Quesadilla wegetariańska to świetna opcja jedzenia na imprezę, przekąskę do filmu czy przepis na kolację. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom i można do niej wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw czy serów. Dowiedz się, jak przygotować chrupiącą quesadillę bez mięsa i z czym ją podać!
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego wegetariańskiego dania, to placki tortilli, oliwa, ser żółty, cebula, pieczarki, fasola z puszki, wędzone tofu lub inny zamiennik wegetariańskiego mięsa, kukurydza, passata pomidorowa i ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, oregano, bazylia. Sprawdzą się także świeże listki kolendry. Poza tym dobrą opcją jest quesadilla wege z awokado, więc jeśli lubisz ten owoc, koniecznie dodaj go do listy swoich zakupów.
Przepis na quesadillę wegetariańską z serem jest banalnie prosty. Oto co należy zrobić krok po kroku, aby danie się udało:
Da się więc zauważyć, jak uniwersalnym daniem jest quesadilla. Z czym jednak jeszcze można ją zjeść? Do placka da się włożyć właściwie wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzi się pokrojona w paski papryka, kawałki bakłażana czy cukinii, a także papryczki chilli. Dodatkowo można sięgnąć po różne rodzaje serów – pleśniowe, camembert, cheddar czy mozzarellę.
Quesadilla bardzo dobrze komponuje się z sokiem z limonki, a także słodkimi dodatkami. Do niej warto dodać np. kawałki ananasa, mango czy brzoskwiń, aby smak stał się ciekawszy. Warto eksperymentować także z sosami, ponieważ wersja z użyciem passaty pomidorowej to nie jedyna opcja, która dobrze się sprawdzi. Jeśli lubisz ostre smaki, koniecznie spróbuj dodać sos z pikantną papryką. Ciekawie smakuje także chrupiąca quesadilla z dipem BBQ.
Kawałki quesadilli warto maczać w sosach własnej roboty. Do tego dania świetnie pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego czy nawet tzatziki i guacamole. Jeśli podajesz quesadillę podczas imprezy, dobrze skomponuje się ona z frytkami oraz roladkami z tortilli.
Bardzo smaczną przekąską jest także quesadilla wegetariańska z piekarnika. Przed imprezą warto zapiec placki właśnie w ten sposób, ponieważ na blaszce zmieści się ich znacznie więcej niż na patelni. Proces przygotowania jest taki sam, ale zamiast opiekania dania z dwóch stron na patelni, wystarczy włożyć wszystko do piekarnika i czekać, aż placek się zarumieni. Natomiast wersja quesadilli z awokado to świetna opcja np. na pożywne śniadanie.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży