kawałki sernika królewskiego

Przepis na sernik królewski

10 stycznia 2023
5 min

Sernik z ciemnym spodem i ciemną kruszonką to pyszny deser, uwielbiany zarówno przez małych, jak i dużych. Kakaowe, kruche ciasto sprawia, że wypiek ten wyróżnia się spośród wszystkich innych serników. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak upiec sernik królewski, jakie składniki będą Ci potrzebne i jak możesz łatwo urozmaicić przepis na ten wyjątkowy deser. Spróbuj, bo ciasto to nie bez powodu nazywane jest królewskim.

 

Przepis na sernik królewski – jakich składników potrzebujesz?

Sernik królewski to ciasto cieszące się porównywalną popularnością, co sernik z wiaderka. Piecze się je od pokoleń, a przepis zachwyca swoją prostotą i szybkością wykonania. To doskonała opcja na święta, podczas wizyty gości czy na niedzielne popołudnie przy kawie. Aby upiec dobry sernik królewski, potrzebujesz jakościowych składników. Co będzie Ci potrzebne? Do ciasta przyda się: 350 g mąki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki kakao, pół szklanki cukru, 250 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego i łyżka śmietany. Na wierzch trzeba przygotować: kilogram masy serowej do sernika (może to być specjalny twaróg czy ser z wiaderka), pół szklanki cukru, dwie łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym, łyżka cukru wanilinowego, 5 jajek, 150 g masła. Pamiętaj, aby składniki były wysokiej jakości, tzn. wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu, używaj masła zamiast margaryny i budyń bez cukru.

Jak zrobić sernik królewski?

Przepisy na serniki królewskie, które możesz znaleźć w internecie czy książkach kucharskich, są do siebie bardzo podobne. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić sernik królewski krok po kroku:

  • Przygotuj sporą miskę i wrzuć do niej masło potrzebne do zrobienia ciasta i nieco rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Następnie dodaj wszystkie inne składniki, czyli mąkę, jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i śmietanę i wszystko bardzo dokładnie zagnieć ze sobą do połączenia;
  • Gdy ciasto będzie już gładkie i dobrze połączone, schowaj je na około godzinę do lodówki, wcześniej owijając je folią spożywczą;
  • Po wyjęciu z lodówki przekrój ciasto na dwie części o mniej więcej takiej samej wadze;
  • Jedną połowę zawiń w tę samą folię i schowaj tym razem do zamrażarki;
  • Naszykuj blachę o standardowych wymiarach (ok. 20 cm x 30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz piec sernik także w tortownicy;
  • Pokrój połowę ciasta na kilka placków i umieść je w blaszce. Następnie uformuj je tak, aby idealnie pokrywały dno blaszki i połączyły się ze sobą;
  • W dużej misce umieść masło potrzebne do wykonania masy serowej i cukier – zarówno zwykły, jak i wanilinowy. Wszystko dokładnie utrzyj do połączenia składników;
  • Do utartego masła i cukru dodaj żółtka jaj i ponownie dokładnie wymieszaj;
  • Następnie do miski dodaj stopniowo cały kilogram sera sernikowego i wymieszaj;
  • W osobnej misce ubij za pomocą miksera białka jaj, aż będą całkowicie sztywne;
  • Dodaj ubitą pianę i proszek budyniowy do masy serowej i dokładnie wymieszaj;
  • Ustaw piekarnik na 180 stopni;
  • Wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód sernika królewskiego;
  • Wyjmij z zamrażarki drugą połowę ciasta i przygotuj tarkę;
  • Na grubych oczkach na tarce zetrzyj zamrożone ciasto na wierzchu masy w taki sposób, aby wiórki równomiernie pokryły cały ser;
  • Ciasto umieść w piekarniku na około godzinę.

Ciekawe dodatki do sernika królewskiego – owoce, rodzynki

Teraz sernik z czarną kruszonką nie ma przed Tobą tajemnic. Jeśli opanujesz podstawowy przepis, warto następnym razem urozmaicić go o ciekawe dodatki. Podobnie jak do innych serników, do masy można dodać np. rodzynki czy skórkę z pomarańczy. Na wierzch ciasta przed pieczeniem niektórzy kładą ulubione owoce, np. wiśnie lub truskawki. Warto je też dodawać z dodatkiem bitej śmietany do serwowanych już kawałków klasycznego sernika po królewsku. Ciekawy jest również przepis na sernik po królewsku z wiórkami kokosowymi dodanymi do masy. Nawet niewielka ilość zupełnie zmienia oblicze tego ciasta. Smacznego!

Czytaj również