- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na stromboli

Przepis na stromboli
Stromboli kojarzy Ci się z Włochami? To bardzo dobrze, ponieważ nazwa ta oznacza nie tylko małą wyspę należącą do Italii, ale także pyszne danie z ciasta pizzowego. Stromboli – przepis na tę fenomenalną przekąskę jest bardzo prosty, więc musisz go poznać!
Stromboli – przepis na włoską roladę z pizzy
Stromboli – danie, które w Polsce nazywałoby się zapewne roladą. Choć powstało na bazie inspiracji kuchnią włoską, to wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Jest to zawijaniec z ciasta na pizzę, w którym znajduje się sos pomidorowy, ser oraz wędlina. Rolada zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem, ponieważ po pokrojeniu prezentuje się bardzo efektownie. Warto zaserwować potrawę stromboli swoim gościom podczas przyjęcia.
Jak przygotować ciasto na stromboli?
Podstawą udanej pizzy stromboli jest dobre ciasto. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników: 300 g mąki, 200 ml ciepłej wody, 7 g suchych drożdży, pół łyżeczki cukru, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli masz tylko świeże drożdże, to musisz przygotować zaczyn. Ciasto z suszonymi drożdżami nie wymaga przygotowywania zaczynu i można wymieszać ze sobą niemal od razu wszystkie składniki.
Najpierw do miski wlej wodę, dodaj do niej drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie do rozpuszczenia składników, dosyp do miski mąkę oraz sól i dolej oliwę. Zagnieć ciasto na gładką masę, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i uformuj z niego cienki placek w prostokątnym kształcie. Grubość ciasta powinna oscylować około centymetra.
Stromboli – przygotowanie krok po kroku
Przepis na stromboli to świetna propozycja na obiad czy kolację. Włoskim smakiem zachwycą się zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Wiesz już, jak przygotować ciasto na pizzę zawijaną. Jakie składniki przydadzą się do środka? Będą to: passata pomidorowa, mozzarella lub dowolny ser, salami lub inna wędlina, którą lubisz, oregano, sól i pieprz. Jak przygotować danie krok po kroku?
- Najpierw przygotuj sos. Wymieszaj passatę pomidorową z oregano, solą i pieprzem;
- Następnie posmaruj sosem ciasto w kształcie prostokąta;
- Pokrój mozzarellę na plastry lub zetrzyj ser na tarce, jeśli korzystasz z innego rodzaju. Jeśli wędlina jest w dużych kawałkach, to możesz pociąć ją na mniejsze plasterki;
- Wyłóż salami i ser na sos. Uważaj, aby składniki nie znajdowały się zbyt blisko krawędzi ciasta;
- Zwiń ciasto wraz ze składnikami w roladę i zaklej rulon w taki sposób, aby się nie rozleciał;
- Połóż stromboli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
- Następnie umieść zawijaną pizzę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Zapiekaj danie przez około pół godziny i co jakiś czas sprawdzaj, czy nie przypieka się zbyt mocno;
- Po wyjęciu stromboli z pieca odczekaj chwilę, aby się nie poparzyć i pokrój danie w grube na około 2-3 centymetry plastry. Podawaj z dowolnym sosem. Świetnie sprawdzi się dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.
Co można dodać do stromboli?
Pizza zawijana stromboli daje mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Jednym z najpopularniejszych są pieczarki, które można delikatnie podsmażyć na patelni z cebulą przed zawinięciem w cieście lub włożyć je surowe. Poza tym sprawdzi się także kukurydza, papryka czy ogórki konserwowe. Farsz można wykonać z dowolnych warzyw, które ma się pod ręką.
Świetnie sprawdzają się także kawałki piersi z kurczaka czy różne rodzaje serów. Poza mozzarellą doskonale smakują wszelkie sery pleśniowe, cheddar czy camembert. Można zrobić stromboli inspirowane pizzą o smaku quattro formaggi. Jeśli lubisz, to do środka warto włożyć także ananasa. Pizzowa rolada to dobra opcja dla wegetarian, bo można po brzegi wypełnić ją pysznymi warzywami.
Jeszcze przed pieczeniem na wierzchu stromboli warto umieścić suszone zioła – np. bazylię czy oregano. Po upieczeniu danie można ładnie wyłożyć na talerzu lub tacy w otoczeniu różnych dipów. W takiej formie najlepiej sprawdzi się w trakcie imprezy. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży