- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na pstrąga z grilla

Przepis na pstrąga z grilla
Termometry wskazują wysoką temperaturę, a za oknem świeci słońce? To oznacza jedno: czas na grilla! Zamiast kiełbasek, kaszanek i karkówki, warto wypróbować czegoś nowego np. ryby. Dzięki swojemu delikatnemu mięsu i charakterystycznemu smakowi pstrąg stanowi idealny wybór dla poszukujących lekkiego, zdrowego i przede wszystkim pysznego posiłku!
Przepis na pstrąga z grilla – jakich składników warto użyć?
Do przygotowania pstrąga z grilla potrzebnych będzie kilka prostych składników. Mowa przede wszystkim o świeżej rybie, którą można nabyć w wielu sklepach lub złowić samodzielnie podczas wędkowania. Dodatkowo przydadzą się przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła (m.in. czosnek, koperek i tymianek), a także sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, która podkreśli smak dania. Niezbędna będzie również oliwa z oliwek i folia aluminiowa, która posłuży do opakowania pstrąga przed grillowaniem. Wszystkie potrzebne produkty do wykonania przepisu na grillowanego pstrąga można zamówić z dostawą do domu za pomocą aplikacji mobilnej InPost Fresh – zyskany czas wolny można przeznaczyć np. na dalsze poszukiwania kulinarnych inspiracji!
Jak krok po kroku przygotować pstrąga z grilla?
Jak przygotować pstrąga na grilla? Należy zacząć od jego dokładnego oczyszczenia. Następnie trzeba go posolić, zarówno od wewnątrz, jak i wewnątrz, dodając przy tym przyprawy. Następny krok stanowi użycie świeżych ziół, które powinno się umieścić w środku ryby (wzbogacą one istotnie smak potrawy). Na koniec wystarczy skropić ją sokiem cytryny i wmasować w nią oliwę z oliwek. Jedyne co pozostało, to zawinąć pstrąga szczelnie w folię aluminiową, dzięki czemu pozostanie on soczysty i miękki.
Jak długo grillować pstrąga?
Jak grillować pstrąga? Najlepiej na średnim ogniu. Należy umieścić go na nagrzanym ruszcie i piec przez około 10-12 minut z każdej strony – dokładny czas może jednak różnić się w zależności od rozmiaru ryby, dlatego warto kontrolować jej stan, sprawdzając m.in. czy mięso jest białe i grillowane jednolicie. Kiedy przyjdzie już na to pora, konieczne będzie ściągnięcie pstrąga z grilla i pozostawienie go na kilka minut poza grillem, aby jego temperatura spadła do takiej, która umożliwi spożycie ryby bez poparzenia podniebienia i języka.
O czym warto pamiętać podczas grillowania pstrąga?
Warto pamiętać o tym, że pstrąg grillowany jest najpyszniejszy wtedy, gdy przeznaczy się odpowiednią ilość czasu na odpowiednie zamarynowanie ryby – dobrym pomysłem wydaje się posypanie go przyprawami już dnia poprzedzającego gotowanie na świeżym powietrzu. Jak przygotować pstrąga na grilla, aby pieczenie go nie było uciążliwe? Warto zawczasu ściągnąć z niego łuski. Jeżeli się tego nie zrobi, staną się one powodem powstawania przykrego zapachu, który jest trudny do pozbycia się z ubrań. Zdobytą wiedzę na temat tego, jak przyrządzić pstrąga z grilla można zastosować także przy wykorzystywaniu innych ryb, takich jak np. łosoś lub dorsz. Możliwość urozmaicania dań i eksperymentowania ze składnikami to jeden z głównych powodów, dlaczego grillowanie nigdy się nie nudzi!
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży