puszyste naleśniki z malinami, płatkami migdałów i syropem klonowym

Przepis na puszyste naleśniki

13 grudnia 2022
5 min

Naleśniki to łatwy i szybki sposób na zrobienie obiadu, śniadania, czy deseru. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a sposoby na ich podanie ciężko jest zliczyć. Jeśli chcesz poznać przepis na dobre, puszyste naleśniki, które wykonasz w krótkim czasie, sprawdź dalszą część artykułu.

 

Przepis na puszyste naleśniki – jakich składników potrzebujesz?

Do wykonania ciasta na puszyste naleśniki, będziesz potrzebować:

  • mąki pszennej (150 g);
  • mleka (300 ml);
  • wody gazowanej (50 ml);
  • jajek (2 sztuki);
  • szczypty soli;
  • cukru wanilinowego (1 łyżeczka);
  • oleju roślinnego (1 łyżka + do smażenia);

Przepisów na dobre, puszyste naleśniki znajdziesz bardzo wiele. Delikatne i puszyste naleśniki możesz uzyskać, dodając budyń waniliowy razem z mąką (jeśli naleśniki mają być na słodko) lub dodając roztopione masło, zgodnie z przepisem na naleśniki amerykańskie.

Jak przygotować puszyste naleśniki?

Zacznij od przesiania i połączenia suchych składników w misce. Oddziel żółtka od białek i zmiksuj je z mlekiem oraz wodą. Zacznij stopniowo dodawać suche składniki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie wmieszaj w resztę ciasta. Przed samym smażeniem dodaj do ciasta łyżkę oleju i wymieszaj.

Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzej niewielka ilość oleju – możesz go rozprowadzić lekko zamoczonym w tłuszczu ręczniku papierowym. Wlewaj po jednej chochli ciasta na powierzchnię, poruszając patelnią, aby ciasto równomiernie rozlało się po całej patelni, a naleśniki nie były za grube. Smaż do uzyskania złotego koloru, następnie obróć ciasto na druga stronę. Ściągnij naleśnik z ognia, gdy ciasto się przyrumieni. Placki możesz zawijać w rulony, składać w koperty lub zrobić przekładany „tort”. Twoje naleśniki są już gotowe!

Najlepsze dodatki do puszystych naleśników

Puszyste naleśniki z wodą gazowaną to świetna baza, zarówno do dań na słodko, jak i na słono (wtedy zamiast cukru dodaj więcej soli). Gotowe naleśniki możesz przekładać różnym nadzieniem, fantastycznie nadadzą się:

  • zmielony twaróg z dodatkiem cukru, miodu lub rodzynek;
  • konfitura, dżem owocowy (truskawkowy, malinowy, z czarnych porzeczek, wiśniowy);
  • powidła śliwkowe;
  • mus jabłkowy;
  • krem czekoladowy/mascarpone i świeże owoce (takie naleśniki z góry obsyp cukrem pudrem).

Jeśli wolisz naleśniki na słono, spróbuj nadziać je:

  • farszem szpinakowym z fetą;
  • duszonym kurczakiem z warzywami;
  • mięsem mielonym z pomidorami;
  • smażonym tuńczykiem z cebulą i papryką;
  • purée z warzyw.

Placki przygotowane na słono możesz także przygotować jako formę zapiekanki. Po ich nadzianiu ułóż je w naczyniu żaroodpornym, obsypując serem. Całość piecz przez 10-15 minut w 180° C. Tak przygotowane danie będzie przyjemnością dla Ciebie i Twoich gości, przekona do siebie nawet najmłodszych, a Ty będziesz mógł cieszyć się lekkością i puszystością pysznego ciasta z nadzieniem.

Czytaj również