- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na sałatkę

Przepis na sałatkę
Ciekawe sałatki wypełniają książki kucharskie i polskie stoły podczas spotkań rodzinnych. Święta bez sałatki jarzynowej są jak wyjście na grilla, gdzie nie ma mięsa. Przedstawiamy trzy przepisy na smakowite sałatki!
Przepis na sałatkę jarzynową — potrzebne składniki i przygotowanie
- 4 małe marchewki
- 4 duże ogórki kiszone
- 5 jajek rozmiar S
- duża pietruszka
- niewielki seler
- 1 kwaśne jabłko
- puszka kukurydzy lub groszku
- ok. 100 g majonezu
- ok. 50 g śmietany 12%
- sól i pieprz
Wszystkie warzywa umyj i ugotuj w wodzie, aż zmiękną. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z ogórkami kiszonymi i jabłkiem. Kiedy zagotowane warzywa będą odpowiednio miękkie, odcedź wodę i ustaw je w miejscu, w którym będą mogły ostygnąć. W zależności od upodobań pokrój wszystkie warzywa w drobną lub grubszą kostkę i przekładaj do miski, w międzyczasie delikatnie mieszając. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną i przyprawami. Wszystkie składniki połącz ze sobą, upewniając się, czy smak Ci odpowiada. Tak właśnie wygląda przepis na pyszną sałatkę jarzynową, smacznego!
Przepis na sałatkę z kurczakiem — co jest potrzebne i jak ją przygotować?
- 250 g wybranego makaronu
- 1 mały brokuł
- 250 g polędwiczek z kurczaka
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Dobra sałatka nie musi zawierać w sobie sałaty i wielu warzyw – może być też z makaronem i aromatycznym sosem. Ciekawy przepis na sałatkę sprawi, że każdy będzie chciał wiedzieć, jak ją zrobić!
Polędwiczki z kurczaka umyj i pokrój w kostkę lub ok. 4-centymetrowe paski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz – to będzie sos do sałatki. Następnie połącz oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i wymieszaj z pokrojonym kurczakiem.
Ugotuj makaron al dente i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój pomidorki koktajlowe i brokuły na mniejsze kawałki – brokuły gotuj w gorącej wodzie z dodatkiem soli przez 3 minuty. Na nieprzywierającą patelnię wylej kilka kropel oliwy z oliwek i zaczekaj, aż się nagrzeje. Kiedy to nastąpi, przełóż zamarynowanego kurczaka i smaż do złocistego koloru.
Do miski dodaj makaron, kurczaka, warzywa oraz sos i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli to potrzebne. Brokuły można zastąpić ananasem, a makaron ryżem – wyjdzie wtedy orzeźwiające, letnie danie idealne na gorące wieczory lub kolację.
Przepis na sałatkę do obiadu — co będzie do niej potrzebne i jak ją zrobić?
Sałatki na obiad lub jako dodatek do niego powinny być lekkie i smakiem pasować do całości potrawy. Przedstawiamy przepis na dobrą sałatkę, która nada się do wielu dań!
- warzywa (np. marchew, ogórek, pomidor, kapusta, papryka)
- jogurt naturalny lub majonez
- sól i pieprz
Twarde warzywa zetrzyj na tarce, a resztę pokrój w niewielką kostkę. Odstaw na chwilę, aby z warzyw odeszły soki i w tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu. Do naczynia dodaj jogurt lub majonez wraz z przyprawami i dobrze wymieszaj. Wszystkie składniki połącz. Jest to najlepszy pomysł na sałatkę – każdy składnik można dopasować do swoich potrzeb.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży