- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na karkówkę

Przepis na karkówkę
Pieczona karkówka to klasyczne danie, które w połączeniu z aromatycznymi ziołami i przyprawami świetnie sprawdzi się jako sycący posiłek. Przepis na dobrą karkówkę nie musi być skomplikowany – wystarczy kilka niezawodnych składników, aby wydobyć z mięsa kwintesencję smaku. Podpowiadamy, jak przyrządzić karkówkę na obiad i z czym ją podawać.
Składniki potrzebne do przygotowania karkówki
Co jest niezbędne do przygotowania karkówki? Zaopatrz się w następujące składniki:
- wieprzowina, najlepiej sprawdzi się nie za duży kawałek od strony schabu;
- czosnek;
- majeranek;
- rozmaryn;
- kolendra;
- sól;
- pieprz;
- kminek;
- ostra papryka (opcjonalnie);
- 2 łyżki oleju lub oliwy.
Przepis na karkówkę – jak ją przygotować?
Prosty przepis na karkówkę na obiad opiera się na jej pieczeniu w dużym naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Mięso należy przede wszystkim umyć pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć i pokroić na grubsze plastry. Kolejnym krokiem jest zrobienie prostej marynaty, do której będą Ci potrzebne: kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, kolendra i odrobina kminku. Zestaw przypraw możesz modyfikować wedle własnych preferencji, na przykład dodając ostrą paprykę. Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, zmieszać z pozostałymi przyprawami i zalać dwiema łyżkami oleju bądź oliwy. Aby mięso wchłonęło marynatę i nabrało wyrazistego smaku, powinno zostać otoczone marynatą, a następnie umieszczone w lodówce na minimum kilka godzin. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak wykonanie całego procesu dzień wcześniej i marynowanie mięsa przez całą noc. Sprawdzony sposób na karkówkę sugeruje jej pieczenie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 2 godziny, aż do uzyskania miękkości.
Z czym podawać karkówkę?
Klasycznym połączeniem jest podanie karczku z pieczonymi ziemniakami oraz surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Ziemniaki według uznania możesz zamienić na kaszę, ryż lub kluski śląskie i dodatkowo urozmaicić potrawę sosem i duszoną cebulą. Pyszna karkówka na obiad może być także podawana w formie szaszłyków lub w połączeniu z pieczarkami, cebulą i papryką na ostro. Przyrządzanie mięsa za pomocą grilla lub pieczenie w piekarniku i podawanie na ciepło to nie jedyne, co można zrobić z karkówką. Soczysty karczek na zimno to świetna forma przystawki, która może posłużyć jako dodatek do chleba lub lekkiej sałatki.
To, jak zrobisz karkówkę na obiad, zależy od Twoich preferencji. Zdecyduj się na prostą, a zarazem smaczną wersję mięsa w marynacie z czosnku i aromatycznych ziół lub postaw na nieco bardziej czasochłonny przepis na karkówkę w formie roladek czy gulaszu.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży