Klasyczny przepis na pasztet jest czasochłonny, natomiast z pewnością posmakuje wielu osobom. Domowej roboty pasztet stanowi smaczny dodatek do wytrawnych potraw, szczególnie podczas rodzinnych uroczystości. Jak przygotować pasztet i jakie mięso wybrać, aby uzyskać wyjątkowy smak? Jak zmielić składniki do aksamitnej konsystencji? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule!
Wykonanie pasztetu nie jest trudne, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, aby potrawa wyszła idealna pod względem smaku i konsystencji. Pasztet możesz przyrządzić z połączenia kilku lub jednego rodzaju mięsa. Jednak znacznie bardziej aromatyczna i smaczniejsza będzie wersja przygotowana z kilku rodzajów.
Idealnymi tradycyjnymi potrawami, które posmakują wielu osobom, są dobre pasztety domowe. Przepisy dostępne online oraz w książkach kucharskich mogą się różnić proporcjami i sposobem przygotowania. Jak jednak przygotować prawdziwie swojski pasztet, który zachwyci smakiem Twoich gości? Przedstawiamy przepis na pasztet z różnych mięs.
Wszystkie rodzaje mięs poza wątróbką pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Następnie przełóż wszystko do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotuj do miękkości. Wyciągnij mięso. Odrobiną wywaru zalej czerstwe bułki, a w reszcie ugotuj wątróbkę. Gdy wszystko wystygnie namoczone bułki, mięso i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa ok. 4 razy. Przełóż masę do miski, wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Jeśli chcesz z pasztetu uzyskać smarowidło na kanapki, dodaj odrobinę wywaru. Keksówki natłuść i obsyp bułką tartą. Przełóż masę i wsadź do piekarnika na 180°C i piecz przez ok. 50 min. Gotowe!
Powyżej podany przepis na pasztet mięsny pieczony może być modyfikowany i sprawdzi się jako:
Do uzyskania aksamitnego wykończenia pasztetu trzeba przemielić dokładnie mięso kilka razy (ok. 4), aby pozbyć się dużych kawałków mięsa i warzyw. Ważne jest także namoczenie czerstwych bułek. Jednak najważniejsze jest blendowanie pulsacyjne przygotowanej już masy. Dzięki temu pasztet się spulchni, a to sprawi, że będzie wyjątkowo delikatny.
Mięso z dzika ma delikatnie słodkawy smak i idealnie pasuje do żurawiny, lecz nie wszystkim zawsze odpowie ten rodzaj aromatu. Pasztet z kurczaka można mieszać z dodatkami warzywnymi takimi jak pomidory i papryka. Zarówno pasztet z dzika, jak i z kurczaka są pysznymi potrawami. Pasztet to pyszny dodatek do wielu dań. Warto podjąć się wykonania tego rarytasu na przyjęcie lub uroczystość rodzinną.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży