- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na pasztet

Przepis na pasztet
Klasyczny przepis na pasztet jest czasochłonny, natomiast z pewnością posmakuje wielu osobom. Domowej roboty pasztet stanowi smaczny dodatek do wytrawnych potraw, szczególnie podczas rodzinnych uroczystości. Jak przygotować pasztet i jakie mięso wybrać, aby uzyskać wyjątkowy smak? Jak zmielić składniki do aksamitnej konsystencji? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule!
Pasztet – jak go przygotować?
Wykonanie pasztetu nie jest trudne, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, aby potrawa wyszła idealna pod względem smaku i konsystencji. Pasztet możesz przyrządzić z połączenia kilku lub jednego rodzaju mięsa. Jednak znacznie bardziej aromatyczna i smaczniejsza będzie wersja przygotowana z kilku rodzajów.
Pasztet swojski – przepis
Idealnymi tradycyjnymi potrawami, które posmakują wielu osobom, są dobre pasztety domowe. Przepisy dostępne online oraz w książkach kucharskich mogą się różnić proporcjami i sposobem przygotowania. Jak jednak przygotować prawdziwie swojski pasztet, który zachwyci smakiem Twoich gości? Przedstawiamy przepis na pasztet z różnych mięs.
Składniki na pasztet:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego,
- 0,5 kg mięsa wołowego,
- 0,3 kg udek drobiowych (z indyka),
- 0,2 kg podgardla wieprzowego,
- 0,3 kg wątróbki drobiowej,
- 0,3 kg boczku,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- cebula,
- 2 czerstwe bułki,
- 3-4 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- bułka tarta,
- olej,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mięs poza wątróbką pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Następnie przełóż wszystko do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotuj do miękkości. Wyciągnij mięso. Odrobiną wywaru zalej czerstwe bułki, a w reszcie ugotuj wątróbkę. Gdy wszystko wystygnie namoczone bułki, mięso i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa ok. 4 razy. Przełóż masę do miski, wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Jeśli chcesz z pasztetu uzyskać smarowidło na kanapki, dodaj odrobinę wywaru. Keksówki natłuść i obsyp bułką tartą. Przełóż masę i wsadź do piekarnika na 180°C i piecz przez ok. 50 min. Gotowe!
Powyżej podany przepis na pasztet mięsny pieczony może być modyfikowany i sprawdzi się jako:
- przepis na pasztet wieprzowy,
- przepis na pasztet z królika,
- przepis na pasztet wielkanocny pieczony (z dodatkiem cielęciny).
Przepis na pasztet – jak uzyskać aksamitną konsystencję?
Do uzyskania aksamitnego wykończenia pasztetu trzeba przemielić dokładnie mięso kilka razy (ok. 4), aby pozbyć się dużych kawałków mięsa i warzyw. Ważne jest także namoczenie czerstwych bułek. Jednak najważniejsze jest blendowanie pulsacyjne przygotowanej już masy. Dzięki temu pasztet się spulchni, a to sprawi, że będzie wyjątkowo delikatny.
Pasztet z dzika czy z kurczaka – co wybrać?
Mięso z dzika ma delikatnie słodkawy smak i idealnie pasuje do żurawiny, lecz nie wszystkim zawsze odpowie ten rodzaj aromatu. Pasztet z kurczaka można mieszać z dodatkami warzywnymi takimi jak pomidory i papryka. Zarówno pasztet z dzika, jak i z kurczaka są pysznymi potrawami. Pasztet to pyszny dodatek do wielu dań. Warto podjąć się wykonania tego rarytasu na przyjęcie lub uroczystość rodzinną.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży