ryba po grecku

Przepis na rybę po grecku

24 lutego 2023
5 min

Ryba po grecku to w wielu domach nieodłączny element wigilii, ale nie tylko. Panierowana ryba w marchewce sprawdza się także podczas imprez czy jako posiłek na co dzień. Poznaj prosty przepis na rybę po grecku i zobacz, z czym można ją zjeść!

Składniki na rybę po grecku

Składniki ryby po grecku łatwo znaleźć w każdym markecie. Głównym komponentem dania są filety z ryby. Może to być dowolny gatunek o białym mięsie np. dorsz. Na solidną porcję dania warto kupić około kilograma filetów. Poza tym przyda się mąka pszenna oraz sól i pieprz. Do warzywnej części potrawy trzeba przygotować 600 g marchewki, około 200 g pietruszki, pół główki sporego selera, por, cebulę, koncentrat pomidorowy, szklankę wody, olej oraz przyprawy – sól, pieprz, oregano, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego.

 

Ryba po grecku – w jaki sposób możemy ją przyrządzić?

Każdy na pewno wie, jak smakuje ryba po grecku – recepta na to danie jest dodatkowo dość prosta, choć wykonanie może być czasochłonne. Warto jednak poświęcić chwilę na przyrządzenie tej potrawy, którą da się jeść i na zimno, i na ciepło. Oto przepis na rybę po grecku z warzywami:

  • Filety rozłóż na ręcznikach papierowych lub czystych ściereczkach kuchennych, aby jak najlepiej osuszyć je z wody. Przypraw je solą i pieprzem.
  • W czasie, gdy ryba leży na ręcznikach, zajmij się warzywami. Pokrój drobno cebulę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce. Najwygodniej będzie użyć grubych oczek.
  • Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, a następnie wrzuć tam wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Podsmażaj chwilę, a potem wlej do środka szklankę wody i dodaj przecier pomidorowy. Smaż aż do odparowania wody i zmiękczenia wszystkich warzyw.
  • Filety pokrój na małe kawałki, a następnie obtocz je w mące. Rozgrzej olej na drugiej patelni i podsmażaj rybę, aż do zarumienienia się z obu stron. Gorące kawałki odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Do podania ryby przygotuj przezroczyste, płaskie naczynie. Wykładaj kolejno warstwy ryby i warzyw aż do zużycia wszystkich składników.

Co najlepiej sprawdzi się do ryby po grecku?

Przepisy na rybę po grecku mogą się od siebie nieznacznie różnić. Poza tym warto modyfikować je zgodnie z własnymi preferencjami. Na wierzchu dania poleca się ułożenie kilku liści świeżej pietruszki czy pokrojonych oliwek. Jeśli chcesz stworzyć z ryby po grecku pełnowartościowe danie, możesz zaserwować ją np. z surówką oraz ryżem lub ziemniakami. Ryba po grecku dobrze sprawdzi się również w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Danie na wigilijnym stole możesz położyć zarówno w jednym, sporym naczyniu, jak i w małych, przezroczystych miseczkach jako pojedyncze porcje. Każdy więc stół, wigilijny czy też nie, mogą urozmaicić ryby po grecku – jak zrobić to danie już wiesz, dlatego zastanów się, w jakiej formie chcesz je podać i udaj się po składniki. Gotową rybę możesz przechowywać w lodówce kilka dni, a przed zjedzeniem nie trzeba jej podgrzewać. Doskonale smakuje na zimno, a im dłużej stoi w chłodnej temperaturze, tym lepiej smakuje.

Czytaj również