- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na fit owsiankę

Przepis na fit owsiankę
Śniadanie powinno dostarczać energii oraz należycie sycić. Aby tak było, musi być odpowiednio zbilansowane, zawierać wszystkie niezbędne składniki, jak węglowodany, białko, zdrowe tłuszcze, sporą ilość błonnika i składników mineralnych. Jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie jest zdecydowanie owsianka. Pozwala ona na długie uczucie sytości, powoli uwalnia potrzebną do działania energię, a w dodatku jest dietetyczna. Jak zrobić zdrową owsiankę? Poniżej prezentujemy przepis na owsiankę fit.
Przepis na owsiankę fit – jak ją przygotować?
Jeszcze kilkanaście lat temu owsianka kojarzyła się z rozgotowaną bezsmakową breją. Dziś, kiedy nasza świadomość w zakresie żywienia zdecydowanie wzrosła, zaczęliśmy doceniać płatki owsiane, które stanowią bogate źródło węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin oraz tak ważnego błonnika. Płatki owsiane są nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne, z tego względu zajmują ważne miejsce w naszej kuchni. Oczywiście liczy się także smak, na który wpływa zastosowanie odpowiednich dodatków, a możliwości urozmaicenia owsianki są niemalże nieograniczone. Dzięki temu każdego dnia może ona smakować inaczej, a to skutecznie zapobiegnie śniadaniowej rutynie. Różnorodne pomysły na owsiankę fit pozwolą przekonać się do śniadań osobom, które dotąd ich unikały. Proste, smaczne, dobre zarówno dla zdrowia, jak i figury. Fit płatki owsiane plus kilka ulubionych składników i pełnowartościowe śniadanie gotowe!
Przepisy na owsianki fit są różnorodne. Klasyczne oraz mniej standardowe. Wersje dla wegetarian i wegan. Może być to fit owsianka na wodzie lub dietetyczna owsianka na mleku. Z powodzeniem jako dodatek sprawdzi się jogurt naturalny zarówno standardowy, jak i roślinny. Idealnym dopełnieniem będą także takie składniki jak: orzechy, kakao, cynamon, nasiona chia oraz oczywiście owoce - jabłko, banan, mango, truskawki, maliny, borówki.
Czy owsiankę fit należy gotować?
Dietetyczna owsianka może być gotowana lub nie. Wszystko zależy od dwóch czynników: indywidualnych upodobań, a także wersji zastosowanych płatków owsianych. Mamy do wyboru trzy rodzaje płatków owsianych:
- zwykłe – najmniej przetworzone, powstają poprzez sprasowanie nasion owsa. Zawierają w swoim składzie fityniany, które są substancjami antyodżywczymi i mogą być toksyczne dla człowieka. Z tego względu nie zaleca się spożywania ich na surowo, lecz ugotowanie przed spożyciem (gotowanie skutecznie niszczy fityniany).
- górskie – najpopularniejsze. Bardziej przetworzone niż poprzednie. Można spożywać je po krótkim bądź całonocnym moczeniu w mleku czy wodzie.
- błyskawiczne – najbardziej przetworzone, rozdrobnione. Nie wymagają obróbki ani wcześniejszego przygotowania. Wystarczy zalać je mlekiem bądź wodą czy nawet dodać do jogurtu i od razu spożywać.
Tak więc rodzaj płatków i preferencje smakowe powinny decydować o tym, czy będziemy gotować płatki, czy też nie. Należy podkreślić, iż obróbka termiczna wpływa na konsystencję owsianki. Gotowana jest bardziej kleista, kremowa. Jednak nie każdemu to odpowiada. Porcja płatków zalana mlekiem czy wodą zachowa swoją strukturę, a nie zamieni się w nieapetyczną papkę.
Przepis na fit owsiankę – co dodać, aby była fit?
Jeśli dbasz o drowie oraz smukłą figurę, naprzeciw wychodzi owsianka dietetyczna. Przepisy na nią są rozmaite, dzięki czemu codziennie zjesz ją w innej postaci i nigdy ci się nie znudzi. Jest pożywna, a przygotowanie jej jest banalnie proste. Poniżej przedstawiamy ją w kilku smakowitych odsłonach, które stanowią idealny przepis na śniadanie w wersji fit.
Owsianka z owocami
Owoce to świetny dodatek do podstawowej wersji owsianki. Urozmaicą jej smak, wzbogacą o cenne witaminy, makro- i mikoroelementy, dodatkową porcję błonnika, a także poprawią walory wizualne. Szczególnie polecana jest jako:
- owsianka z dodatkiem truskawek – zarówno surowych, jak i mrożonych;
- owsianka z dodatkiem malin – tu również sprawdzą się w wersji świeżej oraz mrożonej;
- owsianka ze świeżym mango i kokosem;
- owsianka z jagodami, serkiem wiejskim i płatkami migdałów;
- owsianka z duszonym jabłkiem i cynamonem;
- owsianka z jogurtem skyr, dżemem i orzechami.
Owsianka nocna
Owsianka nocna to idealny pomysł dla osób zabieganych, a także tych którzy muszą wstać wcześnie rano i nie mają ochoty na przygotowywanie śniadań. Wystarczy wsypać płatki do miseczki lub słoika, zalać je wodą bądź mlekiem (krowim, roślinnym), dodać cynamon, imbir, macę, kakao. Taką owsiankę wyjmujemy rano z lodówki i spożywamy po uprzednim podgrzaniu. Z powodzeniem zabierzesz ją ze sobą do pracy. Oczywiście przed zjedzeniem można wzbogacić ją o owoce, orzechy czy nasiona.
Owsianka pieczona
Ta wersja przypomina w smaku ciasto. Należy dobrze wymieszać płatki z wodą bądź mlekiem oraz jajkiem. Świetnym dodatkiem w tym przypadku będą suszone owoce (można je namoczyć na kilka godzin wcześniej w niewielkiej ilości wody), banan, zmielone orzechy czy płatki migdałów. Taką mieszankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut. Na koniec wystarczy posypać cynamonem i gotowe. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn