składniki na pastę jajeczną

Przepis na pastę jajeczną

22 lutego 2023
5 min

Pasta jajeczna to świetna baza śniadaniowa. Jajka zapewniają dużo energii w postaci białek i zdrowych tłuszczy, dzięki czemu długo pozostaje się w uczuciu sytości. Jak zrobić pastę jajeczną do chleba, która nie znudzi się po jednym razie? Wszystko zależy od dodatków, które wzbogacą smak prostej jajecznej bazy.

Przepis na domową pastę jajeczną

Domowa pasta jajeczna to prosty dodatek do kanapek, który urozmaici codzienne śniadania. Jednak jak się robi pastę jajeczną? Podstawowymi elementami w przepisach na pastę jajeczną są jajka i majonez. Składniki zazwyczaj dodawane są w proporcji 1:1. Aby nieco wzbogacić smak pasty, warto dorzucić do niej świeże zioła (szczególnie latem), odrobinę sera żółtego lub warzywa, takie jak rzodkiewka, kiszony ogórek lub pomidorki. Osoby na diecie wegańskiej mogą spróbować à la pasty jajecznej. Do jej przygotowania będzie potrzebne tofu zamiast jajek.

 

Jakie składniki są potrzebne na pastę jajeczną?

Jak się robi pastę jajeczną na kanapki? Do jej wykonania będą potrzebne:

  • 4 jajka ugotowane na twardo;
  • 4 łyżki majonezu;
  • sól i pieprz;
  • łyżeczka musztardy.

Dodatkowo można wykorzystać ogórka kiszonego, tuńczyka, łososia, awokado, ogórka zielonego, rzodkiewkę, suszone pomidory, kapary i ser żółty. Jak zrobić pastę jajeczną? Ugotowane jajka trzeba obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. W misce należy wymieszać jajka z majonezem i musztardą oraz wybranymi dodatkami (drobno posiekanymi). Całość wymieszać i doprawić do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub łyżkę śmietany 18%. Smarowidło jest już gotowe! Pastę na kanapkach podaje się np. ze świeżo posiekanym szczypiorkiem, kiełkami, rzeżuchą lub plasterkami cebuli. Jej smak będzie się wybornie komponować z delikatną wędliną lub rybim mięsem. Jeśli pasta ma mieć bardziej wyrazisty smak, warto doprawić ją sosem srirachą lub wkroić ostre papryczki.

Gdzie możemy wykorzystać pastę jajeczną?

Domowa pasta jajeczna to świetny składnik w kuchni, który sprawdzi się nie tylko do śniadania. Ze względu na swoją konsystencję jest świetnym uzupełnieniem małych przekąsek, a także dodatkiem lub farszem do roladek z tortilli i jajek. Prosty przepis na pastę jajeczną pozwala na eksperymentowanie i mieszanie różnych składników, dzięki czemu dodatek nie jest nudny i może zyskać zupełnie nowy, niepowtarzalny smak.

Pasta jajeczna to niezastąpiony dodatek do kanapek, kanapeczek, krakersów i grzanek. Wymieszanie jej z fetą czy suszonymi pomidorami nada jej bardziej wytrawnego smaku, a z kolei awokado i dodatek jogurtu sprawią, że będzie delikatniejsza i świetnie sprawdzi się w roli bazy pożywnego śniadania. Alternatywą dla zielonego owocu może być biały twaróg – to rozwiązanie może przypaść do gustu osobom liczącym kalorie. Pasta jajeczna to dodatek, który nie jest czasochłonny w przygotowaniu, stanowi świetną bazę do komponowania śniadań, a dzięki prostemu składowi i ogromie możliwości w postaci dodatków, można serwować ją na wiele sposobów i to bez obawy, że od razu się znudzi.

Czytaj również