Co warto dodać do sałatki na grilla? Przepisy na takie surówki zawierają przede wszystkim mnóstwo świeżych warzyw. Dzięki nim danie nabiera lekkości i dlatego świetnie pasuje do bardziej tłustych potraw z rusztu. Poznaj produkty, które stworzą doskonałe surówki do letniego ucztowania przy grillu!
Choć na grillu pierwsze skrzypce zazwyczaj odgrywa mięso, to posiłek na świeżym powietrzu warto wzbogacić o pewne dodatki. Jednym z nich jest sałatka. Najlepsze przepisy na sałatkę do grilla to te, które są lekkie i bazują na świeżych warzywach. Są one idealnym uzupełnieniem tłustych potraw z rusztu. Dodatkowo roślinne produkty z dużą zawartością płynów (np. pomidory) dbają o nawodnienie organizmu, które jest niezwykle ważne w ciepłych miesiącach.
Dzięki temu, że surówki do smażonych mięs są lekkie, z reguły bywają też łatwe do przygotowania. Proste przepisy na sałatki do grilla zawierają jedynie kilka składników, a proces ich przygotowywanie zamyka się w zaledwie paru krokach. Zazwyczaj wystarczy umyć warzywa oraz je obrać, jeśli jest taka potrzeba. Następnie trzeba pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać wszystko w jednej misce. Na koniec warto przygotować sos lub zrosić warzywa oliwą z oliwek. Dzięki temu sałatka na grilla nie będzie sucha, a składniki stworzą spójną całość. Taką mieszankę dobrze jest też przyprawić w celu zyskania odpowiedniego smaku.
Podczas przygotowywania surówki można także wykorzystać grillowane mięso. Świeżo usmażone kawałki kurczaka będą doskonałym dodatkiem do sałatki gyros, ale nie tylko. Tak naprawdę sprawdzą się w połączeniu z większością mieszanek, które bazują na świeżych warzywach.
W internecie można znaleźć liczne przepisy na sałatki do dań z grilla, a każdy z nich będzie wymagał zakupu nieco innych składników. Wśród produktów, które sprawdzają się w lekkich surówkach, należy wyróżnić m.in.:
Sosy do sałatek też nie powinny być zbyt ciężkie. Warto więc zrezygnować z majonezu czy śmietany i w zamian użyć np. jogurtu typu greckiego bądź naturalnego. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego. Oprócz tego do sałatki można dodać ser – dzięki niemu danie zyska oryginalny smak. W lekkich surówkach doskonale sprawdza się feta, która przywodzi na myśli śródziemnomorskie klimaty.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży