- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na gofry

Przepis na gofry
Co sprawia, że przepis na gofry jest dobry? Z pewnością jest to fakt, iż wychodzą puszyste i chrupiące. Oprócz tego muszą być smaczne zarówno z dodatkami, jak i bez nich. Dowiedz się, jakie składniki na gofry będą Ci potrzebne i jak je zrobić, aby smakowały one każdemu. Najlepszy przepis na gofry znajdziesz poniżej!
Przepis na pyszne gofry – składniki
Przed rozpoczęciem przygotowywania masy na gofry, zacznij od zgromadzenia potrzebnych składników. Co będzie Ci potrzebne w przepisie na ciasto na gofry chrupiące i puszyste?
- Zacznij od przygotowania około 300 gramów mąki pszennej. Najlepiej sprawdzi się mąką tortowa. Możesz skorzystać w tym celu z wagi, bądź odmierzyć potrzebną ilość za pomocą szklanki – w tym wypadku będzie to półtorej.
- Pamiętaj również o proszku do pieczenia. To on sprawi, że wyjdą Ci puszyste gofry. Przepis na ciasto nie może się bez niego obyć.
- Potrzebne Ci będą również 2 jajka.
- Nie zapomnij również o 250 mililitrach mleka i wody.
- Konieczne będzie także 100 mililitrów oleju, lecz miej też przygotowanego go więcej. Przyda się on w trakcie pieczenia.
- Przygotuj także odrobinę cukru i soli.
- Nie zapomnij o dodatkach (np. owoce).
Oprócz składników na gofry przygotuj również gofrownicę, dzięki której usmażysz gofry. Pamiętaj także o miskach (najlepiej dwóch, większej i mniejszej), a także o mikserze, bądź czymś innym, co przyda się do wymieszania składników, a także kratce do ich studzenia.
Jak przygotować gofry?
Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto na gofry, spieszymy z pomocą. Robiąc wszystko krok po kroku po upieczeniu, otrzymasz przepyszny deser, który ucieszy każdego.
- Pierwszym krokiem, który powinieneś wykonać, jest odpowiednie nagrzanie gofrownicy. Dzięki temu, kiedy skończysz masę na gofry, będzie już ona odpowiednio ciepła.
- Po podłączeniu gofrownicy możesz zacząć przygotowywanie ciasta. W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek.
- Do miski, w której są żółtka, dodaj przygotowane wcześnie mleko, wodę i olej, a także przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
- Następnie dokładniej ubij białka na sztywno, dodając do nich wcześniej szczyptę cukru i soli. Kiedy będą one odpowiednio ubite, dodaj je do miski z resztą składników i dokładniej wymieszaj.
- Posmaruj rozgrzaną gofrownicę olejem i nałóż na nią ciasto.
Pamiętaj o tym, aby piec gofry na gofrownicy rozgrzanej do maksimum, do momentu ich zarumienienia. Kiedy będą gotowe, nie odkładaj ich na talerz, a na kratkę do studzenia. Dzięki temu będą one chrupiące.
Z czym jeść gofry?
Przygotowane gofry najlepiej będą smakować podane z bitą śmietaną i owocami takimi jak np. truskawki czy borówki. Zamiast nich możesz spróbować również gofrów z dżemem, bądź cukrem pudrem, a także różnymi smakowymi polewami np. czekoladową bądź toffi. Jeżeli wolisz je w zdrowszej wersji, postaw na jogurt grecki i owoce. Spróbuj tego przepisu na gofry! Chrupiące i puszyste, podane z różnymi dodatkami będą z pewnością smakować każdemu, kto ich spróbuje. Będzie to świetna propozycja na słodkie śniadanie, przekąskę bądź deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn