- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na żeberka z grilla

Przepis na żeberka z grilla
Grillowane żeberka w marynacie to danie, które gości na wielu rusztach. Nic dziwnego, w końcu jest to bardzo aromatyczna i pyszna potrawa. Co wpływa na smak żeberek? Dużą rolę odgrywa jakość mięsa, ale nie bez znaczenia są też przyprawy, którymi przechodzi. Poznaj przepis na żeberka z grilla i przygotuj apetyczną ucztę!
Przepis na żeberka z grilla – jakie składniki wybrać?
Podczas grillowania żeberek najważniejsze jest mięso, a dokładniej jego jakość i świeżość. Do przygotowania potrawy najlepiej wybrać żeberka wieprzowe, które nie są zbyt przerośnięte. Warto też zwrócić uwagę na to, aby mięso nie zawierało zbyt dużo tłuszczu. Takie żeberka będą nie tylko zdrowsze, ale i wygodniejsze w obróbce – wypalany tłuszcz kapie, brudzi ruszt i zwiększa płomienie na grillu.
Co oprócz mięsa należy jeszcze kupić? Potrzebne będą składniki na marynatę do żeberek z grilla. Przydadzą się do niej produkty takie jak:
- olej;
- musztarda;
- miód;
- sos sojowy;
- czosnek.
Nieocenione będą również przyprawy, które zadbają o aromat całej potrawy. Marynata do żeberek z grilla może zawierać paprykę (słodką lub ostrą), pieprz, sól, a także oregano czy majeranek.
Żeberka z grilla – przepis w kilku krokach
Wbrew pozorom przepis na żeberka z grilla nie jest wielce skomplikowany. Kluczem do udanego dania jest przygotowanie dobrej marynaty i pozostawienie jej na mięsie przez odpowiednio długi czas. Samo smażenie nie powinno wywołać większych trudności. Zobacz, jak obchodzić się z żeberkami krok po kroku.
Jak zamarynować żeberka na grilla?
Przygotowanie marynaty nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy połączyć wymienione wcześniej składniki oraz przyprawy. Gotową mieszankę można od razu zaaplikować na mięsie. Jak to zrobić? Płat żeberek wieprzowych należy podzielić na paski o podobnej wielkości. Najlepiej jest, jeśli w każdym kawałku przez środek przechodzi jedna kostka. Pokrojone mięso umieść w misce z marynatą i dokładnie obtocz nią wszystkie kawałki. Następnie przykryj naczynie folią spożywczą. Szczelnie zamknięte żeberka wstaw do lodówki. Mięso powinno marynować się w chłodzie przez co najmniej 12 godzin. Dlatego też warto przygotować je dzień przed planowanym grillowaniem.
Jak przyrządzić żeberka na grillu?
Przepis na żeberka z grilla radzi, aby wyjąć mięso z lodówki przynajmniej na godzinę przed jego obróbką. Kiedy produkt będzie miał temperaturę pokojową, można układać zamarynowane kawałki na grillu. Ruszt powinien być rozgrzany do 200-250°C. Żeberka wykładaj na grilla przy pomocy długich szczypiec. Będzie to wygodne i przede wszystkim bezpieczne rozwiązanie, dzięki któremu ograniczysz ryzyko poparzenia rąk.
Podczas smażenia należy pamiętać także o stałym podtrzymywaniu odpowiedniej temperatury rusztu. Jeśli grill zacznie się wygaszać, to mięso będzie dłużej dochodziło i może się przez to wysuszyć. Aby żeberka były miękkie i soczyste, należy grillować je przez około 20-25 minut. W tym czasie warto co jakiś czas zmieniać ich ułożenie. Dzięki temu plastry mięsa usmażą się równomiernie z każdej strony.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży