Espresso doppio w filiżance na stole

Kawa doppio – co ją wyróżnia i jak ją przygotować?

2 czerwca 2025
5 min

Lubisz mocną kawę? W takim razie zainteresuje Cię doppio. Ten sposób jej parzenia jest prosty, a więc możesz przygotować napój w domu. Wystarczą składniki z InPost Fresh i nasz przepis. Sprawdź koniecznie, co to jest kawa doppio i jak ją przygotować.

Doppio – co to za kawa?

Słowo doppio pochodzi z języka włoskiego, a na polską mowę należy je tłumaczyć jako podwójny. W tym przypadku chodzi o podwójne espresso. Właśnie dlatego tak przyrządzony napój wyróżnia się wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem.

 

Kawa doppio powinna mieć objętość 60 ml, czyli dwóch filiżanek espresso. Zawartość kofeiny w napoju bywa różna. Właściwości pobudzające kawy zależą od ziaren, a co za tym idzie, przed wybraniem którychś z nich sprawdź opis na etykiecie produktu.

Jak przygotować kawę doppio?

Do przyrządzenia doppio potrzebujesz ziaren kawy. Następnie:

 

  • zmiel drobno 15-20 g ziaren kawy na chwilę przed ich zaparzeniem;
  • przesyp ziarna do odpowiedniego dla nich miejsca w ekspresie ciśnieniowym;
  • dolej wody do zbiornika w ekspresie;
  • przez zmielone ziarna przelej 60 ml wody;
  • parz napój przez pół minuty.

 

Ten przepis przygotowaliśmy dla Ciebie, jeśli masz ekspres do kawy bez opcji przyrządzania podwójnego espresso. W urządzeniach, które są wyposażone w taką funkcję, wystarczy wykonać pierwsze trzy czynności, a następnie włączyć tryb przygotowywania kawy doppio.

 

Podwójne espresso pije się bez dodatków takich jak syropy i mleko. Celem przyrządzania doppio jest przecież wydobycie maksymalnie intensywnego aromatu i smaku kawy. Jeżeli napój okaże się dla Ciebie zbyt mocny, popij go szklanką wody, dokładnie tak jak zwykłe espresso.

Napoje podobne do kawy doppio

Doppio nie jest najmocniejszą kawą. Gdy zechcesz spróbować czegoś jeszcze intensywniejszego, przyrządź ristretto. W takim napoju ziarna przepuszcza się przez 15-20 ml wody, a całość parzy 15-20 sekund. Dzięki takiej metodzie przygotowania ristretto ma jeszcze mniej wyczuwalną kwasowość niż doppio.

 

Alternatywą dla doppio jest też lungo. W tym przypadku do ziaren kawy trzeba dolać 60-90 ml wody, w zależności od tego, jaką objętość napoju zechcesz uzyskać. Potem należy parzyć napar przez 40-50 sekund. Połączenie długiego czasu ekstrakcji z dużą ilością cieczy daje kawę z większą zawartością kofeiny, a przy tym o smaku łagodniejszym niż espresso doppio.

Wysokiej jakości kawy, które kupisz w InPost Fresh

Masz ochotę na doppio? A może chcesz wypić kawę innego rodzaju? Dla nas to bez znaczenia, bo… mamy dla Ciebie wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania czarnego napoju. Zajrzyj do InPost Fresh i przebieraj wśród mnóstwa produktów z całego świata. Wśród nich na pewno znajdziesz ziarna perfekcyjnie pasujące do Twoich ulubionych metod parzenia i smaku.

Czytaj również