- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na karkówkę z grilla

Przepis na karkówkę z grilla
Pomysłów na przygotowanie karkówki z grilla nie brakuje – można ją przygotować w bardziej tradycyjny sposób lub poeksperymentować z jej smakiem dzięki marynatom, a także dodatkom, z którymi jest serwowana. Popularne grillowe danie nie musi być nudne, a nawet w zupełnie klasycznym wydaniu warto zrobić je tak, aby goście byli zachwyceni jego smakiem, kruchością i delikatnością.
Przepis na karkówkę z grilla – jak ją najlepiej zrobić?
Dobry przepis na karkówkę z grilla to klucz do sukcesu w trakcie wakacyjnych spotkań, a także często skrzętnie chroniony sekret. Dzięki temu goście są zachwyceni tym, co mają na talerzu, ale to, jaki składnik za tym stoi, pozostaje tylko w sferze ich domysłów. Czynniki, które wpływają na smak i miękkość karkówki z grilla to nie tylko jakościowe mięso i czas smażenia, ale także odpowiednie przygotowanie, jeszcze przed obróbką termiczną. Aby mięso dokładnie przesiąkło przyprawami, należy je zamarynować, nawet na 12 godzin czy dobę przed grillowaniem. Zalewa, w której leżakuje mięso, wpływa nie tylko na smak, ale także na jego teksturę. W porównaniu z nieprzygotowaną wcześniej karkówką, plastry zamknięte na kilkanaście godzin z przyprawami, zamiast stawiać gumowy opór, są po wysmażeniu kruche, soczyste i rozpływają się w ustach.
Ważny jest także sposób obróbki termicznej. Pyszna karkówka na grilla nie może leżeć na ogniu zbyt długo. Pilnowanie czasu jest istotne z dwóch powodów:
- mięso nie może być surowe;
- trzymane zbyt długo stanie się twarde, suche i łykowate.
Optymalnym czasem dla karczka jest około 5-6 minut na średnim ogniu. W trakcie obróbki warto patrzeć, jak zachowuje się mięso – jeśli zaczyna przypalać się z wierzchu, oznacza to, że temperaturą jest za wysoka. Najlepsze dla wieprzowiny jest smażenie jej w temperaturze poniżej 75 stopni. Grillowaniu sprzyja stała temperatura utrzymywana wokół mięsa, dlatego warto przygotowywać je pod przykryciem i co jakiś czas sprawdzać, jak przebiega proces.
Marynowana karkówka z grilla, aby wyszła soczysta i krucha, musi być także odpowiednio pokrojona. Plastry wieprzowiny powinny być grubości około 1 cm. Dzięki temu dobrze wchłoną przyprawy, a w trakcie smażenia mięsa będzie się ono równomiernie ścinać. Gdy kawałki są grubsze, mięso z zewnątrz zdąży stwardnieć i stanie się łykowate, zanim karkówka zetnie się w całości wewnątrz.
Jaką marynatę przygotować do karkówki z grilla?
Dobry przepis na marynatę do karkówki z grilla sprawia, że mięso przejmuje intensywne ziołowe smaki, dzięki czemu można wydobyć i podkreślić jego naturalny aromat. Marynata może być przygotowywana na sucho lub na mokro. W pierwszej wersji jest to mieszanka przypraw, w drugiej, są one połączone z bazą. W przypadku mięs na grilla częstszym wyborem jest marynata na mokro, ponieważ pozwala na lepsze scalenie się aromatów i ich wchłonięcie się w karkówkę. Warto postawić na doprawienie mięsa z użyciem tłuszczu – oliwy lub oleju. Są one nośnikiem smaku, przez co tkanki dokładnie przesiąkną przyprawami i po obróbce będą jeszcze bardziej aromatyczne. Do marynowania na mokro poza oliwą stosuje się także:
- ocet winny;
- czosnek;
- miód;
- alkohol.
Jak przygotować karkówkę na grilla? Warto zacząć od skomponowania przypraw do marynaty. Coraz częściej na wakacyjne spotkania wybiera się gotowe mieszanki, takie jak np. BBQ. Osoby, które wolą tradycyjne smaki, powinny marynować pyszną karkówkę na grilla w:
- papryce słodkiej, wędzonej, ostrej;
- chili;
- tymianku;
- szałwii;
- bazylii;
- oregano;
- majeranku;
- soli i pieprzu.
Wśród innych ciekawych dodatków w przepisach na karczek z grilla można znaleźć np. musztardę, sos sojowy, ketchup, a nawet colę. Prostym przepisem na marynatę na karkówkę z grilla, która będzie delikatna i aromatyczna jest taki z dodatkiem miodu. Do jej wykonania potrzebne będą:
- miód i oliwa (w proporcji 1:1);
- sól;
- pieprz;
- słodka papryka;
- płatki chili.
Miód i oliwę należy razem utrzeć, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji należy dodać do nich przyprawy. Przygotowaną mieszanką należy nacierać karkówkę, już pokrojoną w plastry. Po zamarynowaniu mięso można obrabiać na grillu, w piekarniku lub na patelni.
Jakie składniki będą jeszcze potrzebne do przyrządzenia karkówki z grilla?
W przepisie na karkówkę z grilla do jej przygotowania potrzebne będą mięso oraz marynata. Aby wydobyć smak karczku, można go przygotować z następujących składników:
- musztarda (1 łyżka);
- ketchup (1 łyżka);
- czosnek (3 ząbki);
- olej roślinny (4 łyżki);
- tymianek (1 łyżka);
- sól (1 łyżeczka);
- pieprz (1 łyżeczka);
- słodka i ostra papryka (po 1 łyżeczce).
Proporcje są odpowiednie do zamarynowania kilograma karkówki. Przygotowanie należy zacząć od umycia mięsa i delikatnego oczyszczenia. Karczek charakteryzuje się tym, że jest dość kaloryczny, dlatego warto przy zakupie wybrać taki kawałek, który ma możliwie jak najmniej białych części samego odłożonego tłuszczu. Po opłukaniu mięsa pod zimną bieżącą wodą należy je osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ostrym nożem należy porcjować karkówkę na plastry grubości około 1 cm. Jeśli mięso ciężko się kroi, można je wcześniej umieścić na niecałą godzinę w zamrażarce. Dzięki temu zesztywnieje, co pozwali na krojenie cienkich, równych plastrów.
Kolejny krok to przygotowanie marynaty. Czosnek należy przecisnąć przez praskę, następnie umieścić wszystkie produkty razem w misce i dokładnie ze sobą wymieszać, do połączenia w jedną, płynną, gęstą konsystencję. Do miski z przyprawami należy wkładać po plastrze mięsa, dokładnie go nacierać, a następnie przekładać do kolejnego naczynia, w którym będzie się marynować. Po obtoczeniu wszystkich kawałków ewentualne pozostałości marynaty można przelać do naczynia z mięsem. Następnie trzeba je przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepszym rozwiązaniem jest zamarynowanie mięsa wieczorem i pozostawienie w lodówce na całą noc, dzięki czemu będzie gotowe na grilla od rana.
Grill powinien być dobrze rozgrzany, aby karkówka po nałożeniu znalazła się w temperaturze, w której od razu nastąpi obróbka termiczna. Aby nie kłaść zimnego mięsa na rozgrzany ruszt, należy wyciągnąć je z chłodni około godziny przed smażeniem. Ważne jest, aby odpowiednio wcześniej umieścić w ogniu kratkę do smażenia, aby też zdążyła się rozgrzać. Dzięki temu karkówkę można smażyć krótko, a przez zachowanie odpowiedniej temperatury zrobi się krucha i soczysta. Aby mięso było dobrze wysmażone w środku, powinno być poddawane obróbce przez około 5-6 minut.
Jak najlepiej podawać karkówkę z grilla?
Karkówka z grilla to często główne danie na spotkaniach pod chmurką w letnie dni. Sama smakuje wspaniale, szczególnie dobrze przygotowana, jednak dla podkreślenia różnych nut i aromatów, a także urozmaicenia posiłku warto podawać ją z dodatkami, w postaci warzyw. Świetnie komponować się będzie z warzywnymi szaszłykami, które można razem z nią przygotować na grillu.
Równie dobrym rozwiązaniem będzie dodatek sałatek, np. ziemniaczanej, lub miksu sałat i pomidorków z aromatycznym sosem winegret. W zupełności wystarczą również świeże warzywa, pokrojone w większe kawałki, skropione cytryną i oliwą, z dodatkiem fety. Ciekawy smak można wydobyć dzięki zestawieniu karkówki z sałatką ze świeżej kapusty pekińskiej, marchwi z jabłkiem lub sałatki selerowej. Warto pomyśleć także o napojach. Jasne piwo będzie strzałem w dziesiątkę, przy okazji nada się do gaszenia pragnienia. Osoby nieprzepadające za chmielowym lub pszenicznym aromatem mogą sięgnąć po cydr jabłkowy czy gruszkowy. Jest to dobry i delikatny dodatek do tłustej wieprzowiny, który podkreśli jej smak.
Osoby preferujące wino, na grilla mogą przygotować butelkę Pinot Noir lub Primitivo, do wieprzowiny pasuje także wino białe, które z kostkami lodu będzie działać orzeźwiająco w letnie popołudnie przy grillu. Ciekawym uzupełnieniem do karkówki może być także whiskey, która podbije intensywne smakowe nuty. W przypadku młodszych uczestników grilla świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie lemoniady lub świeżo wyciskanego soku. Można postawić także na popularne napoje gazowane typu Cola, Mirinda czy Sprite.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży