Musaka to przepyszna zapiekanka wywodząca się z Grecji, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i w trakcie romantycznej randki. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak jest zdecydowanie wart przyrządzenia. Dowiedz się, jak zrobić musakę i jakie składniki mogą być smakowitymi dodatkami do tego dania. Przepis na musakę jest banalnie prosty!
Do przygotowania greckiej musaki potrzebujesz następujących składników: pół kilograma ulubionego mięsa mielonego, pół kilograma ziemniaków, 2 bakłażany, pół szklanki oliwy z oliwek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki wytrawnego wina, przyprawy (sól, pieprz, cynamon, oregano) i sos beszamelowy. Musaka – przepis oryginalny krok po kroku wygląda tak:
Tradycyjna grecka musaka wymaga użycia sosu beszamelowego. Jak go zrobić? Do przygotowania trzeba zaledwie kilku składników. Są to: pół litra mleka, 75 g masła i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Do przyprawienia przyda się jeszcze sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Jak to wszystko przyrządzić? Oto instrukcja:
Grecki przepis na musakę obejmuje takie dodatki jak mięso, ziemniaki czy bakłażan. Jeśli masz akurat w lodówce jeszcze inne warzywa – śmiało możesz je dodać. Do sosu nada się np. tarta marchewka czy pokrojona w kostkę papryka. Możesz też dorzucić świeże zioła czy udekorować porcje na talerzach np. listkami bazylii. Na wierzchu sprawdzą się tak naprawdę wszystkie sery, więc możesz dopasować ten przepis do własnych kubków smakowych.
Znasz już przepis na najlepszą musakę prosto z Grecji, więc w kilka chwil możesz udać się na kulinarną wyprawę nad Morze Śródziemne. Soczyste bakłażany i pomidory doskonale komponują się z wilgotnym mięsem i beszamelowym sosem. Musaka to danie greckie, które koniecznie musisz przyrządzić w swojej kuchni!
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży