Każdy rodzaj kawy jest inny pod względem barwy, smaku i rytuału przygotowania. Jedną z mniej oczywistych, ale coraz chętniej wybieranych propozycji jest lungo. Ten czarny napój ma wiele wspólnego z klasycznym espresso. Co to właściwie za kawa i jak ją zrobić?
Lungo to jeden z wariantów klasycznego espresso, który wyróżnia się dłuższym czasem parzenia. Sama nazwa pochodzi z języka włoskiego i oznacza „długi”. Odnosi się zarówno do czasu ekstrakcji, jak i większej objętości napoju. Podczas przygotowania przez zmieloną kawę przepuszcza się więcej wody niż w przypadku tradycyjnego espresso przy zachowaniu tej samej ilości wykorzystanych ziaren.
W efekcie powstaje czarna kawa o objętości około 50-70 ml. Stanowi to nawet trzykrotność klasycznego espresso. Proces ekstrakcji trwa tu znacznie dłużej, bo może wynosić nawet do 45 sekund, w przeciwieństwie do 20-30 sekund potrzebnych przy espresso. Lungo zazwyczaj przygotowuje się w ekspresie ciśnieniowym przy wykorzystaniu tej samej technologii co przy espresso. Tutaj jednak z większą ilością wody.
Kawa lungo – co to i jak wygląda? Na pierwszy rzut oka gotowa kawa prezentuje się jak rozcieńczona wersja espresso. Jednak sam sposób jej przygotowania musi być bardzo precyzyjny. Bardzo ważne znaczenie ma tu stopień zmielenia ziaren, a także mieszanka arabiki i robusty. Niezbędne jest także odpowiednio duże ciśnienie ekspresu. W ten sposób uzyskujemy łagodniejszy napój, ale niepozbawiony charakteru. Lungo ma mniej intensywną cremę, ale za to delikatniejszy profil smakowy.
Kawa lungo wyróżnia się charakterystycznym, wyraźnie gorzkim smakiem. Wynika to z dłuższego czasu ekstrakcji, ponieważ więcej wody przepływa przez zmielone ziarna. W ten sposób dochodzi do wydobycia dodatkowych nut smakowych, często mniej potrzebnych w klasycznym espresso. Ten proces skutkuje mniejszą ilością creme i bardziej rozwodnionym, ale wciąż intensywnym aromatem.
Smak lungo nie jest tak skoncentrowany, jak w przypadku espresso. Mimo to napój ten zachowuje pełnię aromatów. Głównie z przewagą goryczki oraz lekkim posmakiem ziemistości. Dla wielu osób to idealny kompromis pomiędzy mocą a delikatnością. Jeśli oczekujesz delikatniejszego profilu smakowego, to sięgnij po ziarna 100% arabiki. Sprawdzają się one przy długim parzeniu.
Nie zaleca się wykorzystywania lungo jako bazy do mlecznych kaw (latte i cappuccino). Dodatkowa woda rozrzedza konsystencję napoju i osłabia mleczny posmak. Natomiast świetnie sprawdza się jako alternatywa dla espresso w americano lub long black, ponieważ dodaje głębi smaku. Ma także więcej kofeiny, więc nie ma potrzeby sięgania po kolejną porcję.
Smak lungo łatwo dostosujesz do siebie. Wszystko zależy od rodzaju ziaren, ich stopnia wypalenia oraz grubości mielenia. W InPost Fresh znajdziesz bogaty wybór kaw o różnych profilach smakowych. Od słodkawych nut orzechów po intensywne, palone akcenty. Wszystkie one pozwolą Ci stworzyć idealnie smakową kawę.
W porównaniu do klasycznego espresso lungo jest mniej skoncentrowane i bardziej gorzkie. Dłuższy czas parzenia sprawia, że kawa nabiera bardziej wytrawnego charakteru. Jej crema jest mniej gęsta i szybciej zanika. Espresso to napój o intensywnym smaku, mocnym aromacie i kremowej piance. Różnica dotyczy też objętości, ponieważ espresso to około 25-30 ml, natomiast lungo to nawet dwa razy więcej.
W kawie americano gorąca woda dodawana jest do gotowego espresso. Natomiast lungo powstaje przez przedłużenie ekstrakcji. Oznacza to, że smak lungo jest bardziej połączony z naparem, więc można w nim wyczuć więcej goryczki i subtelnych nut dymnych, których brak w americano.
Niektórzy porównują lungo również do ristretto. To jednak zupełne przeciwieństwo. Ristretto ma krótszy czas parzenia i mniej wody. Przez to smak jest bardzo intensywny i skoncentrowany. Różnica w proporcjach wody do kawy to odpowiednio: 1:1 dla ristretto, 1:2 dla espresso i 1:4 dla lungo. Zmiana jednego parametru może całkowicie odmienić profil smakowy napoju.
Przygotowanie kawy lungo nie wymaga specjalistycznego sprzętu poza klasycznym ekspresem kolbowym i dobrej jakości młynkiem. Zwróć jednak uwagę na odpowiednie proporcje i czas parzenia. Chociaż technika przypomina przygotowanie espresso, drobne różnice mają ogromny wpływ na smak i aromat gotowego napoju. Właśnie one sprawiają, że lungo to kawa o indywidualnym charakterze.
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować kawę lungo krok po kroku?
Jakie są warianty tej kawy?
Jeśli nie wiesz, która wersja będzie dla Ciebie najlepsza, zacznij od łagodnej, poprzez klasyczną i na koniec sprawdź mocne lungo. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowym parzeniem, to kup różne rodzaje ziaren z InPost Fresh. Znajdziesz u nas mieszanki idealne do zaparzenia tej kawy – świeże i różnorodne.
Mała, intensywna, aromatyczna. To właśnie espresso, które jest czymś znacznie więcej niż zwykłą filiżanką kawy. To symbol włoskiej tradycji, rytuał dla koneserów i codzienny zastrzyk energii dla milio
Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć s
Lubisz mocną kawę? W takim razie zainteresuje Cię doppio. Ten sposób jej parzenia jest prosty, a więc możesz przygotować napój w domu. Wystarczą składniki z InPost Fresh i nasz przepis. Sprawdź koniec