fit pancakes

Przepis na fit pancakes

8 lutego 2023
5 min

Pancakes to puszyste placuszki z ciasta naleśnikowego, które sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa lub deserowa. To amerykańska wersja naleśników, uwielbiana praktycznie na całym świecie. Podobnie jak wiele innych dań z kuchni amerykańskiej, w klasycznej wersji jest prawdziwą bombą kaloryczną, ale osoby na diecie mogą przygotować znacznie zdrowszą wersję. Poznaj przepis na fit pancakes, które możesz spożywać nawet wtedy, gdy próbujesz pozbyć się zbędnych kilogramów.

Składniki potrzebne do przygotowania fit pancakes

Przejście na dietę wcale nie musi oznaczać całkowitego rezygnowania z lubianych przysmaków – często wystarczy po prostu znaleźć bardziej dietetyczną wersję lubianej potrawy. Przykładem jest przepis na fit pancakes, czyli popularne danie śniadaniowe – proste, pyszne i sycące! W klasycznych wersjach tego przepisu pojawia się cukier, syrop klonowy oraz bita śmietana, które z pewnością można zaliczyć do przeciwników na drodze do zrzucenia nadmiarowej kilogramów. Niskokaloryczne, zdrowe pancakes będą więc pozbawione tych składników, a zamiast mąki pszennej ich bazą będą płatki owsiane, które jeszcze bardziej zmniejszą kaloryczność posiłku. Ponadto, płatki owsiane wyróżniają się dużą zawartością beta-glukanu, który wspomaga odchudzanie, zapewniając uczucie sytości na długi czas i usprawnia pracę jelit. Pomagają również obniżyć ilość złego cholesterolu we krwi i zapobiegają skokom cukru.

Niezbędnym elementem dla wersji fit będą także świeże owoce, dzięki którym organizm dostanie dawkę cennych dla zdrowia witamin. Co dokładnie będzie potrzebne, aby wykonać przepis na fit pancakes? Oto lista niezbędnych składników:

  • 30 gramów płatków owsianych
  • 2 jaja
  • 1 banan
  • kilka kropli oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 8 puszystych pancakes w wersji fit. Rekomendowane są płatki owsiane górskie lub zwykłe, ponieważ posiadają znacznie więcej warstw cennego zboża, niż dostępne na półkach sklepowych płatki błyskawiczne. Banany można zastąpić również innymi składnikami – dietetyczne pancakes będą się dobrze komponować z garścią suszonych daktyli lub porcją świeżych borówek.

 

Przepis na fit pancakes – jak je przygotować?

W porannym pośpiechu często ciężko znaleźć czas na przygotowanie pożywnego śniadania, ale przepis na zdrowe pancakes jest szybki i prosty do wykonania. Rozpocznij od zmiksowania lub zblendowania porcji płatków owsianych, tak by ich konsystencja przypominała klasyczną mąkę pszenną. Następnie wystarczy dodać rozbite jaja oraz zgniecionego banana i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do wstawienia na suchą patelnię teflonową. Dietetyczne pancakes mogą być nieco suche, dlatego recepturę można wzbogacić o kilka kropel oliwy z oliwek, by uzyskać bardziej wilgotną konsystencję. Wystarczy tylko kilka minut smażenia, by puszyste pancakes uzyskały złocisty kolor – to błyskawiczny sposób na sycący posiłek śniadaniowy! Fit pancakes są znacznie mniej kaloryczne niż klasyczna wersja amerykańskich naleśników – ich wartość kaloryczna to zaledwie 374 kalorie. Ten posiłek zapewni uczucie sytości na wiele godzin!

Z czym podawać fit pancakes?

Mało kaloryczne pancakes można podawać bez dodatków, jednak większość osób decyduje się na urozmaicenie dania świeżymi, sezonowymi owocami. Pierwszą propozycją są plasterki banana, które zostawią duże uczucie sytości i zapobiegną napadom głodu. Można także wykorzystać borówki amerykańskie, które zapobiegają problemom gastrycznym. Z kolei w chłodny dzień można wykorzystać jabłko regulujące procesy trawienne i cynamon. Jeśli natomiast brakuje Ci słodkości, możesz polać puszyste pancakes fit naturalnym miodem – będzie to znacznie lepszy wybór niż syrop klonowy.

Czytaj również