- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na guacamole

Przepis na guacamole
Guacamole to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych meksykańskich potraw. Co więcej, tradycja przyrządzania tej salsy sięga czasów Azteków, którzy nazywali ją "ahuaca-mulli”, czyli sos z awokado. I choć jest to potrawa typowo meksykańska, popularna stała się głównie dzięki Amerykanom i organizowanemu w Stanach Super Bowl. Tylko tego dnia spożywa się tam niemalże 50 000 ton awokado! Dlatego też poniżej wyjaśniamy, jak przygotować guacamole. Przeczytaj artykuł i poznaj najlepszy przepis na guacamole z awokado!
Przepis na guacamole – co jest ważne podczas przygotowania guacamole?
Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić guacamole z awokado, należy poruszyć kilka istotnych kwestii, które ułatwią nam przyrządzanie tej potrawy. Najważniejszym składnikiem meksykańskiego guacamole jest awokado i to w nim właśnie tkwi sekret tego dania. Najlepiej więc, by było to awokado Hass, choć dopuszcza się również możliwość wykorzystania awokado typu Brogdon bądź Fuerte – jeśli nie mamy pod ręką odmiany Hass. To właśnie ten gatunek awokado uważa się za najlepszy do guacamole. Głównie ze względu na jego niezwykle kremową konsystencję. Ważne jest także to, by było ono dojrzałe – owoce kupowane w polskich sklepach zwykle potrzebują kilku dni na to, by nadawały się do zjedzenia. Aby przyspieszyć proces ich dojrzewania, warto postawić je w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Gdy awokado stanie się miękkie, będzie można z niego przyrządzić awokado.
Drugą niezwykle ważną sprawą jest to, w jaki sposób i czym rozgniata się awokado. Tajemnicą dobrego guacamole jest zastosowanie widelca do ugniatania tego owocu. Meksykanie nigdy nie używają do tego blendera, tak jak niekiedy można się z tym spotkać w Polsce. Tradycyjnie awokado rozgniata się widelcem, ewentualnie nożem, a zblendowanie go uważa się za świętokradztwo. W dodatku robi to kolosalną różnicę w smaku potrawy, ponieważ po zmiksowaniu nie tylko traci ono swoje wartości odżywcze, ale i staje się jałowe w smaku.
Jakie składniki należy użyć do guacamole?
Dojrzałe awokado odmiany Hass (2 sztuki) to jeszcze nie wszystko, czego będzie potrzeba do przyrządzenia tej potrawy. Równie ważne są także inne składniki guacamole, takie jak:
- Limonka – a w zasadzie sok wyciśnięty z połowy limonki;
- Kolendra – szczypta posiekanej natki;
- Pomidory – pozbawione miąższu;
- Chili – połówka ostrej papryczki, najlepiej chili serrano, ewentualnie jalapeno;
- Cebula – najlepiej czerwona, drobno posiekana, w ilości wedle własnego uznania;
- Przyprawy – pieprz i sól.
Do polskiej wersji pasty guacamole czasem dodaje się również czosnek, a limonkę mogą zastąpić cytryny. Należy jednak wspomnieć, że taka spolszczona wersja tej potrawy będzie miała nieco inny smak. I o ile dla Polaka różnica ta nie będzie wyczuwalna – dla Meksykanina będzie miało to kolosalne znaczenie. I choć przez wieki przepis ten ewoluował (w pierwotnym przepisie z czasów azteckich używano wyłącznie awokado), dodawanie czosnku do tego dania w dalszym ciągu postrzegane jest jako wymysł Europejczyków. Tak jak i innych warzyw, które nie zostały wymienione powyżej. Skoro wiemy już, jakie składniki będą do tego potrzebne, pora powiedzieć, jak zrobić guacamole krok po kroku.
Jak należy zrobić guacamole w kilku krokach?
Guacamole to potrawa bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga gotowania ani smażenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Tak jak wspomnieliśmy, przepis na guacamole można wykonać w kilku wersjach: tradycyjnej (meksykańskiej) oraz w nieco spolszczonej wersji. Dlatego też poniżej prezentujemy dwa sposoby przygotowania tego dania.
Guacamole – przepis oryginalny
Aby przygotować guacamole, wystarczy umyć wszystkie produkty, a następnie:
- Przekroić awokado na pół, usunąć z środka pestkę i łyżką przełożyć z niego miąższ do miseczki.
- Miąższ awokado rozgnieść widelcem na pastę.
- Do awokado dodać sól, pieprz i sok z limonki, a następnie wymieszać.
- Usunąć z pomidora miąższ oraz pestki, po czym pokroić go na drobne kawałeczki i dodać do awokado.
- Posiekać na drobne kawałeczki czerwoną cebulę, ostrą papryczkę, świeżą kolendrę.
- Wszystkie składniki dodać do dipu, wymieszać i odstawić do lodówki na 15–20 minut.
Po upływie 20 minut guacamole przesiąknie smakiem przypraw, limonki i chili, dzięki czemu będzie lepiej smakować. W jednej porcji 100 g pasty znajduje się ok. 180 kcal.
Pasta guacamole – przepis spolszczony
W polskiej wersji guacamole można spotkać się również z odrobiną czosnku bądź cytryny zamiast limonki. Trzeba jednak pamiętać o tym, że dodanie jednego z tych cytrusów jest obowiązkowe – w przeciwnym razie pasta utraci swój smak oraz świeży, jasnozielony kolor. Sok z limonki/cytryny chroni bowiem guacamole przed czarnieniem. Niekiedy również do guacamole dodaje się w Polsce odrobinę oliwy – zwłaszcza jeśli do zrobienia pasty wykorzystało się inną rodzaj awokado, która nie jest tak kremowa, jak odmiana Hass.
Z czym podawać pastę guacamole?
Na końcu warto również powiedzieć o tym, z czym je się guacamole. W zasadzie ten pyszny dip można potraktować jako przystawkę lub dodatek do dań takich jak quesadilla czy burrito. Pomysłów na podanie guacamole jest jednak znacznie więcej. Poniżej prezentujemy te najpopularniejsze.
Guacamole – z czym jeść?
Oryginalnie w Meksyku guacamole serwuje się, jako przystawkę, do której podaje się z:
- Nachos;
- Totopos – meksykańskie chipsy w stylu Doritos;
- Tacos;
- Quesadilla;
- jako dodatek do wielu innych meksykańskich potraw, np. cochinita pibil czy do fasoli.
Dip ten sprawdza się również jako dodatek do najprostszych meksykańskich produktów, ponieważ dodaje tortilli smaku. W Polsce natomiast często spożywa się je jako pastę na kanapkę, dip do chipsów, wafli ryżowych itd. Tak naprawdę w łączeniu guacamole z innymi produktami ogranicza nas wyłącznie własna wyobraźnia.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży