- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na fit gofry

Przepis na fit gofry
Zdrowe gofry na śniadanie? Tak, to możliwe! W wersji klasycznej są pyszne, ale, niestety, bardzo tuczące. Przyrządzone w tradycyjny sposób, z dodatkiem bitej śmietany i owoców potrafią zawierać 350 kcal. Z tego powodu nie nadają się dla osób, które są na diecie. Co innego gofry fit! Dzięki zmianie składników są zdrowsze, ich kaloryczność mniejsza, a co nawet ważniejsze, są nadal smaczne. Poznaj przepis na dietetyczne gofry!
Przepis na fit gofry – co będzie potrzebne?
Kto nie lubi gofrów? To jeden z najsłynniejszych posiłków na całym świecie. Towarzyszą ludzkości od 1200 roku, kiedy to stworzono pierwszą gofrownicę. Swoją prawdziwą popularność gofry zaczęły zdobywać w XVI wieku – chętnie jedli je zarówno przedstawiciele arystokracji, jak i biedniejszych warstw społecznych. Obecnie, zwłaszcza w Polsce, robią furorę nad morzem. Wiele osób kojarzy je jako przekąskę, którą wybiera się podczas wakacji, bo to okres, w którym można sobie pofolgować. To nie oznacza jednak, że nie można ich jeść poza urlopem.
Wystarczy wykorzystać przepis na fit gofry. Odpowiednio przyrządzone są pożywne, zawierają wszystkie potrzebne witaminy i są szybkie oraz proste do wykonania. Nadadzą się równie dobrze na deser, jak i na śniadanie lub kolację – można podawać je na słodko i na słono. Pasują również świetnie do kawy i razem z nią sprawią, że Twój poranek będzie lepszy.
Jak zrobić zdrowe gofry? Dla dzieci taki posiłek to idealny sposób na rozpoczęcie dnia szkolnego. Warto więc zapoznać się z przepisem na fit gofry, aby móc z niego skorzystać w dni, w które pociechy nie chcą jeść. Przed zabraniem się za pieczenie wafli, warto upewnić się, że ma się w domu takie produkty jak:
- banany;
- słodzik (najlepiej ksylitol, zwykły cukier jest zbyt kaloryczny);
- jajka;
- mleko (roślinne albo krowie o niskiej zawartości tłuszczu);
- mąka;
- białko w proszku (idealny dodatek dla osób ćwiczących);
- ulubione dodatki (np. borówki, maliny, syropy);
- proszek do pieczenia;
- sól.
Te rzeczy wystarczą do przyrządzenia masy zgodnie z przepisem na zdrowe gofry. Przydatne wyposażenie kuchni to blender, gofrownica, głęboka miska, jak i mała patelnia.
Jak zrobić puszyste fit gofry?
Idealne wafle powinny być lekkie i chrupiące, a nie gumowate. Jak zrobić fit gofry, które będą puszyste? Dokładnie tak samo, jak w przypadku ich klasycznego odpowiednika! Po pierwsze, należy użyć młynka i sitka do przesiania mąki – odpowiednio spulchniona stanie się podstawą sukcesu. Po drugie, do masy trzeba dodać odrobinę proszku do pieczenia. Inaczej gofry nie urosną i nie utrzymają ciężaru mąki, mleka i jajek, przez co będą mniej smaczne.
Im lżejsza będzie mąka wykorzystana do produkcji gofrów, tym większa szansa, że wyjdą po upieczeniu puszyste. Jest to zasada, która sprawdza się zawsze. Kolejnym sposobem, który jest, prawie że gwarantem pulchności, jest rozdzielenie białek jaj od żółtek i ubicie ich na sztywno, a następnie dodanie w takiej postaci do ciasta. Taka piana nie dość, że ma właściwości wiążące, to dodatkowo napowietrza całą masę.
Kryształki soli nie tylko pomagają świetnie wzmocnić smak. Dodanie ich powoduje, że ubita piana z białek jaj jest jeszcze sztywniejsza, dzięki czemu gofry są strukturalnie mocniejsze. Cukier za to, pod wpływem ciepła, będzie się krystalizować, a to przełoży się na chrupkość samej skórki. Niestety, kosztem użycia takiego słodzika jest większa kaloryczność produktu finalnego, o czym warto pamiętać, gdy szuka się odpowiedniego przepisu na fit gofry.
Podobnie sprawa przedstawia się, jeżeli chodzi o użycie oleju. Masa, w której dodany został tłuszcz, zatrzymuje lepiej gazy (w tym powietrze). Jeżeli kucharz zdecyduje się na użycie tego dodatku, warto, żeby wybrał jego najzdrowszy wariant. Oliwa z oliwek, olej kokosowy, a nawet margaryna roślinna mogą być lepszym wyborem od zwykłego masła.
Przepis na fit gofry – jaka mąka sprawdzi się najlepiej?
Jakiej mąki użyć, kiedy najdzie Cię ochota na gofry fit? Przepis na ciasto, które ma być zdrowsze, nie będzie zawierać jako składnika mąki pszennej. Dlatego, że jest ona formą wysoko przetworzonego ziarna pszenicy, a dokładniej jest to proszek pozbawiony wartości odżywczych. Dobre przepisy powinny bazować na mąkach:
- jaglanych;
- owsianych (nadadzą się też własnoręcznie zmielone płatki owsiane);
- pełnoziarnistych;
- gryczanych.
Mąka pełnoziarnista i gryczana nada się do przepisów na fit gofry, które podawane są w wersji wytrawnej. Będą przepyszne z dodatkiem łososia, awokado, jaj sadzonych, a nawet hummusu. Tak przyrządzone wafle nadają się jako danie obiadowe, a nawet jako ciekawa forma kolacji w czasie randki, bo prezentują się na talerzu nadzwyczaj dobrze. Natomiast użycie mąki jaglanej i owsianej gwarantuje lekkość wafli, którą świetnie uwydatniać będą dodatki w postaci owoców. To wersja, którą pokochają wszystkie dzieci!
Gofry fit z przepisu niewykorzystującego mąki? To możliwe. Wystarczy zastąpić ją bananami. Będą najsłodsze i najtrudniejsze do poprawnego upieczenia, ale warto spróbować. Te owoce są dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia, a także witaminy C, E i K.
Niskokaloryczne dodatki do fit gofrów
Aby niskokaloryczne gofry były nadal mniej kaloryczne od tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, trzeba dobrać odpowiednie dodatki. Chociaż najlepiej smakują z dżemem, bitą śmietaną i syropem klonowym, to nie sprawdzą się, jeżeli dbasz o linię. Niestety, najczęściej wszystko, co słodkie jest słodkie, bo zawiera cukier, czyli węglowodany proste, których na diecie powinno się unikać. Co dodać na wierzch fit gofrów? Chrupiące dodatki w postaci owoców! Borówki, maliny, truskawki, poziomki, melony i inne – ograniczeniem wyboru jest tylko wyobraźnia. Należy jedynie pamiętać, żeby deser przyozdabiać owocami świeżymi, a nie np. w postaci frużeliny.
Osoby, które nie lubią słodkości, powinny spróbować wytrawnych gofrów fit. Co nada się najbardziej? Różnego rodzaju warzywa, wędliny i pasty warzywne. Na sam koniec można użyć przypraw takich jak pieprz, czy papryka chilli. Taki przepis na fit gofry to świetna alternatywa do zwykłych, codziennych obiadów, który musisz wypróbować chociaż raz w życiu!
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn