Termometry wskazują wysoką temperaturę, a za oknem świeci słońce? To oznacza jedno: czas na grilla! Zamiast kiełbasek, kaszanek i karkówki, warto wypróbować czegoś nowego np. ryby. Dzięki swojemu delikatnemu mięsu i charakterystycznemu smakowi pstrąg stanowi idealny wybór dla poszukujących lekkiego, zdrowego i przede wszystkim pysznego posiłku!
Do przygotowania pstrąga z grilla potrzebnych będzie kilka prostych składników. Mowa przede wszystkim o świeżej rybie, którą można nabyć w wielu sklepach lub złowić samodzielnie podczas wędkowania. Dodatkowo przydadzą się przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła (m.in. czosnek, koperek i tymianek), a także sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, która podkreśli smak dania. Niezbędna będzie również oliwa z oliwek i folia aluminiowa, która posłuży do opakowania pstrąga przed grillowaniem. Wszystkie potrzebne produkty do wykonania przepisu na grillowanego pstrąga można zamówić z dostawą do domu za pomocą aplikacji mobilnej InPost Fresh – zyskany czas wolny można przeznaczyć np. na dalsze poszukiwania kulinarnych inspiracji!
Jak przygotować pstrąga na grilla? Należy zacząć od jego dokładnego oczyszczenia. Następnie trzeba go posolić, zarówno od wewnątrz, jak i wewnątrz, dodając przy tym przyprawy. Następny krok stanowi użycie świeżych ziół, które powinno się umieścić w środku ryby (wzbogacą one istotnie smak potrawy). Na koniec wystarczy skropić ją sokiem cytryny i wmasować w nią oliwę z oliwek. Jedyne co pozostało, to zawinąć pstrąga szczelnie w folię aluminiową, dzięki czemu pozostanie on soczysty i miękki.
Jak grillować pstrąga? Najlepiej na średnim ogniu. Należy umieścić go na nagrzanym ruszcie i piec przez około 10-12 minut z każdej strony – dokładny czas może jednak różnić się w zależności od rozmiaru ryby, dlatego warto kontrolować jej stan, sprawdzając m.in. czy mięso jest białe i grillowane jednolicie. Kiedy przyjdzie już na to pora, konieczne będzie ściągnięcie pstrąga z grilla i pozostawienie go na kilka minut poza grillem, aby jego temperatura spadła do takiej, która umożliwi spożycie ryby bez poparzenia podniebienia i języka.
Warto pamiętać o tym, że pstrąg grillowany jest najpyszniejszy wtedy, gdy przeznaczy się odpowiednią ilość czasu na odpowiednie zamarynowanie ryby – dobrym pomysłem wydaje się posypanie go przyprawami już dnia poprzedzającego gotowanie na świeżym powietrzu. Jak przygotować pstrąga na grilla, aby pieczenie go nie było uciążliwe? Warto zawczasu ściągnąć z niego łuski. Jeżeli się tego nie zrobi, staną się one powodem powstawania przykrego zapachu, który jest trudny do pozbycia się z ubrań. Zdobytą wiedzę na temat tego, jak przyrządzić pstrąga z grilla można zastosować także przy wykorzystywaniu innych ryb, takich jak np. łosoś lub dorsz. Możliwość urozmaicania dań i eksperymentowania ze składnikami to jeden z głównych powodów, dlaczego grillowanie nigdy się nie nudzi!
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży