Proste przepisy na dania z grilla to nie tylko pieczenie kiełbasy. Ruszt można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, a smaczne potrawy przyrządzić zarówno dla osób jedzących mięso, jak i od niego stroniących. A więc co na grilla? Przepisy, które poznasz to sposób na oczarowania domowników i gości!
Z przepisów na dania z grilla warto spróbować m.in. słodkawych, drobiowych szaszłyków. Do ich przygotowania wystarczą cztery składniki: pierś z kurczaka, przyprawa do mięsa, jogurt naturalny i owoce. Do dania można wykorzystać np. ananasy lub brzoskwinie. Dobry przepis na potrawę z grilla zaczyna się od umycia i pokrojenia piersi. Następnie należy je posypać przyprawą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Później kurczak powinien zostać odstawiony do lodówki na trzy godziny, by skórka nabrała aromatu przypraw. W międzyczasie można odsączyć i pokroić owoce. Na koniec wystarczy nabić je na patyki na przemian z mięsem i upiec.
Pyszne dania z grilla powstają również z wykorzystaniem pikantnych przypraw i warzyw. Smaczne są np. szaszłyki wołowe. Oprócz 400 g mięsa do dania potrzebne będą 1 bakłażan, papryka i czosnek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i ostrej musztardy (np. Dijon), pół łyżki pieprzu cayenne oraz po 3 łyżki syropu klonowego i oleju. Najpierw trzeba pokroić w kostkę wołowinę i warzywa. Kolejny krok to stworzenie marynaty. W tym celu przyprawę do mięsa miesza się z musztardą, syropem klonowym, olejem, posiekanym uprzednio czosnkiem i pietruszką oraz pieprzem. Potem należy posmarować nią mięso, nabić je wraz z warzywami i ugrillować.
Grillowane dania doskonale łączą się z sałatkami. Zarówno do dań wegetariańskich, jak i mięsnych pasuje każde warzywo i to w dowolnej kombinacji z innymi. Dobrym pomysłem są przepisy na przysmaki z grilla z ziemniakami. Do zrobienia sałatki potrzeba 4-5 sztuk kartofli, 300 g kiszonych ogórków, szczypiorku, 3 łyżki oliwy, 1 kapusty pekińskiej i sosu sałatkowego. Na początek należy ugotować ziemniaki w mundurkach i je wystudzić, a po obraniu i pokrojeniu ich w kostkę włożyć do miski. Kolejne kroki to pokrojenie w paski kapusty i ogórków w plastry. Później trzeba posiekać szczypiorek i wymieszać sos z trzema łyżkami oliwy i wody. Na koniec do kartofli wystarczy dodać pozostałe warzywa i zalać je sosem.
Przepisy na potrawy z grilla dają też duże do popisu wegetarianom i weganom. Przykładem są grillowane szparagi. Oprócz pęczka tego warzywa do przygotowania dania potrzebna jest kostka sera feta, orzechy włoskie, oliwa, 1 cytryna i kolendra. Najpierw trzeba obrać szparagi, a potem namoczyć w solonej wodzie przez 3 min. Po tym czasie powinny zostać ostudzone w zimnej wodzie aż do uzyskania zielonej barwy. W tym czasie można posiekać orzechy i kolendrę, zetrzeć skórkę cytryny i rozdrobnić ser. Szparagi trzeba zamarynować w oliwie, cytrynie i kolendrze. Na koniec pozostaje ugrillować warzywa, posypać serem i zalać marynatą.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży