Sałatka grecka to wyjątkowe greckie danie, które można spotkać w restauracjach na całym świecie. Oczywiście najlepiej smakuje podane tuż przy plaży, czy na którejś z greckich wysp skąpanych w słońcu, ale można je przygotować także w domu. Jeśli skorzystasz z wysokiej jakości składników, to smak potrawy wnet przeniesie Cię do zabytkowych Aten czy na bajeczne Santorini.
W sieci można znaleźć różne przepisy na sałatki greckie, ponieważ ludzie często pozwalają sobie na własne interpretacje tego dania. Dodają nowe składniki i dopasowują sałatkę do własnych upodobań. Przepis oryginalny na sałatkę grecką zawiera przede wszystkim ekologiczne warzywa, dojrzewające pod greckim słońcem. Poza tym ważną rolę odgrywa jeszcze ser feta, który urozmaica konsystencję dania.
Klasyczna sałatka grecka składa się z następujących składników: soczyste pomidory, ogórek, słodka papryka zielona, czerwona cebula, czarne oliwki, oregano, oliwa z oliwek i ser feta. Całość można doprawić jeszcze solą i pieprzem. Jak widzisz, składniki na sałatkę grecką są bardzo proste, więc smak całego dania zależy od ich jakości. Pomidory z marketu zdecydowanie się nie sprawdzą. Najlepiej użyć tych z własnego ogródka lub kupić w warzywniaku ekologiczne warzywa z lokalnych gospodarstw.
Wiesz już, co musisz kupić do sałatki greckiej, więc czas poznać przepis, który wcale nie jest skomplikowany. Oto instrukcja krok po kroku:
To klasyczna, najprostsza wersja greckiej receptury. Jeśli masz ochotę na większą głębię smaku, możesz skorzystać z przepisu na sos do sałatki greckiej, który poza oliwą zawiera jeszcze ocet winny i sok z cytryny. Poza tym do sałatki czasami dodaje się np. kapary czy liście różnych, świeżych ziół. Oregano można dodawać zarówno w wersji suszonej, jak i świeżej. Jest to składnik obowiązkowy!
Teraz jest już jasne, jak się robi sałatkę grecką, więc czas zebrać pełne smaku warzywa i przygotować sobie talerz bogaty w witaminy. Większa porcja sprawdzi się jako samodzielne danie, ale sałatkę grecką zwykle je się jako dodatek do innych potraw. Koniecznie wypróbuj ją podczas grilla czy rodzinnego obiadu z mięsem i ziemniakami. Jest przepyszna i posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli będziesz w Grecji, to koniecznie spróbuj jej właśnie tam.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży