nachosy z pikantnym sosem

Przepis na nachosy

7 lutego 2023
5 min

Nachosy to chrupiąca przekąska pochodząca z Meksyku, którą zazwyczaj podaje się z salsą. Niewielkie kawałki tortilli świetnie sprawdzą się zarówno podczas domowego seansu filmowego, jak i w ramach poczęstunku dla gości. Jak zrobić nachosy i jaki jest najlepszy przepis na sos do nachos?

Przepis na nachosy – idealna przekąska na różne okazje

Nachosy są bardzo uniwersalną przekąską. Możesz podać je z dipem lub jako dodatek do potraw np. pikantnej zupy meksykańskiej. Bez problemu znajdziesz je na półkach sklepowych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie zrobić zdrowsze od tych kupnych, domowe nachos. Przepis nie jest skomplikowany, a Ty będziesz mieć pewność, że przekąska nie zawiera zbędnych konserwantów.

Co jest niezbędne do zrobienia nachosów? Przepisy, które znajdziesz w internecie, mogą w niewielkim stopniu się od siebie różnić. Bazują jednak na kilku podstawowych składnikach, które są niezbędne do przygotowania meksykańskiej przekąski. Są to mąka kukurydziana, mąka pszenna, olej roślinny i woda.

Jak zrobić nachosy krok po kroku?

Do dużej miski należy wsypać uprzednio przygotowane składniki, czyli 1 szklankę mąki pszennej, 1 szklankę mąki kukurydzianej i szczyptę soli. Do mieszanki możesz dodać również przyprawy, które nadadzą nachosom smaku. Najczęściej wykorzystuje się do tego słodką paprykę oraz chili, jednak równie dobrze sprawdzi się np. tymianek czy kurkuma. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.

W międzyczasie zagotuj około 200 ml wody z 6 łyżkami oleju roślinnego np. słonecznikowego. Mieszankę ostudź, a następnie stopniowo dolewaj ją do mąki z przyprawami, jednocześnie wyrabiając ciasto rękami. Gotową sprężystą masę należy pozostawić w lodówce na około pół godziny. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i wycięcie z niego charakterystycznych dla nachos trójkątów. Chipsy należy piec przez około 15 min w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

 

Z czym podawać nachosy?

Nachosy najlepiej podawać z zimnym, meksykańskim sosem. Jak zrobić dip do nachos? Przepis na pomidorową salsę uwzględnia zmiksowanie cebuli i papryki chili, a następnie dodanie pomidorów z puszki oraz koncentratu pomidorowego. Całość należy doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Pod koniec do dipu możesz dorzucić posiekaną zieloną paprykę.

Inny przepis na salsę do nachos to połączenie łyżeczki masła, łyżeczki mąki pszennej, sera cheddar oraz odrobiny mleka. Masło należy roztopić, połączyć ze startym serem i pozostałymi składnikami, a następnie gotować na małym ogniu. Wedle uznania do dipu możesz dodać również paprykę chili lub marynowane papryczki jalapeño.

Czytaj również