Nie masz już ochoty na picie zwykłej kawy? A może lubisz poznawać jej nowe smaki? Jeśli tak, powiemy Ci, co to jest kawa po irlandzku i jak ją przygotować. Coś czujemy, że taki wariant czarnego napoju szybko polubisz!
Kawa po irlandzku to napój, w którym łączy się świeżo zaparzoną kawę, alkohol, cukier trzcinowy i niesłodzoną, płynną śmietankę, która delikatnie unosi się na wierzchu napoju. W podstawowej wersji napój podaje się na gorąco. Co więcej, napojem wyskokowym jest whiskey, najlepiej irlandzka. Taką kawę można przygotować na jeszcze inne sposoby, które także Ci podamy.
Do przygotowania kawy po irlandzku dla jednej osoby potrzeba:
Napój alkoholowy możesz zastąpić syntetycznego aromatu. Takie produkty często dodaje się do ciast.
Smak napoju w dużej mierze będzie zależeć od też tego, jakie ziarna kupisz. Różne ich rodzaje (choćby popularne Arabica i Robusta), a także stopień palenia będą miały duży wpływ na efekt tego kuchennego eksperymentu.
Przed zakupami przemyśl jeszcze kwestię tego, jak słodką kawę po irlandzku chcesz uzyskać. Jeśli słodycz ma być delikatna, wybierz cukier brązowy. Jego biały odpowiednik pozwoli Ci uzyskać słodszy napój.
Przygotowanie kawy po irlandzku zależy od tego, czy ma być podana na gorąco, czy na zimno. Właśnie dlatego podajemy Ci nie jeden przepis, lecz aż trzy sposoby przyrządzenia tego napoju.
Jeśli chcesz skosztować podstawowego wariantu kawy po irlandzku, to:
Zamiast whiskey lub jej aromatu możesz wykorzystać likier bądź jego syntetyczny odpowiednik dodawany do ciast. Różne smaki tych produktów dadzą Ci okazję do tworzenia kolejnych smacznych kompozycji.
Gorąca kawa, zwłaszcza wzbogacona o mocny alkohol, to świetny napój na chłodne dni. W cieplejszych miesiącach sprawdzi się jej zimny wariant. W celu jego przyrządzenia:
Na tych czynnościach nie musisz kończyć. Jeśli chcesz dodać kawie jeszcze trochę smaku, zetrzyj na tarce kilka kostek czekolady i posyp wiórkami śmietankę.
Napój na zimno może zmienić się w deser. Jeżeli chcesz przygotować kawę po irlandzku z lodami, to:
W tym przypadku również masz dodatkowe możliwości. Cukier da się zastąpić syropem zagęszczonym. Rozważ też posypanie śmietanki wiórkami czekolady albo kakao.
Kawę po irlandzku podaje się w wysokich szklankach. W takich naczyniach jest po prostu wystarczająco dużo miejsca na udekorowanie napoju śmietanką. Poza tym szklanka powinna mieć ucho. Dzięki temu będzie można ją wygodnie trzymać, a do tego skóra nie będzie narażona na kontakt z gorącym lub lodowatym płynem.
Na gorąco czy na zimno? To bez znaczenia. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania kawy po irlandzku, dostaniesz w InPost Fresh. Zajrzyj do nas, wybierz składniki, a potem ciesz się wspaniałymi smakami tej wyjątkowej wersji czarnego napoju.
Kawa to napój stanowiący codzienny rytuał wielu osób. Istnieją jednak jego rodzaje wykraczające poza standardowe doświadczenie spożywania tego naparu. Jednym z takich wyjątkowych przypadków jest najdr
Kawa bezkofeinowa zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Wiele osób decyduje się na jej wybór z powodów zdrowotnych, problemów z nadciśnieniem, wrażliwością na kofeinę lub po prostu z tro
Chemex to jedno z najbardziej precyzyjnych narzędzi do parzenia kawy metodą przelewową. Dzięki zastosowaniu grubych, papierowych filtrów i charakterystycznej szklanej konstrukcji, umożliwia uzyskanie