- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na naleśniki

Przepis na naleśniki
Dobry przepis na naleśniki to taki, dzięki któremu uzyskasz cienkie i przede wszystkim pyszne placki. Do smażenia naleśników niepotrzebne są liczne składniki ani wygórowane umiejętności kucharskie. Smaczne placki na słodko lub słono można łatwo oraz szybko przygotować na śniadanie, lunch czy obiad. Poznaj sprawdzony przepis i dowiedz się, jak zrobić dobre ciasto na naleśniki.
Przepis na naleśniki – potrzebne składniki
Aby przygotować danie, jakim są naleśniki, wystarczy mieć kilka głównych składników na ciasto. Dodatkowo trzeba zaopatrzyć się również w dodatki, które zostaną umieszczone wewnątrz zawiniętego placka już po jego usmażeniu. Zanim jednak naleśnik będzie gotowy na „wkładkę”, musisz przygotować bazę do smażenia placków.
Ciasto na naleśniki zawiera w sobie jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli oraz wodę. Najlepiej, żeby woda była gazowana, ponieważ bąbelki zawarte w płynie nadadzą naleśnikom sprężystości i sprawią, że placki będą delikatniejsze. Aby usmażyć około 10 naleśników, składniki powinny występować w poniższych ilościach:
- 2 jajka,
- po szklance mąki oraz mleka,
- ¾ szklanki wody.
Ten przepis na ciasto na naleśniki zapewnia odpowiednią konsystencję bazy do smażenia placków. Jeśli omyłkowo dodasz za dużo płynów i otrzymane ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz zmodyfikować proporcje i wsypać więcej mąki. Podobnie postąp w przypadku, gdy wyjdzie Ci zbyt gęste ciasto na naleśniki. Przepis wzbogać wtedy o dodatkowe mililitry mleka lub wody.
Przygotowanie naleśników
Wykonanie ciasta na naleśniki jest tak łatwe, że poradzą sobie z nim nawet dzieci. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki na naleśniki i dokładnie wymieszać je trzepaczką. Smażenie naleśników również nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Czynność tę należy rozpocząć od natłuszczenia patelni z cienkim dnem. Do naczynia nalej olej czy oliwę albo rozpuść w nim margarynę bądź masło. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto na naleśniki. Każdy placek smaż obustronnie. Naleśnika należy obrócić w momencie, gdy ciasto zetnie się i lekko zarumieni.
Przepis na naleśniki na słodko i słono – jakie dodatki?
Znając przepis na dobre naleśniki, a właściwie to na ich ciasto, warto zastanowić się jeszcze nad dodatkami, które uzupełnią całe danie. Nadzienie naleśników może składać się zarówno ze składników słodkich, jak i wytrawnych.
Klasyczne placki na słodko podaje się zazwyczaj z twarożkiem lub konfiturą. Przepis na naleśniki można jednak urozmaicić o świeże lub podsmażone owoce, serek mascarpone czy czekoladowe smarowidła. Wierzch naleśnika warto okrasić cukrem pudrem lub owocowym sosem bądź bitą śmietaną.
Jeśli nie gustujesz w słodkim smaku, alternatywą będą naleśniki na słono. Przepis na naleśnika wytrawnego sugeruje wypełnienie placka farszem z warzyw, mięsem (np. z kurczaka) lub rybą taką jak łosoś czy tuńczyk. Jednym z najpopularniejszych wariantów podania naleśników jest jednak to, w którym nadziewa się je szpinakiem oraz serem feta.
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn