Smacznego!
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży