- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na fit naleśniki

Przepis na fit naleśniki
Naleśniki to bardzo popularne danie na całym świecie. Niestety, przez dużą zawartość mąki pszennej placek jest bardzo kaloryczny. W związku z tym wiele osób rezygnuje z przygotowania tej potrawy. Czy słusznie? Sprawdź, jak możesz zrobić np. zdrowe naleśniki na słodko!
Składniki niezbędne do przygotowania fit naleśników
W internecie można znaleźć dziesiątki, a nawet setki przepisów na fit naleśniki. Spora część z nich jest prosta, a zarazem smaczna i zdrowa. Wśród nich można znaleźć m.in. przepis na fit naleśniki z mąki kukurydzianej. Składniki, jakich potrzeba do przygotowania niskokalorycznego ciasta to:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- szklanka mleka (200 ml);
- 2 jajka;
- łyżeczka cukru brązowego;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Przepis na fit naleśniki — jak je zrobić?
W przygotowaniu naleśników najważniejsze jest ciasto, które otula farsz. Masa do placków powinna być sprężysta i miękka. Wbrew pozorom przygotowanie takiego ciasta to nie lada wyzwanie dla laika kulinarnego. Jednak jeżeli będziesz postępować zgodnie z zasadami przygotowania w przepisie na fit naleśniki, wszystko powinno pójść gładko i bez najmniejszych problemów. Jak zrobić fit naleśniki? Przygotowanie przepisu na fit naleśnik wygląda następująco:
- Wszystkie sypkie produkty przesiej przez sitko do miski i wymieszaj łyżką. Do mąki, skrobi ziemniaczanej i cukru dolewaj powoli mleko, ciągle mieszając. Możesz do tego użyć również miksera.
- Do bezgrudkowej, gładkiej masy dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto odstaw na 15 min do odpoczęcia.
- Patelnię podgrzej na największej mocy palnika. Przed smażeniem na papierowy ręcznik nalej małą ilość tłuszczu i przetrzyj nim patelnię.
- Gdy już patelnia nabierze odpowiedniej temperatury, zmniejsz moc palnika i podnieś patelnię. Następnie używając chochli, rozprowadź ciasto, aby było rozlane na cały rondel i odstaw na kuchenkę.
- Fit naleśniki smaż tak, aby z obu stron były przyrumienione.
- Ciasto na naleśniki fit już jest gotowe. Teraz pozostało zawinięcie ich z Twoimi ulubionymi dodatkami, które posłużą za farsz.
Z czym naleśniki fit najlepiej smakują? Propozycje podania mogą być różne. Od farszu do fit naleśników na słodko do słonego nadzienia z warzywami. Jak zrobić farsz do zdrowych naleśników na słodko i słono?
Przepis na fit naleśniki — co wato do nich dodać?
Gdy zdecydujesz się wykonać przepis na zdrowe naleśniki, warto pomyśleć o dietetycznych dodatkach, które wspaniale uzupełnią danie. Jeżeli chcesz usmażyć naleśniki rano, można wybrać przepis na fit naleśniki na słodko. Takie danie dostarczy Ci odpowiedniej ilości energii do południa. Do stworzenia pysznego farszu do fit naleśników na śniadanie potrzeba trzech składników takich jak:
- twaróg;
- jogurt;
- miód.
Twarożek razem z jogurtem wystarczy utrzeć widelcem na gładką masę, a następnie nadziać nią swojego naleśnika. Całość polać miodem i za pomocą tarki zetrzeć orzechy, które dodadzą potrawie wyglądu i smaku. Dodatkowo jako element dekoracji możesz wykorzystać owoce. Przepis świetnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie ze względu na niską kaloryczność fit naleśników.
Jeżeli natomiast szukasz wartościowego i zdrowego przepisu fit, który idealnie nada się w porze obiadowej, dobrym pomysłem będzie zrobienie naleśników ze szpinakiem. Do przygotowania warzywnej masy, będziesz potrzebować:
- paczki mrożonego szpinaku;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cebuli;
- gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki masła;
- pół cytryny;
- sól.
Do garnka dodaj 2 łyżki masła, a następnie ustaw moc palnika na maksimum. Gdy zobaczysz, że tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany, wrzuć do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, wsyp również czosnek, ciągle mieszając.
Dołóż mrożony szpinak i czekaj, aż jego konsystencja stanie się płynna. Po tym czasie dodaj pół cytryny i wsyp dwie szczypty gałki muszkatołowej oraz soli. Jeszcze przez 5 min mieszaj zawartość w garnku na rozgrzanym palniku. Chwilę odczekaj, aż farsz przestygnie. Naleśniki możesz podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym dla smaku.
Czy z mąki pszennej można zrobić fit naleśniki?
Tak naprawdę fit naleśniki zrobisz z każdego rodzaju mąki, nawet pszennej. Mimo że tego typu mąka zawiera gluten, to według naukowców białko występujące w pszenicy nie ma związku z przybieraniem na wadze. To, co jest istotne w przygotowaniu naleśników to farsz, który ma wpływ na wysoką kaloryczność dania.
Dlatego tak ważne jest, aby masa była wykonywana z produktów, które zawierają niską zawartość tłuszczu jak jogurt, owoce, zdrowe substytuty cukru, jak miód czy też cukier brązowy, i warzywa. Możesz tworzyć swoje pyszne przepisy na fit naleśniki, niezależnie czy to śniadanie, obiad czy też podwieczorek.
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn