- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na chrupiące gofry

Przepis na chrupiące gofry
Czy idealny przepis na chrupiące gofry to słodka tajemnica nadmorskich budek? Nie! Jeśli posiadasz gofrownicę, bez problemu odtworzysz go w warunkach domowych. Nie ma powodu, aby pyszne gofry pozostały jedynie wspomnieniem wakacji. Poznaj sprawdzony przepis na chrupiące gofry z ulubionymi dodatkami i jedz je, kiedy zechcesz!
Składniki potrzebne do przygotowania chrupiących gofrów
W internecie znajdziesz liczne przepisy na chrupiące gofry. Jednak nie wszystkie uwzględniają magiczny składnik, który czyni je idealnie słodkimi. Dobre gofry domowe wyjdą, kiedy dodasz do ciasta cukier wanilinowy! Możesz zastąpić nim klasyczny cukier lub użyć dodatkowo w zależności od oczekiwanego stopnia słodkości potrawy.
Składniki ciasta na chrupiące gofry:
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1¾ szklanki wody gazowanej
- pół szklanki oleju (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron)
- opcjonalnie szczypta soli
Przepis na chrupiące gofry — jak je przygotować?
Jak zrobić dobre gofry? Przypadkowe wymieszanie ze sobą wszystkich składników nie wystarczy. Dobre ciasto na chrupiące gofry musi nabrać powietrza podczas przygotowywania. Dzięki temu będą puszyste w środku, a kruche z wierzchu. Oto przepis na pyszne gofry, z którego wyjdzie ok. 12 sztuk:
- Zacznij od przesiania mąki przez drobne sitko. Dodaj do niej szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj ze sobą oba rodzaje cukru.
- Następnie oddziel żółtka od białek.
- Białka ubijaj ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach.
- Potem dodaj mieszankę cukrów do żółtek i wymieszaj. Dolej wodę, olej i miksuj aż powstanie gładka masa.
- Następnie pora na powolne dodawanie mąki bez przerywania pracy miksera.
- Na koniec połącz masę z ubitymi białkami. Zwróć uwagę, czy nie powstały grudki.
- Jeśli masz czas, odstaw ciasto na 15-20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Możesz pominąć ten krok.
- Rozgrzej gofrownicę do maksymalnej mocy i posmaruj płytki cienką warstwą oleju. Chochlą wylej odmierzoną porcję ciasta.
- Czas pieczenia zależy od posiadanego przez ciebie sprzętu. Po kilku minutach (zazwyczaj 4-7 min) gofry powinny być lekko zarumienione, jednak niespieczone. To pora na ich wyciągnięcie.
Z czym podawać chrupiące gofry?
Dobry przepis na kruche gofry to nie wszystko. Równie ważne są świeże, pyszne dodatki. Możesz wybrać wersję „na bogato” z ulubionymi owocami i bitą śmietaną, a nawet słodką polewą czy posypką. Jednak przy dobrym cieście, docenisz też smak gofrów z samym cukrem pudrem lub dżemem. Dzieci zadowoli krem czekoladowy.
Mało znane w Polsce, a równie smaczne, są gofry z syropem klonowym i bekonem. Będą idealne na śniadanie dla całej rodziny. Do ich ciasta warto dodać mniej cukru lub tylko cukier wanilinowy. W zdrowszej wersji spróbuj gofrów z bananem i masłem orzechowym. Pamiętaj, że dobry przepis na gofry nie wystarczy, jeśli korzystasz ze słabej gofrownicy. Zadbaj, aby była wyczyszczona z resztek ciasta. Trzymając się powyższych zasad, uzyskasz przepyszne gofry za każdym razem. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn