- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na fit sałatkę

Przepis na fit sałatkę
Szybka przekąska w ciągu dnia, obiad, śniadanie czy kolacja – fit sałatka to jedna z najbardziej uniwersalnych propozycji kulinarnych. Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu, dopasowana do dowolnych upodobań smakowych, a przede wszystkim – zdrowa! Dodaje energii, oczyszcza organizm, i syci, jednocześnie pozostawiając uczucie lekkości. Jej zalety można wymieniać bardzo długo; lepiej jednak poznać je samodzielnie! Zapraszamy do poradnika, w którym szczegółowo omawiamy, jak przygotować tę potrawę.
Przepis na fit sałatkę – co potrzebujemy do jej przygotowania?
Przede wszystkim, fit sałatka nie jest klasycznym daniem, ze ściśle określonym kanonem składników czy przepisem. Funkcjonują jedynie ogólne wzorce, podyktowane względami praktycznymi. Bazą fit sałatki są najczęściej liście roślin zielonych takie jak rukola, roszponka czy też sałata. Można uznać, że stanowią one od 40, do 70 procent całości; w ten sposób łączą smakowo wszystkie pozostałe składniki, nadając kompozycji smakowej harmonie. Drugim ważnym składnikiem są inne warzywa, ewentualnie również owoce. Ich rolą jest urozmaicenie smaku sałatki, a także wzbogacenie jej w dodatkowe składniki odżywcze. Do najczęściej wykorzystywanych roślin w przepisach na zdrowe sałatki, zaliczają się pomidorki, zwłaszcza koktajlowe, rzodkiewka, gruszki, a nawet brzoskwinie czy buraki. Trzecią częścią sałatki, która jest opcjonalna, są źródła białka; jajka, mięso, ryby, a także inne owoce morza. Czynią potrawę jeszcze lepszą, a także powiększają jej wartość energetyczną.
Jak przyrządzić fit sałatkę?
Przyrządzenie zdrowej sałatki można ograniczyć do tylko jednego kroku zmieszania wszystkich składników. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma potrzeby stosowania żadnego rodzaju obróbki termicznej (na przykład gotowania, smażenia, pieczenia), ani zmieniania formy składników (przykładowo mielenia). Odpowiedniego przygotowania mogą wymagać jedynie dobrane składniki, niebędące integralną częścią sałatki. Mowa tu o ugotowaniu jajka na twardo, czy odpowiednim przysmażeniu mięsa; pamiętajmy, że wiele produktów mięsnych można spożywać również w surowej formie. Wymaga to jednak kupowania wyłącznie certyfikowanych produktów, co gwarantuje ich bezpieczeństwo.
Co warto dodać do fit sałatki?
Przepisów na sałatki dietetyczne jest mnóstwo. Nie obawiajmy się więc eksperymentowania i korzystania nawet z nietypowych składników. Jako dodatki, które zawsze będą przepysznie współgrać z potrawą, proponujemy orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni czy czarnuszkę. Ciekawy efekt uzyskuje się również dzięki wykorzystaniu pestek granatu bądź mandarynek. Wartościowym dodatkiem są także grzanki, które nie muszą nawet być umieszczone w jednym talerzu z sałatką. Jednak pozostając w pobliżu, zapobiegają znużeniu smakiem. Wreszcie, warto wspomnieć o płynnych dodatkach. W lekkich sałatkach fit nie stosuje się wprawdzie sosów, które często są wysokokaloryczne. Jednak wyciśnięty sok z cytryny, odrobina oliwy z oliwek czy syrop balsamiczny, jak najbardziej współgrają z koncepcją dietetycznej sałatki, jednocześnie czyniąc ją bardziej sycącą i interesującą w smaku.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży