InPost Fresh

Przepis na jajecznicę z kurkami

23 lutego 2023
5 min

Smaczna, zdrowa i sycąca potrawa, jaką jest jajecznica, to bodaj jedno z najbardziej uniwersalnych dań śniadaniowych. Pasuje do niej bardzo wiele składników, wśród których warto wymienić grzyby. W zależności od ich gatunku można uzyskać odmienny smak. Sprawdź koniecznie, jak się robi jajecznicę z kurkami, proste danie z pysznymi, delikatnymi darami lasu.

Pyszna jajecznica z kurkami – niezbędne składniki

Z jajkami wspaniale smakują właśnie kurki. Ich łagodny, korzenny smak uzupełnia lekko pikantny posmak pieprzu. Dzięki temu nie trzeba wielu dodatków, by stworzyć pyszną potrawę dla siebie i rodziny. Wystarczy szczypiorek, cebula i przyprawy. Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Potrzebne będą:

  • jajka w ilości odpowiedniej do liczby domowników (od 2 do 4 jaj na osobę);
  • kurki (w przypadku śniadania dla czterech osób potrzeba około 500 gramów);
  • 3-4 duże łyżki masła (w zależności od tego z ilu jaj składa się potrawa);
  • 1 mała cebula;
  • 1 szczypiorek;
  • ząbek czosnku;
  • przyprawy – sól i pieprz.
 

Przepis na jajecznicę z kurkami – sposób na pyszne weekendowe śniadanie dla całej rodziny

Pierwszym krokiem do przygotowania pysznej jajecznicy z kurkami jest ich rozmrożenie lub umycie. Jeśli grzyby zostały kupione w sklepie, najlepiej położyć je na sitku, a następnie przelać przez nie wrzątek. Później pozostaje je osuszyć i poczekać, aż nabiorą pokojowej temperatury. Z kolei kurki przyniesione z lasu należy przepłukać w zimnej wodzie. Co ważne, niewskazane jest moczenie ich, a jedynie oczyszczenie każdego grzyba osobno pod kranem. Na koniec trzeba je osuszyć, kładąc na papierowym ręczniku.

Kolejny krok to pokrojenie kurek. W międzyczasie można już rozgrzać patelnię i dodać masło. Po rozpuszczeniu się go należy do naczynia wsypać kurki. Aby grzyby nabrały dodatkowych aromatów, warto od razu dołożyć pozostałe składniki, czyli plasterki czosnku oraz posiekaną cebulę i szczypiorek. Koniecznie trzeba także zwrócić uwagę na to, jak długo smażyć kurki do jajecznicy. Nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Przez cały czas potrawę trzeba mieszać drewnianą łyżką.

Przepis na jajecznicę z kurkami ma dwie odmiany. W jednej jajka miksuje się, by uzyskać gładką masę, a następnie wlewa do patelni z gotującymi się grzybami. Druga metoda polega na wbiciu ich do naczynia. Niezależnie od wyboru, całość należy pozostawić na kuchence na jeszcze 5 minut. W trakcie danie należy mieszać. W tym czasie całość warto posypać solą (wystarczy pół łyżeczki do herbaty) oraz szczyptą pieprzu.

Co sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy z kurkami?

Przepis na jajecznicę na kurkach można wzbogacić m.in. o pieczywo. Dzięki temu pożywne danie stanie się jeszcze bardziej syte. W tej roli sprawdzą się zarówno pajdy chleba, jak i grzanki. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze podgrzanie pieczywa. W ten sposób nawet kilkudniowe kromki nabiorą ponownie chrupkości. Potrawę można podać również w innej formie. Będzie ona smakować przygotowana w formie potrawki z ryżem, kaszą lub makaronem.

Czytaj również