- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na okonomiyaki

Przepis na okonomiyaki
Okonomiyaki to potrawa, którą można spotkać na każdym kroku podczas podróży po Japonii. Występuje w przeróżnych wariantach, z wieloma dodatkami i sosami. Nie jest trudna do przygotowania, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie w domu. Okonomiyaki – przepis i propozycje podania znajdziesz poniżej!
Okonomiyaki – przepis na japońskie naleśniki
Japońskie naleśniki okonomiyaki je się w całym kraju i są jednym z najpopularniejszych dań fastfoodowych. Najlepiej smakują na gorąco, więc warto jeść je od razu po przygotowaniu. Oto składniki potrzebne do przygotowania okonomiyaki: pół kapusty pekińskiej, szklanka mąki pszennej, szklanka bulionu, 2 jajka, 2 łyżki majonezu i dowolne dodatki.
Słowo okonomiyaki w tłumaczeniu na język polski oznacza „smaż, co chcesz”. To właśnie dlatego w przepisie zawsze znajdują się dowolne dodatki. Mogą to być kawałki ulubionego mięsa, owoce morza, cebula czy papryka. Poza tym trzeba przyrządzić jeszcze sos do okonomiyaki. Do tego przyda się sos sojowy, ketchup, miód i ocet. Oto instrukcja, jak zrobić okonomiyaki krok po kroku:
- Najpierw posiekaj kapustę pekińską na małe kawałki;
- Następnie zrób ciasto naleśnikowe – roztrzep jajka, wymieszaj je z bulionem, a na koniec dodaj mąkę i dokładnie połącz, aby w cieście nie było żadnych grudek z mąki;
- Gładką masę wymieszaj z drobno posiekaną kapustą. Jeśli chcesz dodać do placka jakieś warzywa, np. cebulę, to pokrój ją drobno i także wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na tym etapie do środka warto dodać także niewielkie kawałki mięsa czy krewetki;
- Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto naleśnikowe na tłuszcz. Wielkość placka powinna przypominać mały talerz;
- Japońskiego naleśnika smaż po kilka minut z każdej ze stron, aż do zarumienienia. Gdy będzie piekł się na drugiej stronie, na wierzch możesz położyć np. plastry boczku, a całość przykryć pokrywką;
- Po wyjęciu okonomiyaki należy posmarować go delikatnie majonezem i polać sosem. Aby przygotować dip, wymieszaj ze sobą 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki miodu i łyżkę octu;
- Poza sosem na wierzch naleśnika możesz położyć aonori, czyli suszone wodorosty czy cienkie plasterki łososia. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę i co aktualnie jest pod ręką.
Co można dodać do okonomiyaki?
Japońskie naleśniki słyną z tego, że można do nich dodać niemal wszystko. To właśnie dlatego ludzie tak bardzo je lubią. Każdy może znaleźć smak dopasowany do własnych upodobań. Z ciastem naleśnikowym da się wymieszać wszelkie warzywa oraz mięsa. Można spróbować także z niewielkimi ilościami sera (aby naleśniki zbyt mocno się nie przypiekły).
Da się tworzyć zarówno mięsne, jak i wegetariańskie warianty okonomiyaki. Jeśli chodzi o bulion, którego używa się do ciasta, to warto postawić na japoński wywar dashi. Powstaje na bazie suszonych ryb i to właśnie takiego bulionu używa się do smażenia okonomiyaki w Japonii. Dashi w proszku da się kupić w sklepach z produktami z całego świata lub przez internet. Tak samo jest w przypadku suszonych wodorostów, których używa się do serwowania naleśników.
Okonomiyaki to przepis idealny na pozbycie się resztek zalegających w lodówce. Marchewki, por, pietruszka, pieczarki czy papryka to składniki, które świetnie uzupełnią chrupiącego naleśnika. W japońskich knajpkach często można spotkać solidne porcje okonomiyaki ze smażonym makaronem. Taką opcję także możesz przyrządzić w domu, ponieważ w sklepach w Polsce często spotyka się np. makaron udon.
Jak podawać okonomiyaki?
Okonomiyaki – składniki z wnętrza już znasz, więc czas dowiedzieć się, jak najlepiej podać japońskiego naleśnika. Zawsze powinien znaleźć się na nim sos. Poza suszonymi wodorostami na górze sprawdzi się także kwaśne kimchi, czyli kiszone warzywa wywodzące się z kuchni koreańskiej albo szczypiorek. Jeśli lubisz, to możesz posypać danie także podprażonymi ziarnami sezamu. Wszystko zależy od Twojej fantazji oraz tego, na co masz ochotę. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży