sernik na zimno z galaretką i borówkami

Przepis na sernik na zimno

15 lutego 2023
5 min

Zimny sernik to idealny deser na letnie przyjęcia, jednak można go przygotować o każdej porze roku. Przepis nie wymaga pieczenia (stąd też odmienna nazwa sernika). Sprawdź popularny przepis na najlepszy sernik na zimno i przygotuj ciasto we własnej kuchni!

 

Sernik na zimno – składniki

Przepis na sernik na zimno z galaretką to propozycja dla osób, które nie czują się pewnie w pieczeniu (lub po prostu nie lubią tego robić), a mimo to chciałyby przyrządzić smaczny deser. Jest prostszy w przygotowaniu niż popularny sernik z wiaderka. Stworzenie tego ciasta nie wymaga nawet rozgrzania piekarnika. Co więc będzie potrzebne?

W przepisach na sernik na zimno lista składników nie jest zbyt długa. Należy przygotować biszkopty, które posłużą jako spód ciasta. Do sporządzenia masy potrzebna będzie masa twarogowa (lub samodzielnie zmielony twaróg), śmietanka 30% lub 36%, mleko, cukier puder i cukier wanilinowy oraz żelatyna wieprzowa.

Nie można również zapomnieć o galaretce i owocach. Najczęściej używa się galaretki truskawkowej w połączeniu z truskawkami, jednak możliwe jest dowolne łączenie smaków wedle własnego uznania. W przepisie na sernik na zimno z galaretką, zamiast żelatyny, można użyć substancji o nazwie agar-agar. Jest to wegański zamiennik tego składnika o takich samych właściwościach (ale niższej kaloryczności).

Przepis na sernik na zimno – jak przyrządzić go w domu?

Przyrządzanie sernika na zimno najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretki według wskazówek na opakowaniu. Następnie trzeba pozostawić ją do ostygnięcia i zabrać się do przygotowania ciasta do sernika na zimno. Żelatynę najlepiej rozpuścić w zagotowanym wcześniej mleku i dokładnie wymieszać. Następny krok to przygotowanie masy serowej. Twaróg sernikowy należy połączyć ze śmietanką i cukrem pudrem oraz jednym opakowaniem cukru wanilinowego.

Gdy żelatyna będzie jeszcze ciepła, stopniowo powinno się do niej dodawać masę sernikową. Najpierw 1/3 jej części, przy czym całość trzeba wymieszać drewnianą rózgą. Potem powtórz tę czynność jeszcze dwa razy. Tak przygotowane ciasto wyłóż na przygotowaną wcześniej tortownicę (z wyłożonym papierem do pieczenia i biszkoptami na dnie formy). Na sam wierzch wyłóż umyte, pokrojone owoce i zalej wszystko ostygniętą galaretką (przypilnuj jednak, by pozostała w formie płynnej). Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.

Co można podać do sernika na zimno?

Istnieje kilka różnych przepisów na sernik na zimno. Ten najpopularniejszy składa się z takich dodatków jak świeże owoce (truskawki, borówki, owoce leśne, brzoskwinie itp.). Takie ciasto można udekorować np. miętą. Sernik na zimno da się przygotować również w bardziej słodkich wersjach, m.in. z polewą karmelową lub sosem czekoladowym. W tej wersji, zamiast owoców, często pojawiają się ciasteczka. Sernik na zimno to doskonały pomysł na prosty i lekki deser. Nie wymaga pieczenia – wystarczy pozostawić go na niecałą godzinę w lodówce, a świeże owoce nadają mu delikatnego smaku. Miłośnikom wyjątkowo słodkich ciast poleca się wersję karmelową lub czekoladową.

Czytaj również