- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na naleśniki amerykańskie – pancakes

Przepis na naleśniki amerykańskie – pancakes
Amerykańskie pancakes to naleśniki, które w Stanach Zjednoczonych można spotkać właściwie w każdej restauracji serwującej śniadania. Pyszne placuszki da się łatwo przygotować w domu. Naleśniki amerykańskie – przepis krok po kroku oraz propozycje podania już na Ciebie czekają!
Naleśniki amerykańskie – przepis na pancakes
Pyszne naleśniki amerykańskie przyrządza się z łatwo dostępnych składników. Do usmażenia około dziesięciu placków potrzeba: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę mleka, 1 duże jajko lub 2 małe, 50 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru, szczyptę soli i olej do smażenia.
Naleśniki amerykańskie – przygotowanie krok po kroku
Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Przepis na pancakes jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Oto wyjaśnienie, jak przygotować słodkie placki krok po kroku:
- W małym rondelku rozpuść masło i odstaw je do ostudzenia;
- W misce roztrzep jajka, dodaj do nich mleko, a następnie ostudzone masło i wszystko powoli ze sobą wymieszaj;
- Do mokrych składników dodaj wszystkie inne – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj całość tak, aby w masie nie było żadnych grudek;
- Rozgrzej patelnię i delikatnie rozprowadź na niej olej. Najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka, aby warstwa była bardzo cienka;
- Nakładaj chochelką niewielkie porcje masy na gorącą patelnię. Zachowuj takie odstępy pomiędzy plackami, aby w trakcie smażenia nie łączyły się ze sobą;
- Gdy naleśnik zarumieni się, odwróć go na drugą stronę. Pancakes powinny być lekko brązowe z obu stron. W trakcie smażenia warto zmniejszyć moc kuchenki, aby zbyt szybko się nie przypalały.
Z czym podawać amerykańskie naleśniki
Jak widzisz, przepis na szybkie pancakes jest bardzo prosty. Teraz czas zastanowić się, z czym podać danie. Amerykańskie naleśniki w Stanach Zjednoczonych najczęściej serwuje się z syropem klonowym. W zestawie nierzadko znajduje się także kawałek masła oraz chrupiący bekon. W wersji na słodko można zjeść placuszki z samym syropem albo wypróbować dowolny sos – karmelowy czy czekoladowy. Dobrze sprawdzi się także miód. Poza tym pancakes amerykańskie świetnie smakują z owocowymi dodatkami. Można posmarować je dżemem, a także podać ze świeżymi owocami. Sprawdzą się przede wszystkim banany, borówki, truskawki czy maliny. Jeśli chcesz, możesz spróbować dodać także owoce do surowego ciasta. W tej roli najlepiej spiszą się borówki, które pysznie smakują zatopione w naleśniku.
Amerykańskie naleśniki pancakes można zjeść także z twarożkiem, jaki przygotowuje się do klasycznych polskich naleśników. Należy zmiksować twaróg z cukrem wanilinowym i wysmarować masą wszystkie placuszki. Deser z pancakes warto udekorować kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi czy posiekanymi orzechami. Jeśli zależy Ci na jak najbardziej amerykańskim wydaniu puszystych naleśników, to koniecznie spróbuj tego dania w wersji z syropem klonowym i masłem. Później możesz już eksperymentować do woli. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn