- Strona główna
- Blog
- Przepisy na sernik
- Przepis na sernik

Przepis na sernik
Każdy kocha aksamitne serniki. Pyszne, sprawdzone przepisy, z których można zrobić wyśmienite ciasto, są jak na wagę złota. Puszysty serniczek polany czekoladą – z rodzynkami czy bez? Proste przepisy na serniki ułatwią pracę przed świętami – przedstawiamy jeden z nich!
Przepis na sernik – potrzebne składniki
Składniki na puszysty sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu;
- 300 g drobnego cukru do wypieków;
- 8 jajek z oddzielonymi żółtkami od białek;
- 200 g masła;
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 1 opakowanie biszkoptów;
- Rodzynki (opcjonalnie).
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła;
- 200 gramów czekolady gorzkiej lub mlecznej.
Jak przygotować sernik?
Przepis na sernik warto rozpocząć od wyciągnięcia wszystkich składników na blat. Ważne, żeby podczas przygotowywania ciasta były w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek, a następnie zacznij ucierać miękkie masło z cukrem, budyniem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Kiedy całość zostanie połączona, a struktura cukru nie będzie wyczuwalna, zacznij dodawać żółtka, cały czas ucierając masę. Na końcu partiami dodawaj twaróg, ostrożnie mieszając masę.
W oddzielnym naczyniu umieść białka ze szczyptą soli i ubij je na sztywną masę. Stopniowo dodawaj pianę do mieszkanki z twarogiem, bardzo delikatnie mieszając. Przygotuj formę do pieczenia – może to być tortownica o średnicy 26 centymetrów lub blacha 20 × 30 cm. Dno posmaruj masłem i wyłóż na spód biszkopty – będą one bazą na serniczek.
Przygotuj naczynie żaroodporne, które będzie większe od formy, w której upieczesz sernik. Ostrożnie przelej masę na biszkopty, wyrównaj ciasto i ustaw w naczyniu żaroodpornym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Nie otwieraj piekarnika – kiedy ciasto będzie gotowe, góra sernika się zarumieni.
Pyszne serniki w połączeniu z aromatyczną polewą czekoladową zachęcą do zjedzenia nawet wyjątkowego niejadka. 100 gramów masła rozpuść w rondelku i dodaj 200 gramów wybranej czekolady. Wszystko powoli wymieszaj, aż oba składniki się połączą. Kiedy sernik się upiecze, wyjmij naczynie z wodą i pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia. W taki sposób ciasto nie opadnie i pozostanie puszyste. Na końcu polej górę sernika polewą i przechowuj w lodówce. Innym ciekawym wyborem będzie przygotowanie sernika z wiaderka, który różni się nieco sposobem pieczenia od tradycyjnej wersji, jednak pyszny i puszysty deser powstały w ten sposób jest warty wypróbowania.
O czym pamiętać podczas przygotowywania sernika?
Serniki pieczone mogą być kapryśne. Często mimo skrupulatnego podążania za przepisem efekt znacząco różni się od tego zamierzonego – dlaczego tak się dzieje? Ciasto sernik nie jest trudne w wykonaniu. Jest natomiast kilka zasad, których przestrzeganie znacznie ułatwi pieczenia tego ciasta. Dobre przepisy na sernik szczególnie zwracają uwagę na dobrej jakości ser. Twaróg powinien być zmielony co najmniej trzy razy, a poziom tłuszczu średni lub wysoki. Pozwoli to na uzyskanie idealnie gładkiej konsystencji. Ciastem, które nie jest trudne w wykonaniu, jest sernik. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie ciasta w krótkim czasie i zadowoli smakiem każdego miłośnika słodkości.
Czytaj również

Przepis na sernik czekoladowy
Oto przepis na sernik czekoladowy, który zaskoczy Twoich bliskich! Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a następnie wystarczy upiec go w piekarniku. Gotowy na kulinarną podróż? No to zaczynamy! Ja

Przepis na sernik jogurtowy
Sernik to klasyczne ciasto, które lubi niemal każdy. Istnieje wiele wersji tego przysmaku, a jedną z lżejszych i bardziej orzeźwiających opcji jest sernik jogurtowy. W poniższym artykule znajdziesz pr

Przepis na sernik na zimno z owocami leśnymi
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich deserem, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też nie wymaga użycia piekarnika? Sernik na zimno z owocami leśnymi to strzał w dziesiątkę! Bez względu na to, czy je