- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na koftę

Przepis na koftę
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni między innymi bałkańskiej oraz bliskowschodniej – kofta, to po prostu szaszłyki z mięsa mielonego. Sekretem oryginalnego smaku tej potrawy jest charakterystyczna mieszanka przypraw orientalnych. Koftę można podawać z chlebkiem pita. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, możesz to zrobić w bardzo prosty sposób – przepis na koftę jest niezwykle łatwy i szybki, zaś poszczególne składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Przepis na koftę – czym jest i jak przygotować?
Czym właściwie jest kofta? Przede wszystkim jest to bardzo ciekawy sposób na przygotowanie dania z mięsa mielonego. Mimo iż szaszłyki kojarzą się nam przede wszystkim z kawałkami mięsa oraz warzyw ponadziewanym na długą wykałaczkę – w podobny sposób na patyku możemy umieścić wyłącznie mięsną masę, tworząc ciekawą formę. Taka alternatywa dla kotleta spodoba się z pewnością osobom, które uwielbiają orientalne smaki i oryginalne pomysły. Będzie to także nie lada gratka dla tych, którzy preferują kuchnię beztłuszczową – przepis na koftę zakłada bowiem jej pieczenie, co może na stałe zastąpić w naszej kuchni smażone, ociekające tłuszczem kotlety mielone. Oryginalne kofty to zawsze dobry pomysł.
Jak przygotować koftę? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć do miski mięso mielone, wsypać przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Najlepiej użyć w tym celu rąk. Następnie bierzemy długie szaszłykowe patyczki i obklejamy je dookoła masą mięsną, pozostawiając kawałek czystego patyczka, co pozwoli nam trzymać koftę względnie czystymi palcami. Mięso na patyku formujemy w podłużny kształt przypominający nieco kiełbasę – możemy je również nieco spłaszczyć i zaokrąglić, aby zyskały formę bardziej zbliżoną do tradycyjnego kotleta. Należy przy tym pamiętać, że im mniejsza średnica kofty, tym lepiej się w środku upiecze. Na koniec umieszczamy kofty w piekarniku – pieczenie kofty może się również odbywać na grillu, dlatego to świetna potrawa w sezonie grillowym!
Jakie składniki są niezbędne do prawidłowego przygotowania kofty?
Charakterystyczne szaszłyki z mięsa mielonego zyskują niezwykły charakter dzięki mieszance orientalnych przypraw. Jednak czy należy wykorzystać konkretny rodzaj mięsa? Tradycyjny przepis na koftę dopuszcza zastosowanie mięsa jagnięcego, ponieważ jest ono delikatne. Musisz natomiast wiedzieć, że z powodzeniem można zastosować także baraninę lub wołowinę. Nieco bardziej współczesne wersje przepisu na koftę uwzględniają również wariant dania przygotowany z mięsa kurczaka. A zatem pełen przekrój możliwości – każdy znajdzie coś dla siebie!
Podstawą jest jednak nie tylko świeże i porządnej jakości mięso mielone, ale również przyprawy. Każdy przepis na koftę zakłada wykorzystanie ziół występujących przede wszystkim w kuchni bliskowschodniej. Są to przede wszystkim: sól, pieprz, kolendra, słodka papryka, ostra papryka, kmin rzymski (kumin), cynamon, gałka muszkatołowa. Do mięsa mielonego warto również dodać nieco czosnku oraz cebuli – możemy w tym celu wykorzystać sproszkowaną wersję, którą z powodzeniem dostaniemy również w każdym sklepie spożywczym bądź też wykorzystać świeże warzywa i zetrzeć je drobno na tarce lub przecisnąć przez praskę. Im drobniejsze będą, tym lepiej!
W kwestii proporcji – każdemu z pewnością smakować będzie inna kombinacja. Są osoby preferujące ostrzejsze smaki, wówczas warto dołożyć nieco więcej pieprzu i ostrej papryki. Jeżeli zaś preferujemy smaki korzenne – możemy zwiększyć ilość takich przypraw jak cynamon. Kofta na patyku to danie, które z powodzeniem możemy dopasować do każdego gustu i preferencji!
Z czym najlepiej podawać kofty?
Tradycyjna kofta najlepiej będzie nam smakowała oczywiście z tradycyjnym chlebkiem pita, który znakomicie sprawdza się w przypadku wszystkich orientalnych dań mięsnych – przykładem jest również kebab. Warto zadbać o to, by chlebek był jak najświeższy – zapewni nam to najlepsze doznania smakowe. Osobom, które przepis na koftę traktują nieco luźniej, podpowiadamy możliwość wykorzystania innego, mniej tradycyjnego pieczywa, a nawet zastąpienie go ziemniakami lub kaszą. Możemy również spożywać koftę z mięsa mielonego samodzielnie i cieszyć się jej niepowtarzalnym, wyjątkowym smakiem.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży