sałatka na grilla

Przepis na sałatkę na grilla

23 czerwca 2023
5 min

Co warto dodać do sałatki na grilla? Przepisy na takie surówki zawierają przede wszystkim mnóstwo świeżych warzyw. Dzięki nim danie nabiera lekkości i dlatego świetnie pasuje do bardziej tłustych potraw z rusztu. Poznaj produkty, które stworzą doskonałe surówki do letniego ucztowania przy grillu!

Przepisy na sałatkę na grilla, czyli jaką warto przygotować?

Choć na grillu pierwsze skrzypce zazwyczaj odgrywa mięso, to posiłek na świeżym powietrzu warto wzbogacić o pewne dodatki. Jednym z nich jest sałatka. Najlepsze przepisy na sałatkę do grilla to te, które są lekkie i bazują na świeżych warzywach. Są one idealnym uzupełnieniem tłustych potraw z rusztu. Dodatkowo roślinne produkty z dużą zawartością płynów (np. pomidory) dbają o nawodnienie organizmu, które jest niezwykle ważne w ciepłych miesiącach.

 

Jak szybko i łatwo przygotować sałatkę do mięsa z grilla?

Dzięki temu, że surówki do smażonych mięs są lekkie, z reguły bywają też łatwe do przygotowania. Proste przepisy na sałatki do grilla zawierają jedynie kilka składników, a proces ich przygotowywanie zamyka się w zaledwie paru krokach. Zazwyczaj wystarczy umyć warzywa oraz je obrać, jeśli jest taka potrzeba. Następnie trzeba pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać wszystko w jednej misce. Na koniec warto przygotować sos lub zrosić warzywa oliwą z oliwek. Dzięki temu sałatka na grilla nie będzie sucha, a składniki stworzą spójną całość. Taką mieszankę dobrze jest też przyprawić w celu zyskania odpowiedniego smaku.

Podczas przygotowywania surówki można także wykorzystać grillowane mięso. Świeżo usmażone kawałki kurczaka będą doskonałym dodatkiem do sałatki gyros, ale nie tylko. Tak naprawdę sprawdzą się w połączeniu z większością mieszanek, które bazują na świeżych warzywach.

Co będzie potrzebne do przygotowania pysznej sałatki do grilla?

W internecie można znaleźć liczne przepisy na sałatki do dań z grilla, a każdy z nich będzie wymagał zakupu nieco innych składników. Wśród produktów, które sprawdzają się w lekkich surówkach, należy wyróżnić m.in.:

  • pomidory;
  • sałatę;
  • ogórki (zarówno świeże, jak i kiszone);
  • szczypior;
  • paprykę;
  • świeży szpinak;
  • seler naciowy;
  • rzodkiewkę;
  • marchew;
  • por;
  • oliwki;
  • czosnek;
  • natkę pietruszkę.

Sosy do sałatek też nie powinny być zbyt ciężkie. Warto więc zrezygnować z majonezu czy śmietany i w zamian użyć np. jogurtu typu greckiego bądź naturalnego. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego. Oprócz tego do sałatki można dodać ser – dzięki niemu danie zyska oryginalny smak. W lekkich surówkach doskonale sprawdza się feta, która przywodzi na myśli śródziemnomorskie klimaty.

Czytaj również