- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na sałatkę jarzynową

Przepis na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań w polskiej kuchni, które gości na stołach zarówno podczas świąt, jak i codziennych posiłków. Chociaż każdy dom ma swoją wersję tego przepisu, klasyczna sałatka jarzynowa zawsze zawiera gotowane warzywa, jajka oraz majonez.
Składniki na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które kojarzy się z domem i tradycją. Prosta w przygotowaniu, sycąca i pełna warzyw, jest daniem, które można modyfikować według własnych upodobań. My proponujemy sprawdzony przepis na sałatkę, do której potrzebne będą:
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 małego selera,
- 5 jajek,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 mała cebula (opcjonalnie),
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić sałatkę jarzynową
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Najlepiej, żeby były lekko jędrne, aby łatwo było je pokroić w kostkę. Odstaw do ostygnięcia. Ugotuj jajka na twardo (około 8-10 minut), schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ostudzone warzywa pokrój w małą kostkę – w ten sposób sałatka będzie miała równą strukturę. Ogórki kiszone również pokrój w drobną kostkę. Jeśli ogórki są bardzo soczyste, warto odcisnąć nadmiar soku, aby sałatka nie była zbyt wodnista.
Wszystkie pokrojone warzywa i jajka przełóż do dużej miski. Dodaj odsączony groszek konserwowy oraz drobno posiekaną cebulę (jeśli zdecydujesz się jej użyć).
Do warzyw dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, ale nie ugnieść warzyw. Gotową sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby smaki mogły się przegryźć.
Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje schłodzona. Jest idealna jako dodatek do mięsnych dań głównych, takich jak schabowy, gulasz czy pieczeń. Również świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska podana z pieczywem. To obowiązkowy element na stole, zwłaszcza w Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży