Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie, przepis na omlet to zdecydowanie coś dla Ciebie. Proste danie, które można urozmaicić na wiele sposobów, by zawsze było inne i smaczne. Omlet – jak zrobić, co dodać i jakie są podstawowe składniki? Podpowiadamy przepis na omlet puszysty zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
Jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie to dobry omlet. Przepis na to danie jest dość prosty i pozwala na wiele eksperymentów, by jak najlepiej dopasować smak do własnych preferencji. Dzięki temu omlet nie musi też zawsze smakować tak samo. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania podstawowego omletu, to: 2 jajka, 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego, sól, pieprz i łyżka oliwy z oliwek lub masła. Jeśli omlet będzie w wersji na słodko, możesz zamiast soli i pieprzu dodać łyżeczkę cukru lub innego słodzika, np. ksylitolu czy miodu, a także łyżkę mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić dobry omlet? Przepis jest dość prosty, a jego podstawą jest niewielka, dobrze rozgrzana patelnia. Poza tym ważna jest też jakość składników. Najlepszy omlet wyjdzie ze świeżych, wiejskich jaj. Oto przepis na dobry omlet krok po kroku:
Przepis na omlet z mąką właściwie niczym nie różni się od powyższego. Tak samo należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i podsmażyć na patelni. Jeśli zależy Ci na bardziej puszystym omlecie, koniecznie podczas przygotowywania składników oddziel żółtka od białek i ubij białka, a następnie połącz ze sobą wszystkie komponenty dania.
Wiesz już, jak zrobić zwykły omlet, więc czas na wersję nieco bardziej złożoną. Możesz bowiem urozmaicić omlet wieloma dodatkami. Zarówno wersja na słono, jak i na słodko nie musi być nudna. Podczas przygotowywania omletu na słono możesz przed wylaniem masy z jajek na patelnię podsmażyć na niej np. cebulę, pomidorki koktajlowe czy pokrojoną w kostkę szynkę. Gdy pokryjesz dodatki masą, będą one wewnątrz Twojego omletu. Możesz także ozdobić nimi górę placka lub jego wnętrze. Podczas smażenia warto na połowie omletu położyć ulubiony ser, a następnie przykryć go drugą połową omletu i podsmażyć, by ser stał się ciągnący.
Jak zrobić omlet na śniadanie na słodko? Do masy możesz dodać swoje ulubione owoce – borówki, pokrojone w kostkę jabłka, truskawki czy maliny. Całość warto urozmaicić także wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem czy masłem orzechowym z wierzchu. Omlet będzie smaczny także posmarowany konfiturą.
Teraz doskonale wiesz, jak zrobić omlet na śniadanie w różnych wersjach. Możesz używać dowolnych warzyw i owoców, aby danie każdorazowo trafiało na talerz inne i ciekawe. Koniecznie spróbuj także wersji z rukolą, pieczarkami, papryką czy cukinią. Warzywa i omlet na maśle to doskonałe połączenie. Smacznego!
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn