Wypijana codziennie przez miliony ludzi na świecie kawa to obecnie trzeci najpopularniejszy napój na świecie. Ustępując jedynie wodzie i herbacie, kawa wypijana jest w ilości 400 mld filiżanek rocznie. Jej szybko rosnąca popularność uczyniła jej uprawę jednym z najbardziej dochodowych biznesów. Zobacz, jak wygląda produkcja kawy na świecie.
Przed wiekami czarny napój był jednym z najważniejszych towarów eksportowych Imperium Osmańskiego. Wielki majątek zbiły na kawie również m.in. Kompanie Wschodnioindyjskie Niderlandów i Wielkiej Brytanii. Należące do europejskich koron przedsiębiorstwa dziś są już tylko historią. Ich rolę przejęły inne, prywatne firmy o światowym zasięgu. Największy producent kawy na świecie to obecnie amerykańska firma Mondelez International. Jego sztandarowymi produktami są marki takie jak Jacobs i Maxwell House.
Lidera rankingu goni szwajcarskie Nestlé. Najbardziej znana marka kawy tego koncernu to Nescafé. Oprócz sprzedaży napoju w formie rozpuszczalnej w portfolio koncernu znajdują się produkty służące do przygotowania w ekspresie. Są nimi kapsułki Nespresso i Nescafé Dolce Gusto. Pozostali najwięksi producenci kawy to odpowiednio Tchibo, DE Master Blenders 1753 NV (Café Prima i Douwe Egberts) i Strauss Group Ltd (Pedro’s i MK Café).
Najwięksi producenci kawy to korporacje o globalnym zasięgu. Nie może być inaczej, ponieważ kawowce uprawia się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Głównym jej eksporterem jest Brazylia. Plantacje w tym kraju zajmują aż 2 mln hektarów. Najczęściej uprawiane gatunki roślin dają kawy typu arabica i robusta. Roczna produkcja kawy w Brazylii to 2 440 000 ton.
Wiceliderem zestawienia jest Wietnam. Z tego państwa rokrocznie eksportowanych jest 1 170 000 ton kawy. Większość plantacji zajmuje się uprawą kawowców, z których uzyskuje się kawę robustę. Pozostali główni producenci to Kolumbia i Indonezja. Ilość kawy, jaka opuszcza pierwsze z tych państw każdego roku, to 880 000 ton. Z Indonezji w świat płynie jej 720 000 ton. Wyjątkową cechą tamtejszego przemysłu jest produkcja rzadkiego i drogiego gatunku kawy kopi luwak.
Obecność Brazylii, Wietnamu, Kolumbii i Indonezji wśród głównych eksporterów kawy pokazuje, że do jej uprawy niezbędny jest ciepły, wilgotny klimat. Optymalną wysokością dla plantacji kawowca jest też między 1200 a 2000 m n.p.m. Aby uzyskać jak najlepszy smak, owoce tego drzewa (czyli ziarna kawy) należy chronić przed nadmiernym nasłonecznieniem. Z tego powodu kawowce rosną w towarzystwie wyższych od nich samych drzew. Dają one cień niezbędny do właściwej uprawy kawy.
Pity w domach i kawiarniach na całym świecie czarny napój to nie tylko miły element dnia kawosza. To również globalny, dochodowy biznes dający pracę milionom ludzi i krociowe zyski wielu państwom i koncernom. Bez wątpienia kawę można nazwać jednym z kilku produktów spożywczych, którego spożycie łączy ludzi na całym globie.
Każdy rodzaj kawy jest inny pod względem barwy, smaku i rytuału przygotowania. Jedną z mniej oczywistych, ale coraz chętniej wybieranych propozycji jest lungo. Ten czarny napój ma wiele wspólnego z kl
Mała, intensywna, aromatyczna. To właśnie espresso, które jest czymś znacznie więcej niż zwykłą filiżanką kawy. To symbol włoskiej tradycji, rytuał dla koneserów i codzienny zastrzyk energii dla milio
Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć s