sernik przyozdobiony owocami leśnymi

Przepis na sernik

6 grudnia 2022
5 min

Każdy kocha aksamitne serniki. Pyszne, sprawdzone przepisy, z których można zrobić wyśmienite ciasto, są jak na wagę złota. Puszysty serniczek polany czekoladą – z rodzynkami czy bez? Proste przepisy na serniki ułatwią pracę przed świętami – przedstawiamy jeden z nich!

Przepis na sernik – potrzebne składniki

Składniki na puszysty sernik:

  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 300 g drobnego cukru do wypieków;
  • 8 jajek z oddzielonymi żółtkami od białek;
  • 200 g masła;
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 1 opakowanie biszkoptów;
  • Rodzynki (opcjonalnie).

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła;
  • 200 gramów czekolady gorzkiej lub mlecznej.
 

Jak przygotować sernik?

Przepis na sernik warto rozpocząć od wyciągnięcia wszystkich składników na blat. Ważne, żeby podczas przygotowywania ciasta były w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek, a następnie zacznij ucierać miękkie masło z cukrem, budyniem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Kiedy całość zostanie połączona, a struktura cukru nie będzie wyczuwalna, zacznij dodawać żółtka, cały czas ucierając masę. Na końcu partiami dodawaj twaróg, ostrożnie mieszając masę.

W oddzielnym naczyniu umieść białka ze szczyptą soli i ubij je na sztywną masę. Stopniowo dodawaj pianę do mieszkanki z twarogiem, bardzo delikatnie mieszając. Przygotuj formę do pieczenia – może to być tortownica o średnicy 26 centymetrów lub blacha 20 × 30 cm. Dno posmaruj masłem i wyłóż na spód biszkopty – będą one bazą na serniczek.

Przygotuj naczynie żaroodporne, które będzie większe od formy, w której upieczesz sernik. Ostrożnie przelej masę na biszkopty, wyrównaj ciasto i ustaw w naczyniu żaroodpornym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Nie otwieraj piekarnika – kiedy ciasto będzie gotowe, góra sernika się zarumieni.

Pyszne serniki w połączeniu z aromatyczną polewą czekoladową zachęcą do zjedzenia nawet wyjątkowego niejadka. 100 gramów masła rozpuść w rondelku i dodaj 200 gramów wybranej czekolady. Wszystko powoli wymieszaj, aż oba składniki się połączą. Kiedy sernik się upiecze, wyjmij naczynie z wodą i pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia. W taki sposób ciasto nie opadnie i pozostanie puszyste. Na końcu polej górę sernika polewą i przechowuj w lodówce. Innym ciekawym wyborem będzie przygotowanie sernika z wiaderka, który różni się nieco sposobem pieczenia od tradycyjnej wersji, jednak pyszny i puszysty deser powstały w ten sposób jest warty wypróbowania.

O czym pamiętać podczas przygotowywania sernika?

Serniki pieczone mogą być kapryśne. Często mimo skrupulatnego podążania za przepisem efekt znacząco różni się od tego zamierzonego – dlaczego tak się dzieje? Ciasto sernik nie jest trudne w wykonaniu. Jest natomiast kilka zasad, których przestrzeganie znacznie ułatwi pieczenia tego ciasta. Dobre przepisy na sernik szczególnie zwracają uwagę na dobrej jakości ser. Twaróg powinien być zmielony co najmniej trzy razy, a poziom tłuszczu średni lub wysoki. Pozwoli to na uzyskanie idealnie gładkiej konsystencji. Ciastem, które nie jest trudne w wykonaniu, jest sernik. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie ciasta w krótkim czasie i zadowoli smakiem każdego miłośnika słodkości.

Czytaj również