InPost Fresh

Jesienne śniadanie – jak wykorzystać jesienne warzywa i owoce?

13 października 2022
5 min

Przygotowanie jesiennego śniadania może dać więcej radości, niż się wydaje. Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, zadbaj o swoją odporność i samopoczucie z pomocą jesiennych warzyw, owoców i przypraw. Proste przepisy dadzą Ci energię na cały dzień, a jesienne śniadania dla dzieci polubią nawet największe niejadki.

Jesienne śniadanie – co przygotować, aby poczuć jesienną aurę?

Pomysły na jesienne śniadania zazwyczaj zawierają w sobie składniki, które mają rozgrzewać i dawać poczucie otulenia ciepłem, gdy na zewnątrz robi się coraz chłodniej. To nie tylko sposób na radzenie sobie w pochmurne dni, ale także świetna metoda na wzmocnienie odporności, dokładnie wtedy, gdy tego potrzeba. Na śniadania wybieraj potrawy na ciepło, aby rozgrzać organizm i przygotować go na cały dzień. Niech stałym dodatkiem do dań staną się cynamon, kurkuma, kminek i imbir. Śniadania na ciepło nie nadają się na każdą porę roku, dlatego warto z nich korzystać, gdy jest okazja. Wśród przepisów na jesienne śniadanie nie zabraknie pieczonej owsianki i zapiekanych, faszerowanych gruszek o korzennym aromacie.

Na jesienne śniadania dla dzieci przygotuj kaszkę manną z winogronami i orzechami, podaną w małych miseczkach. Jeśli szukasz czegoś do szybkiego przygotowania, w misce połącz granolę z mlekiem gotowanym na kurkumie i cynamonie. Odrobina wanilii, świeże lub suszone owoce i możesz cieszyć się wspaniałym, jesiennym smakiem. To także dobry czas na jedzenie jajek w różnej postaci  np. zapiekanych w awokado. Nabiał będzie wspierać Twoją odporność, jest pożywny, a mnogość przepisów sprawia, że nie znudzi się zbyt szybko.

 

Jesienne śniadanie — dyniowe naleśniki

Do wykonania zdrowego jesiennego śniadania z dynią w roli głównej będziesz potrzebować:

  • purée z dyni – 1,5 szklanki;
  • mleko – 1,5 szklanki;
  • jajka – 2 sztuki;
  • mąka – 1 szklanka;
  • masło – 4 łyżki;
  • szczypta soli i kurkumy.

Zacznij od zmiksowania dyni z jajkami oraz solą. W trakcie dodaj mleko i kontynuuj do uzyskania gładkiej masy.

Zacznij wsypywać mąkę połączoną z kurkumą, mieszając ciasto, aby nie porobiły się grudki. Całość powinna osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać odrobinę mąki.

Do ciasta dodawaj roztopione masło i mieszaj aż do połączenia się z resztą składników. Przygotuj rozgrzaną suchą patelnię. Jeśli naleśniki przywierają, użyj odrobiny oleju. Smaż z obu stron do uzyskania intensywnie żółtopomarańczowego, zarumienionego koloru.

Naleśniki podawaj ze słodkim lub wytrawnym farszem. Dla wzmocnienia smaku przy słodkich dodatkach, przed smażeniem do ciasta możesz dodać cynamon i aromat wanilinowy.

Jak zrobić jesienną jajecznicę z grzybami na śniadanie?

Do wykonania tego jesiennego śniadania potrzebujesz 2 jajek, 100 g grzybów, łyżeczkę masła, pół cebuli, sól i pieprz. Umyte i oczyszczone grzyby drobno pokrój, tak samo cebulę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć składniki. Przesmaż z solą i pieprzem, aż do zmięknięcia. Zdejmij z ognia. Na patelnie wbijamy jajka i lekko mieszamy. Gdy zaczną się ścinać, dodaj przygotowane grzyby i całość podsmażaj, aż do momentu, w którym jajka będą zupełnie ścięte.

Czytaj również