pasztet

Przepis na pasztet

7 grudnia 2022
5 min

Klasyczny przepis na pasztet jest czasochłonny, natomiast z pewnością posmakuje wielu osobom. Domowej roboty pasztet stanowi smaczny dodatek do wytrawnych potraw, szczególnie podczas rodzinnych uroczystości. Jak przygotować pasztet i jakie mięso wybrać, aby uzyskać wyjątkowy smak? Jak zmielić składniki do aksamitnej konsystencji? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule!

 

Pasztet – jak go przygotować?

Wykonanie pasztetu nie jest trudne, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, aby potrawa wyszła idealna pod względem smaku i konsystencji. Pasztet możesz przyrządzić z połączenia kilku lub jednego rodzaju mięsa. Jednak znacznie bardziej aromatyczna i smaczniejsza będzie wersja przygotowana z kilku rodzajów.

Pasztet swojski – przepis

Idealnymi tradycyjnymi potrawami, które posmakują wielu osobom, są dobre pasztety domowe. Przepisy dostępne online oraz w książkach kucharskich mogą się różnić proporcjami i sposobem przygotowania. Jak jednak przygotować prawdziwie swojski pasztet, który zachwyci smakiem Twoich gości? Przedstawiamy przepis na pasztet z różnych mięs.

Składniki na pasztet:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego,
  • 0,5 kg mięsa wołowego,
  • 0,3 kg udek drobiowych (z indyka),
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego,
  • 0,3 kg wątróbki drobiowej,
  • 0,3 kg boczku,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • cebula,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 3-4 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mięs poza wątróbką pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Następnie przełóż wszystko do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotuj do miękkości. Wyciągnij mięso. Odrobiną wywaru zalej czerstwe bułki, a w reszcie ugotuj wątróbkę. Gdy wszystko wystygnie namoczone bułki, mięso i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa ok. 4 razy. Przełóż masę do miski, wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Jeśli chcesz z pasztetu uzyskać smarowidło na kanapki, dodaj odrobinę wywaru. Keksówki natłuść i obsyp bułką tartą. Przełóż masę i wsadź do piekarnika na 180°C i piecz przez ok. 50 min. Gotowe!

Powyżej podany przepis na pasztet mięsny pieczony może być modyfikowany i sprawdzi się jako:

  • przepis na pasztet wieprzowy,
  • przepis na pasztet z królika,
  • przepis na pasztet wielkanocny pieczony (z dodatkiem cielęciny).

Przepis na pasztet – jak uzyskać aksamitną konsystencję?

Do uzyskania aksamitnego wykończenia pasztetu trzeba przemielić dokładnie mięso kilka razy (ok. 4), aby pozbyć się dużych kawałków mięsa i warzyw. Ważne jest także namoczenie czerstwych bułek. Jednak najważniejsze jest blendowanie pulsacyjne przygotowanej już masy. Dzięki temu pasztet się spulchni, a to sprawi, że będzie wyjątkowo delikatny.

Pasztet z dzika czy z kurczaka – co wybrać?

Mięso z dzika ma delikatnie słodkawy smak i idealnie pasuje do żurawiny, lecz nie wszystkim zawsze odpowie ten rodzaj aromatu. Pasztet z kurczaka można mieszać z dodatkami warzywnymi takimi jak pomidory i papryka. Zarówno pasztet z dzika, jak i z kurczaka są pysznymi potrawami. Pasztet to pyszny dodatek do wielu dań. Warto podjąć się wykonania tego rarytasu na przyjęcie lub uroczystość rodzinną.

Czytaj również