onigiri

Przepis na onigiri

6 lutego 2023
5 min

Onigiri to niezwykle popularne w Japonii danie, o którym w Polsce wiele osób nie słyszało. Warto je jednak poznać, bo może stać się świetną alternatywą dla znanych w Europie przekąsek. Co to jest onigiri i jak je przyrządzić?

Onigiri – co to za potrawa?

Onigiri to japońskie kulki ryżowe z różnorodnym nadzieniem i przyprawami. Potrawa ta uchodzi za jedną z najstarszych, która jest znana ludziom z Kraju Kwitnącej Wiśni. Mieszkańcy tego państwa stworzyli to proste danie już prawdopodobnie ponad 2 tysiące lat temu. Przez tyle stuleci przepisy na kulki ryżowe onigiri ewoluowały. Początkowo potrawa składała się wyłącznie z głównego składnika z dodatkiem farszu. Używany przez Japończyków ryż, choć kleisty, nie za każdym razem wystarczał do utrzymania potrawy w całości. Mimo to dopiero po wielu wiekach zaczęto owijać onigiri w wodorosty nori, dzięki którym nie kruszyły się w dłoniach. Choć w Polsce przysmak ten nie jest tak znany, jak sushi, w Japonii jest niezwykle popularny. Zarówno dawniej, jak i dziś onigiri jest dla Japończyków tym, czym dla ludzi z Zachodu kanapka, hot dog lub tost, a więc jedzeniem spożywanym w szkole, pracy lub knajpie.

Tradycyjne rodzaje onigiri

Porównanie ryżowych kulek do kanapek nie ogranicza się do spełniania przez obie te potrawy funkcji przekąski. Oba dania nie mają jednego ściśle ustalonego typu składników. Poza głównym produktem, czyli samym ryżem, onigiri można przygotować z dziesiątek artykułów spożywczych. Osoby, które chciałyby jednak poznać typowe przepisy na onigiri, mogą wypróbować kilku najpopularniejszych wariantów. Jednym z tradycyjnych rodzajów tej potrawy jest shiozake, czyli kulki ryżowe z plastrami słonego łososia. Interesującą odmianą jest umeboshi, a wtedy głównym składnikiem są morele marynowane w soli.

Te dwa podstawowe warianty japońskiego onigiri można przyrządzić z powszechnie dostępnych w Polsce składników. Pozostałe wymagają udania się do sklepów z żywnością sprowadzaną z Dalekiego Wschodu. Przykładem jest okaka. W tym wariancie do kulek ryżowych wkładany jest tuńczyk pasiasty, czyli bonito. O tę rybę trudno jednak w polskich sklepach. Prawdopodobnie tylko w specjalistycznym sklepie może być dostępny składnik do shio kombu. Ten rodzaj onigiri składa się z ryżu i wodorostów kombu. Innym tradycyjnym typem tej japońskiej potrawy jest tarako. Do tej wersji dania potrzebna jest ikra dorsza.

Onigiri – co sprawdzi się jako nadzienie?

Jak można zauważyć, nadzienie do onigiri to przede wszystkim dary morza. Niemniej jednak dzięki globalnemu handlowi w tym wyspiarskim państwie pojawiły się produkty, których przodkowie współczesnych Japończyków nie znali. Jakie nadzienie do onigiri można więc dodać? Onigiri świetnie łączy się choćby z pochodzącym z Ameryki Łacińskiej awokado.

Kolejnym sposobem na przyrządzenie onigiri jest wykorzystanie pieczonego mięsa np. wołowiny. Dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej (ale nie tylko) pełna smaku będzie wersja onigiri z warzywami. W tym przypadku nie ma ograniczeń. Jako nadzienie sprawdzi się m.in. marchewka, papryka i ogórek. W zależności od chęci do ryżowych kulek można dodać warzywa świeże lub grillowane.

Jak zrobić onigiri w jeszcze inny sposób? Ciekawym pomysłem są kulki ryżowe w nieco bardziej japońskim stylu. Jako dodatek warto wykorzystać owoce morza np. krewetki. Potrawa ta świetnie smakuje także z tofu. Onigiri można przyrządzić też z grzybami. Przykładowe japońskie gatunki to mające lekko wędzony posmak shiitake, nieco orzechowe shimeji i delikatnie pikantne matsutake.

Onigiri – jakiego ryżu użyć?

Wyjątkowość tej potrawy sprawia, że każdy może przyrządzić je z dowolnym nadzieniem. Przepis na onigiri wymaga jednak zastosowania konkretnej odmiany głównego składnika. Z tego powodu optymalnym wyborem jest krótkoziarnisty ryż biały lub czarny pochodzący z Japonii. Wpływ na to, jaki ryż do onigiri jest tym właściwym, ma sama konsystencja tego dania. Powszechnie dostępne w Polsce odmiany nie są wystarczająco kleiste. W rezultacie potrawa będzie się rozpadać w rękach. W tym przypadku nie pomoże nawet owinięcie całości wodorostami nori.

Czy ryż do onigiri należy doprawić?

Tradycyjne japońskie onigiri nie wymaga stosowania przypraw. Tym samym danie to mocno różni się od sushi, w którym ryż wzbogacony jest o posmak octu i cukru. W przypadku onigiri czasem stosuje się sól. Nawet wtedy nie używa się jej zbyt dużo, lecz tylko szczyptę. Współczesne odmiany kulek ryżowych bywają doprawiane m.in. sezamem. Można nim posypać np. pieczone warzywa. Z kolei do przyrządzenia pikantnego onigiri wykorzystuje się wasabi. W tym wariancie sosem smaruje się płat wodorostu nori. Istnieje też wersja z tuńczykiem, która jest wzbogacona o majonez.

 

Przepis na onigiri – alternatywa dla kanapek

Do przygotowania onigiri potrzebne są dwa typy naczyń – garnek i foremki. Do pierwszego z nich należy wsypać ryż, zalać zimną wodą i mieszać do uzyskania mlecznej barwy. Następnie woda powinna zostać odlana. Trzeba tak zrobić trzy razy. Kolejnym krokiem jest gotowanie ryżu pod przykryciem przez kwadrans.

Gdy ryż ostygnie, można dodać do niego farsz. W tym przypadku jest to ryba (np. tuńczyk lub łosoś) i ulubione warzywa. Wszystkie składniki trzeba posiekać w drobną kostkę. Jak zrobić kulki ryżowe z tego wszystkiego? Będą do tego potrzebne foremki, które mogą mieć różne kształty. Onigiri podawane jest w wersji trójkątnej, kwadratowej lub walcowatej (jako rulony). Onigiri to niezwykle proste i smaczne danie. Warto eksperymentować z wykorzystywanymi w przepisie składnikami, tworząc oryginalne wersje tej potrawy. Dzięki temu, zamiast zwykłych kanapek, w szkole lub pracy można posilić się wyjątkową, a przy tym zdrową przekąską.

Czytaj również