Ciekawe sałatki wypełniają książki kucharskie i polskie stoły podczas spotkań rodzinnych. Święta bez sałatki jarzynowej są jak wyjście na grilla, gdzie nie ma mięsa. Przedstawiamy trzy przepisy na smakowite sałatki!
Wszystkie warzywa umyj i ugotuj w wodzie, aż zmiękną. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z ogórkami kiszonymi i jabłkiem. Kiedy zagotowane warzywa będą odpowiednio miękkie, odcedź wodę i ustaw je w miejscu, w którym będą mogły ostygnąć. W zależności od upodobań pokrój wszystkie warzywa w drobną lub grubszą kostkę i przekładaj do miski, w międzyczasie delikatnie mieszając. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną i przyprawami. Wszystkie składniki połącz ze sobą, upewniając się, czy smak Ci odpowiada. Tak właśnie wygląda przepis na pyszną sałatkę jarzynową, smacznego!
Dobra sałatka nie musi zawierać w sobie sałaty i wielu warzyw – może być też z makaronem i aromatycznym sosem. Ciekawy przepis na sałatkę sprawi, że każdy będzie chciał wiedzieć, jak ją zrobić!
Polędwiczki z kurczaka umyj i pokrój w kostkę lub ok. 4-centymetrowe paski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz – to będzie sos do sałatki. Następnie połącz oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i wymieszaj z pokrojonym kurczakiem.
Ugotuj makaron al dente i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój pomidorki koktajlowe i brokuły na mniejsze kawałki – brokuły gotuj w gorącej wodzie z dodatkiem soli przez 3 minuty. Na nieprzywierającą patelnię wylej kilka kropel oliwy z oliwek i zaczekaj, aż się nagrzeje. Kiedy to nastąpi, przełóż zamarynowanego kurczaka i smaż do złocistego koloru.
Do miski dodaj makaron, kurczaka, warzywa oraz sos i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli to potrzebne. Brokuły można zastąpić ananasem, a makaron ryżem – wyjdzie wtedy orzeźwiające, letnie danie idealne na gorące wieczory lub kolację.
Sałatki na obiad lub jako dodatek do niego powinny być lekkie i smakiem pasować do całości potrawy. Przedstawiamy przepis na dobrą sałatkę, która nada się do wielu dań!
Twarde warzywa zetrzyj na tarce, a resztę pokrój w niewielką kostkę. Odstaw na chwilę, aby z warzyw odeszły soki i w tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu. Do naczynia dodaj jogurt lub majonez wraz z przyprawami i dobrze wymieszaj. Wszystkie składniki połącz. Jest to najlepszy pomysł na sałatkę – każdy składnik można dopasować do swoich potrzeb.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży