Dobry przepis na naleśniki to taki, dzięki któremu uzyskasz cienkie i przede wszystkim pyszne placki. Do smażenia naleśników niepotrzebne są liczne składniki ani wygórowane umiejętności kucharskie. Smaczne placki na słodko lub słono można łatwo oraz szybko przygotować na śniadanie, lunch czy obiad. Poznaj sprawdzony przepis i dowiedz się, jak zrobić dobre ciasto na naleśniki.
Aby przygotować danie, jakim są naleśniki, wystarczy mieć kilka głównych składników na ciasto. Dodatkowo trzeba zaopatrzyć się również w dodatki, które zostaną umieszczone wewnątrz zawiniętego placka już po jego usmażeniu. Zanim jednak naleśnik będzie gotowy na „wkładkę”, musisz przygotować bazę do smażenia placków.
Ciasto na naleśniki zawiera w sobie jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli oraz wodę. Najlepiej, żeby woda była gazowana, ponieważ bąbelki zawarte w płynie nadadzą naleśnikom sprężystości i sprawią, że placki będą delikatniejsze. Aby usmażyć około 10 naleśników, składniki powinny występować w poniższych ilościach:
Ten przepis na ciasto na naleśniki zapewnia odpowiednią konsystencję bazy do smażenia placków. Jeśli omyłkowo dodasz za dużo płynów i otrzymane ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz zmodyfikować proporcje i wsypać więcej mąki. Podobnie postąp w przypadku, gdy wyjdzie Ci zbyt gęste ciasto na naleśniki. Przepis wzbogać wtedy o dodatkowe mililitry mleka lub wody.
Wykonanie ciasta na naleśniki jest tak łatwe, że poradzą sobie z nim nawet dzieci. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki na naleśniki i dokładnie wymieszać je trzepaczką. Smażenie naleśników również nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Czynność tę należy rozpocząć od natłuszczenia patelni z cienkim dnem. Do naczynia nalej olej czy oliwę albo rozpuść w nim margarynę bądź masło. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto na naleśniki. Każdy placek smaż obustronnie. Naleśnika należy obrócić w momencie, gdy ciasto zetnie się i lekko zarumieni.
Znając przepis na dobre naleśniki, a właściwie to na ich ciasto, warto zastanowić się jeszcze nad dodatkami, które uzupełnią całe danie. Nadzienie naleśników może składać się zarówno ze składników słodkich, jak i wytrawnych.
Klasyczne placki na słodko podaje się zazwyczaj z twarożkiem lub konfiturą. Przepis na naleśniki można jednak urozmaicić o świeże lub podsmażone owoce, serek mascarpone czy czekoladowe smarowidła. Wierzch naleśnika warto okrasić cukrem pudrem lub owocowym sosem bądź bitą śmietaną.
Jeśli nie gustujesz w słodkim smaku, alternatywą będą naleśniki na słono. Przepis na naleśnika wytrawnego sugeruje wypełnienie placka farszem z warzyw, mięsem (np. z kurczaka) lub rybą taką jak łosoś czy tuńczyk. Jednym z najpopularniejszych wariantów podania naleśników jest jednak to, w którym nadziewa się je szpinakiem oraz serem feta.
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn