- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Przepis na sałatkę z tuńczykiem
Tuńczyk wspaniale łączy się z różnymi przyprawami, sosami i warzywami. Można z niego przygotować również lekko słodkawą potrawę. Dzięki temu ryba ta sprawdza się jako danie na różne okazje. Jeśli chcesz sprawić przyjemność sobie, domownikom lub gościom, koniecznie poznaj ten przepis na dobrą sałatkę z tuńczykiem.
Pomysł na sałatkę z tuńczykiem
Sałatka z tuńczyka to doskonały pomysł na zdrową, lekką, a przy tym sycącą przekąskę. Danie to sprawdzi się zarówno jako pożywne śniadanie, jak i obiad do pracy. Będzie smakować również gościom. Ta pyszna potrawa może być dodatkiem do suto zastawionego stołu podczas rodzinnych uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Co więcej, przygotowanie dobrej sałatki z tuńczyka nie wymaga zakupu wielu składników. Tym samym jej przygotowanie jest tanie. Kolejna zaleta to uniwersalność tego dania. Ograniczeń w zasadzie nie ma, co pozwala stworzyć posiłek tak w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Do ryby można dodać różne warzywa, np. cebulę, kukurydzę, pomidory, ogórka czy fasolę. Przepis na sałatkę z tuńczykiem może zawierać też składniki takie jak ziemniaki, makaron czy ryż. Równie smaczna będzie z majonezem, oliwą z oliwek i jogurtem naturalnym. Sałatkę da się skomponować również na słodko, np. z dodatkiem mandarynek, orzechów włoskich i soku z cytryny.
Dobra sałatka z tuńczyka – składniki
Prosty pomysł na sałatkę z tuńczykiem umożliwi Ci stworzenie posiłku dla 4-5 osób. Dzięki temu, że tak łatwo ją przyrządzić, sprawdzi się, gdy trzeba przygotować danie „na szybko”, czyli np. tuż przed przyjściem gości lub wyjściem do pracy. W wariancie wytrawnym wymaga zgromadzenia następujących składników:
- 1 puszka tuńczyka (najlepszym wyborem jest już pokrojona ryba, do tego w sosie własnym);
- 1 mała puszka kukurydzy o wadze 100 g;
- 1 woreczek ryżu o wadze około 100 g;
- 1 łyżka majonezu;
- 3 ogórki konserwowe;
- 3 średniej wielkości jajka;
- połówka cebuli czerwonej;
- koperek (wystarczy kilka gałązek, którymi można posypać danie do smaku);
- sól (wystarczy szczypta);
- pieprz (wedle uznania, w zależności od tego, jak pikantna ma być sałatka).
Sałatka z tuńczyka – przygotowanie
Pierwszym krokiem do przygotowania sałatki z tuńczykiem jest ugotowanie ryżu. Należy zrobić to zgodnie z instrukcją napisaną na pudełku. Zwykle wystarczy na to kwadrans. W tym czasie możesz od razu ugotować jajka na twardo. Zajmuje to do 10 minut. Później zalej je zimną wodą, stłucz skorupki, obierz i pokrój w kostkę. Kolejne składniki na sałatkę z tuńczykiem trzeba odsączyć. Dotyczy to kukurydzy, ogórków i samej ryby. Tak jak jajka, ogórki pokrój w kostkę. To samo dotyczy tuńczyka. Właśnie dlatego, by zaoszczędzić czas, lepiej od razu kupić rybę w kawałkach. Po wykonaniu tych czynności pozostaje obranie cebuli i posiekanie jej oraz koperku. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Do smaku dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Na koniec danie wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz ponownie zamieszać. Sałatka nabierze smaku po około pół godziny. Przez ten czas powinna stać w lodówce.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży