Ryba po grecku to w wielu domach nieodłączny element wigilii, ale nie tylko. Panierowana ryba w marchewce sprawdza się także podczas imprez czy jako posiłek na co dzień. Poznaj prosty przepis na rybę po grecku i zobacz, z czym można ją zjeść!
Składniki ryby po grecku łatwo znaleźć w każdym markecie. Głównym komponentem dania są filety z ryby. Może to być dowolny gatunek o białym mięsie np. dorsz. Na solidną porcję dania warto kupić około kilograma filetów. Poza tym przyda się mąka pszenna oraz sól i pieprz. Do warzywnej części potrawy trzeba przygotować 600 g marchewki, około 200 g pietruszki, pół główki sporego selera, por, cebulę, koncentrat pomidorowy, szklankę wody, olej oraz przyprawy – sól, pieprz, oregano, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego.
Każdy na pewno wie, jak smakuje ryba po grecku – recepta na to danie jest dodatkowo dość prosta, choć wykonanie może być czasochłonne. Warto jednak poświęcić chwilę na przyrządzenie tej potrawy, którą da się jeść i na zimno, i na ciepło. Oto przepis na rybę po grecku z warzywami:
Przepisy na rybę po grecku mogą się od siebie nieznacznie różnić. Poza tym warto modyfikować je zgodnie z własnymi preferencjami. Na wierzchu dania poleca się ułożenie kilku liści świeżej pietruszki czy pokrojonych oliwek. Jeśli chcesz stworzyć z ryby po grecku pełnowartościowe danie, możesz zaserwować ją np. z surówką oraz ryżem lub ziemniakami. Ryba po grecku dobrze sprawdzi się również w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Danie na wigilijnym stole możesz położyć zarówno w jednym, sporym naczyniu, jak i w małych, przezroczystych miseczkach jako pojedyncze porcje. Każdy więc stół, wigilijny czy też nie, mogą urozmaicić ryby po grecku – jak zrobić to danie już wiesz, dlatego zastanów się, w jakiej formie chcesz je podać i udaj się po składniki. Gotową rybę możesz przechowywać w lodówce kilka dni, a przed zjedzeniem nie trzeba jej podgrzewać. Doskonale smakuje na zimno, a im dłużej stoi w chłodnej temperaturze, tym lepiej smakuje.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży