domowy hummus

Jak zrobić hummus w domu?

16 lutego 2023
5 min

Hummus to pasta, która ma swoje korzenie w kuchni Bliskiego Wschodu. Jednak od pewnego czasu coraz częściej gości także na europejskich stołach. Wszystko dlatego, że jest to zdrowa, pożywna i łatwa w wykonaniu potrawa. Jak zrobić hummus klasyczny, a jak przygotować humus z innych roślin strączkowych?

Jak zrobić hummus? Przepis i składniki niezbędne do przygotowania pasty

Hummus to pasta lub gęsty dip, który wywodzi się z kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Ta potrawa jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Wszystko dlatego, że bazuje dosłownie na kilku składnikach. Z czego zrobić hummus? Do przygotowania klasycznego dipu potrzebne są przede wszystkim nasiona ciecierzycy (400 g). Jest to bazowy, ale nie jedyny składnik, z którego składa się pasta hummus. Przepis sugeruje również użycie kilku dodatkowych składników. Są to:

  • sezamowa pasta tahini (100 g, czyli ok. 4 łyżki),
  • czosnek (1 duży ząbek),
  • oliwa (50 g, czyli 5 łyżek),
  • sok z cytryny (1 cały cytrus),
  • woda (8 łyżek).

Oprócz tego przepis na hummus z ciecierzycy radzi również, aby podczas przygotowywania pasty dodać do niej przyprawy w postaci soli oraz pieprzu. Gotową potrawę można wzbogacić o dekorację z posiekanej natki pietruszki, świeżej kolendry lub ziołowej przyprawy za'atar. Warto pamiętać, że powyższy przepis na hummus to receptura na pastę w klasycznym jej wydaniu. W kuchni można jednak eksperymentować i dodawać do hummusu inne składniki takie jak papryka, pomidor, marchewka, burak, rzodkiewka czy bataty.

Jak samemu zrobić hummus?

W ostatnim czasie hummus stał się tak popularną potrawą, że jego różne warianty dostępne są w większości supermarketów. Warto jednak wiedzieć, że przygotowanie pasty jest bardzo łatwe i bez problemu można ją wykonać samodzielnie. Jak zrobić hummus w domu? Najpierw uwagę należy poświęcić bazowemu składnikowi, czyli nasionom cieciorki.

Warto wiedzieć, że do przygotowania hummusu można użyć zarówno suchych ziaren, jak i gotowej ciecierzycy z puszki. W pierwszym przypadku jest trochę więcej pracy, ponieważ surową cieciorkę trzeba dodatkowo namoczyć i ugotować. Dopiero wtedy będzie gotowa do dalszej obróbki.

Należy pamiętać, że pozostawiona w wodzie cieciorka pęcznieje. Zatem jeśli wykonujesz hummus z surowych nasion, to nie wykorzystuj 400 gramów suchego produktu. Weź ok. 170 gramów ciecierzycy i zalej je połową litra wody. Taką mieszankę odstaw na noc, a następnego dnia zagotuj ją do miękkości.

Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to musisz ją tylko odsączyć od zalewy. Z takimi nasionami nie trzeba robić nic więcej, ponieważ są one gotowe do spożycia. Wystarczy więc wrzucić je do blendera i połączyć z resztą składników. Do ciecierzycy wlej wodę, oliwę oraz sok z cytryny. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i również dodaj go do mieszanki. Na koniec całość uzupełnij o pastę tahini i przyprawy.

Ciecierzycę wraz z dodatkami blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość pasty możesz dostosować do własnych preferencji. Jeśli zechcesz przygotować mniej zbity dip lub sos, to po prostu dolej do mieszanki składników trochę więcej wody. Możesz to na spokojnie zrobić już po zblendowaniu produktów. Pamiętaj tylko, że po dolaniu cieczy musisz jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.

Po zblendowaniu hummus jest gotowy do serwowania. Przełóż pastę do miseczki, polej ją oliwą i udekoruj świeżymi dodatkami. Tak przygotowaną potrawę możesz podawać w towarzystwie pieczywa, krakersów czy grzanek. Słupki marchewki, ogórka, papryki czy innych, dowolnie wybranych warzyw również świetnie sprawdzą się w roli dodatku do hummusu.

 

Czy można zrobić hummus bez cieciorki?

Wiesz już, jak zrobić hummus z ciecierzycy, ale pamiętaj, że pastę pochodzącą z Bliskiego Wschodu można przyrządzić również z innych składników. Dip w mniej klasycznej wersji wykonasz z nasion większości roślin strączkowych. Do przygotowania pasty możesz użyć m.in. bobu, fasoli czy też soczewicy. Jak zrobić hummus z cieciorki lub innego zamiennika? Przepis i proces przygotowania wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku pasty z ciecierzycy. Warto więc eksperymentować w kuchni i wprowadzać na stół nowe smaki.

Zróżnicowanie diety jest korzystne nie tylko ze względu na przeciwdziałanie monotonii w kuchni. Dzięki korzystaniu z odmiennych składników można wnieść do diety wartościowe elementy, które w każdej z roślin występują w różnych ilościach. Niektóre z nasion są znakomitym źródłem białka, a w innych znajdziesz więcej błonnika, folianów czy innych związków, które odpowiadają za prawidłową pracę organizmu.

Jak zrobić hummus bez blendera?

Hummus to pasta, która w kuchni Bliskiego Wschodu istniała już wiele tysięcy lat temu. Potrawa nie jest współczesnym wynalazkiem, a więc oznacza to, że do jej wykonania blender wcale nie jest niezbędny. W końcu ludzie w dawnych czasach nie mieli w zanadrzu takich zaawansowanych robotów kuchennych. Jak się robi humus bez użycia blendera? Wszystkie składniki trzeba połączyć w jednym pojemniku i ręcznie rozbić na jednolitą masę. Zdecydowanie przyda się do tego moździerz, który do rozcierania ziaren, przypraw czy ziół używany jest od setek lat.

Ręczne rozgniatanie ciecierzycy czy innych nasion strączkowych będzie nieco trudniejsze niż w przypadku użycia blendera. Jednak raczej nie powinno to być mocno wyczerpujące zadanie, ponieważ namoczone i ugotowane składniki mają miękką strukturę. Warto też pamiętać, że ręczne przygotowywanie hummusu wiąże się z tym, że przybiera on nieco inną konsystencję. Gotowy dip może być mniej gładki czy jednolity niż potrawa wykonana przy pomocy blendera.

Czytaj również