przepis na powidło śliwkowe InPost Fresh

Przepis na powidło śliwkowe

12 maja 2023
5 min

Domowe powidła śliwkowe to świetny dodatek do ciast, kanapek czy naleśników. Przygotowanie ich jest szybkie i proste, a pozwoli Ci zatrzymać w słoikach smak lata. W tym artykule dowiesz się, jak krok po kroku zrobić pyszne powidło śliwkowe w Twoim domu.

Przepis na powidło śliwkowe – jakie składniki są niezbędne?

Jak zrobić powidła śliwkowe? Śliwki to oczywiście niezbędny składnik, jeśli masz ochotę na domowe powidła. Reszta składników jest w głównej mierze opcjonalna. Cukier zapewni większą słodycz, a wanilia, skórka pomarańczy, czy cynamon, będą ciekawymi elementami, które dodadzą przyjemnego, ciepłego aromatu. Jeśli przygotowujemy powidła z myślą o chłodnych, jesiennych wieczorach i porankach, dobrym rozwiązaniem może okazać się dodanie przypraw korzennych, takich jak imbir, czy przyprawa do piernika. Z kolei dla wielbicieli czekolady świetną opcją będzie połączenie tego przysmaku ze śliwkowym musem.

 

Jak krok po kroku przygotować powidła śliwkowe?

Zacznij od przygotowania owoców. Najlepiej sprawdzają się dojrzałe śliwki węgierki z lekko pomarszczoną skórką. Dobrze też, gdy nie są bardzo soczyste – usprawni to proces gotowania, a przez mniejszą ilość wody, będą naturalnie słodsze. Umyj owoce i pozbądź się pestki ze środka, a następnie umieść je w garnku. Pamiętaj, że śliwki podczas gotowania zmniejszą swoją objętość. 2 kilogramy owoców zapewnią Ci około pół kilo powideł. Możesz dodać wtedy cukier i wymieszać. Cukier połączy się z sokiem, dzięki czemu nie będzie trzeba dodawać wody na dno garnka.

Podczas gotowania warto często mieszać zawartość, najlepiej drewnianą łyżką, aby powidła nie przypalały się do garnka. Wysoka moc palnika również im zaszkodzi, wiec ustaw ją na niską bądź średnią. Czas gotowania ciężko jednoznacznie określić. Zależy od ilości owoców i mocy kuchenki. Jeśli jednak masa będzie już gęsta, to znak, że powidła ze śliwek są gotowe. Przed wyłączeniem, jeśli masz chęć, dodaj wtedy wszystkie dodatki – wanilię, goździki, czy inne przyprawy albo czekoladę, które wzbogacą smak.

Czas na przełożenie śliwek – powinny być jeszcze gorące – do wyparzonych słoików. Można je zapasteryzować w garnku lub w piekarniku. Przygotowane powidła przełóż do naczyń i szczelnie je zakręć. Jeśli korzystasz z pierwszej opcji, wstaw słoiki do garnka, zalej je wodą do wysokości nakrętki, a następnie zagotuj wodę. Jeśli chcesz skorzystać z drugiej opcji, wstaw je do nagrzanego piekarnika do 110 stopni i trzymaj je tam do 20 minut.

Na co należy zwrócić uwagę przy przygotowaniu powideł śliwkowych?

Po pierwsze, czy nie przywierają do dna garnka. Podczas gotowania powideł śliwkowych, może się zdarzyć, że zaczną one się przypalać. Warto je regularnie mieszać, by tego uniknąć. Po drugie, jakość owoców. Warto wybrać gatunek, który odpowiada Twoim smakom. Niektóre mogą być za słodkie lub zbyt gorzkie. Garnek do gotowania też ma znaczenie. Stary, do którego wszystko przywiera, zdecydowanie się nie sprawdzi.

Czytaj również