- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepisy na dania z grilla

Przepisy na dania z grilla
Proste przepisy na dania z grilla to nie tylko pieczenie kiełbasy. Ruszt można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, a smaczne potrawy przyrządzić zarówno dla osób jedzących mięso, jak i od niego stroniących. A więc co na grilla? Przepisy, które poznasz to sposób na oczarowania domowników i gości!
Przepisy na dania z grilla – proste i pyszne potrawy na grilla
Z przepisów na dania z grilla warto spróbować m.in. słodkawych, drobiowych szaszłyków. Do ich przygotowania wystarczą cztery składniki: pierś z kurczaka, przyprawa do mięsa, jogurt naturalny i owoce. Do dania można wykorzystać np. ananasy lub brzoskwinie. Dobry przepis na potrawę z grilla zaczyna się od umycia i pokrojenia piersi. Następnie należy je posypać przyprawą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Później kurczak powinien zostać odstawiony do lodówki na trzy godziny, by skórka nabrała aromatu przypraw. W międzyczasie można odsączyć i pokroić owoce. Na koniec wystarczy nabić je na patyki na przemian z mięsem i upiec.
Pyszne dania z grilla powstają również z wykorzystaniem pikantnych przypraw i warzyw. Smaczne są np. szaszłyki wołowe. Oprócz 400 g mięsa do dania potrzebne będą 1 bakłażan, papryka i czosnek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i ostrej musztardy (np. Dijon), pół łyżki pieprzu cayenne oraz po 3 łyżki syropu klonowego i oleju. Najpierw trzeba pokroić w kostkę wołowinę i warzywa. Kolejny krok to stworzenie marynaty. W tym celu przyprawę do mięsa miesza się z musztardą, syropem klonowym, olejem, posiekanym uprzednio czosnkiem i pietruszką oraz pieprzem. Potem należy posmarować nią mięso, nabić je wraz z warzywami i ugrillować.
Jakie warzywa są idealne na popołudniowego grilla?
Grillowane dania doskonale łączą się z sałatkami. Zarówno do dań wegetariańskich, jak i mięsnych pasuje każde warzywo i to w dowolnej kombinacji z innymi. Dobrym pomysłem są przepisy na przysmaki z grilla z ziemniakami. Do zrobienia sałatki potrzeba 4-5 sztuk kartofli, 300 g kiszonych ogórków, szczypiorku, 3 łyżki oliwy, 1 kapusty pekińskiej i sosu sałatkowego. Na początek należy ugotować ziemniaki w mundurkach i je wystudzić, a po obraniu i pokrojeniu ich w kostkę włożyć do miski. Kolejne kroki to pokrojenie w paski kapusty i ogórków w plastry. Później trzeba posiekać szczypiorek i wymieszać sos z trzema łyżkami oliwy i wody. Na koniec do kartofli wystarczy dodać pozostałe warzywa i zalać je sosem.
Bezmięsne przepisy na dania z grilla
Przepisy na potrawy z grilla dają też duże do popisu wegetarianom i weganom. Przykładem są grillowane szparagi. Oprócz pęczka tego warzywa do przygotowania dania potrzebna jest kostka sera feta, orzechy włoskie, oliwa, 1 cytryna i kolendra. Najpierw trzeba obrać szparagi, a potem namoczyć w solonej wodzie przez 3 min. Po tym czasie powinny zostać ostudzone w zimnej wodzie aż do uzyskania zielonej barwy. W tym czasie można posiekać orzechy i kolendrę, zetrzeć skórkę cytryny i rozdrobnić ser. Szparagi trzeba zamarynować w oliwie, cytrynie i kolendrze. Na koniec pozostaje ugrillować warzywa, posypać serem i zalać marynatą.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży