- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Sałatka wegetariańska – przepis na letnią sałatkę bez mięsa

Sałatka wegetariańska – przepis na letnią sałatkę bez mięsa
Sałatka wegetariańska jest wspaniałym daniem nie tylko dla osób niejedzących mięsa. Możliwość układania niemal dowolnych kompozycji sprawia, że zasmakuje ona każdemu. Co można przyrządzić z warzyw i owoców?
Sałatka wegetariańska – z owocami
Sałatka z owoców to świetna, niskokaloryczna propozycja na śniadanie. Smaczne, a przy tym zdrowe danie można przyrządzić w kilka chwil. Tym samym szybka sałatka wegetariańska sprawdza się, gdy brakuje czasu na przygotowanie jedzenia do pracy.
Przygotowanie sałatki wegetariańskiej należy rozpocząć od umycia wszystkich składników. Następnym krokiem jest oderwanie winogron z kiści i przekrojenie ich w celu pozbycia się pestek. Kolejne składniki, czyli banany, mango i kiwi trzeba pokroić w plasterki. Całość pozostaje wymieszać.
Sałatka dla wegetarian stanie się jeszcze smaczniejsza po dodaniu orzechów włoskich. Ważne jednak, by wcześniej usunąć łupiny. Na koniec potrawę należy zalać jogurtem i skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Zamiast nich można dodać łyżeczkę miodu.
Sałatka wegetariańska – jak zrobić do niej dressing?
Przewożenie jedzenia do pracy bywa problematyczne, ponieważ nie zawsze można bezpiecznie przechować półpłynną zawartość. Sałatka wegetariańska na imprezę lub rodzinne spotkanie może być nieco bardziej skomplikowana. Warto pokusić się o uzupełnienie dania o dressing.
Smakowitym dodatkiem jest dressing z awokado. Jego przygotowanie rozpoczyna się od obrania owocu ze skórki. Następnie do blendera wraz z nim należy dodać szczyptę świeżej bazylii, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i szklankę wody. Całość wystarczy zmiksować.
W wielu kompozycjach sprawdzi się też dressing warzywny. Warto wypróbować jego czosnkową wersję. Stworzyć ją można z czterech łyżek jogurtu naturalnego, dwóch ząbków czosnku i słodkiej papryki. Aby podkreślić smak, należy dodać szczyptę pieprzu i soli. Zblendowane składniki sprawdzą się doskonale jako dodatek np. do sałatki wegetariańskiej na święta złożonej z ziemniaków, ogórka, selera i rzodkiewki.
Nietypowe pomysły na sałatkę dla wegan
Sprawdzone pomysły można czasem porzucić na rzecz czegoś wyjątkowego. Warto to zrobić, szczególnie gdy szykuje się specjalna okazja. Dla przykładu sałatka wegetariańska na sylwestra lub urodziny łącząca w sobie nieoczywiste smaki to sposób, by oczarować gości.
Ciekawą potrawę da się stworzyć m.in. ze szparagów i truskawek. Pierwszym krokiem jest ugotowanie i ostudzenie warzywa. Następnie trzeba uprażyć migdały na patelni. Wystarczy, by zajmowały ⅓ objętości szklanki. W kolejnych krokach należy pokroić truskawki i dodać liście sałaty rzymskiej.
Na koniec wystarczy zamieszać składniki i posypać danie migdałami. Ponownie dobrym dodatkiem będzie dressing. Smaku doda nawet najprostszy sos złożony z octu i oliwy. Do tej potrawy pasuje też dressing miodowo-musztardowy.
Sałatka wegetariańska w każdej odmianie jest smaczna i zdrowa. Co więcej, potrawy tego typu są też szybkie i tanie w przygotowaniu. Znalezione w sieci przepisy warto samodzielnie modyfikować i tworzyć własne, niepowtarzalne smaki.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży