- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepisy na warzywa z grilla

Przepisy na warzywa z grilla
Wegetariańskie dania z rusztu są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przepisów na warzywa z grilla nie brakuje, ponieważ większość roślinnych składników można na spokojnie poddać obróbce termicznej. Jakie produkty wybrać i jak przygotować je na grillowanie?
Przepisy na warzywa z grilla – jakie warzywa można zgrillować?
Wielu osobom grill kojarzy się z kiełbasą, karkówką lub innym mięsiwem. Warto jednak pamiętać, że podczas posiłku na świeżym powietrzu można spożywać także grillowane warzywa. Taka bezmięsna opcja to nie tylko świetne rozwiązanie dla wegetarian czy wegan, ale i ciekawa odmiana dla tradycyjnych potraw z rusztu.
Jakie warzywa można grillować? Najpopularniejsze do tego typu posiłków są ziemniaki, cukinia, papryka czy pieczarki. Jednak nie są to jedyne opcje. Wśród warzyw, które dobrze smakują po przygotowaniu na ruszcie, należy wskazać także:
- bakłażany;
- kukurydzę;
- pomidora;
- buraka;
- bataty;
- kalafiora;
- marchewkę;
- dynię;
- brokuły;
- szparagi.
Tak naprawdę większość roślinnych składników odnajdzie się na grillu – nawet oliwki! Wystarczy je tylko dobrze przygotować do obróbki termicznej. Jeśli chcesz urządzić wegańską ucztę lub zrobić bogate szaszłyki warzywne, to w aplikacji InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór warzyw.
Jak doprawić warzywa na grilla?
Wiesz już, jakie warzywa kupić na grilla, ale to jeszcze nie wszystkie tajniki przygotowywania roślinnych przysmaków. Równie ważne, co dobór składników, jest ich doprawianie. Czym przyprawić warzywa na grilla? Roślinne produkty warto zamarynować tak samo, jak mięso. Ten proces zapobiegnie wysuszeniu składników na ruszcie i przy okazji doda im nieco aromatu. Marynata może bazować na oliwie z oliwek. Dodając do niej czosnek, pieprz, sól, paprykę (słodką, ostrą lub wędzoną), tymianek oraz inne, ulubione zioła, uzyskasz smakowitą mieszankę. Robienie marynaty to dobra szansa, aby trochę poszaleć ze smakami i wypracować przepis na warzywa z grilla, który będzie odpowiadać Twoim indywidualnym preferencjom smakowym.
Warzywa na grilla – jak je prawidłowo grillować i na co zwrócić uwagę?
Kiedy składniki są zamarynowane, to pozostaje jeszcze jedno pytanie: jak przygotować warzywa na grillu? Można to zrobić na kilka sposobów. Jedni kroją roślinne składniki w plasterki, słupki czy ćwiartki i smażą je bezpośrednio na ruszcie, a drudzy nabijają warzywa na patyki, podając w formie szaszłyka Niektórzy wykorzystują także specjalne płyty żeliwne, woki lub kosze na grilla. Każde rozwiązanie jest dobre, a więc podczas wybierania metody przygotowania najlepiej kierować się po prostu wygodą.
W trakcie grillowania warzyw należy pamiętać, że każdy składnik będzie gotowy w nieco innym czasie. Przykładowo marchew, cebula czy papryka potrzebują około 10 minut na ruszcie. Natomiast cukinia, pieczarki lub bakłażan będą gotowe po 6-8 minutach na grillu. Najszybciej zrobią się warzywa, które zawierają dużo płynów. Przykładowo pomidora można ściągnąć z rusztu już po około 5 minutach. Jeśli nie masz pewności, czy warzywa są już gotowe do jedzenia, sprawdź ich twardość. Odpowiednio zgrillowane składniki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży