- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na marmoladę pomarańczową

Przepis na marmoladę pomarańczową
Masz ochotę na marmoladę z pomarańczy? To nic trudnego! Sprawdź przepis, który pomoże Ci przygotować pyszny dodatek do wielu potraw. Marmoladę możesz wykorzystać do kanapek, croissantów, deserów i wielu innych dań.
Przepis na marmoladę pomarańczową – co będzie potrzebne?
Do przygotowania marmolady, oczywiście potrzebne będą pomarańcze. W zależności, ile chcesz przygotować smarowidła, tyle potrzebujesz tych owoców. Pamiętaj, że przy obieraniu, owoce stracą na wadze. Na kilka mniejszych słoików, wystarczy Ci około półtora kilograma owoców. Wybierz soczyste pomarańcze, aby wykorzystać ich sok do powideł. Do domowego przetworu przydadzą się cytryny (około kilograma/półtora), a do smaku możesz dodać również grejpfruty. Owoce mają dość kwaśny smak, dlatego słodycz cukru dobrze im zrobi. Możesz dodać białego lub brązowego.
Jak zrobić marmoladę pomarańczową
Na początek przygotuj owoce. Pomarańcze dokładnie umyj i wyparz, a następnie obierz dokładnie skórkę razem z białą błonką. Możesz znaleźć w owocach pestki, których warto się pozbyć. Cytrynę również trzeba starannie opłukać i obrać. W nich również mogą pojawić się pestki, dlatego powinno się je dokładnie wybrać. Owoce pokrój w kostkę, a skórki w cienkie paseczki. Sok z cytrusów wyciśnij nad naczyniem i dopiero wtedy wrzuć owoce i miąższ do garnka. Gotuj do momentu wrzenia. Następnie zalej wodą – około półtora litra. Dodaj cukier (około kilograma) i gotuj na większej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, by marmolada nie przywarła do naczynia. Powinna się gotować około 2 godzin, jednak wszystko zależy od gęstości. Jeśli jest zbyt rzadka, trzeba ją przyrządzać dłużej.
Pod koniec gotowania, jeśli masz ochotę, możesz dodać np. laskę wanilii czy imbir albo inną ulubioną przyprawę lub dodatek, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak konfitury. Warto ją odstawić na chwilę, a następnie włożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Gotową konfiturę należy ustawić w miejscu, do którego nie dociera zbytnio światło, ani nie jest zbyt ciepło.
Marmolada z pomarańczy – z czym najlepiej smakuje?
Przysmak sprawdzi się idealnie na śniadania na słodko. Tosty lub naleśniki z pomarańczowym dżemem to świetny sposób na wykorzystanie powideł. Możesz również wykorzystać ją do deserów – ciast czy lodów, a także jako nadzienie do pączków. Będzie też dobrym dodatkiem do francuskich croissantów. Nie masz czasu na zakupy? W aplikacji InPost Fresh zamówisz najpotrzebniejsze składniki na marmoladę pomarańczową z dostawą do domu albo wybranego automatu Paczkomat®!
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn