- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na puszyste naleśniki

Przepis na puszyste naleśniki
Naleśniki to łatwy i szybki sposób na zrobienie obiadu, śniadania, czy deseru. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a sposoby na ich podanie ciężko jest zliczyć. Jeśli chcesz poznać przepis na dobre, puszyste naleśniki, które wykonasz w krótkim czasie, sprawdź dalszą część artykułu.
Przepis na puszyste naleśniki – jakich składników potrzebujesz?
Do wykonania ciasta na puszyste naleśniki, będziesz potrzebować:
- mąki pszennej (150 g);
- mleka (300 ml);
- wody gazowanej (50 ml);
- jajek (2 sztuki);
- szczypty soli;
- cukru wanilinowego (1 łyżeczka);
- oleju roślinnego (1 łyżka + do smażenia);
Przepisów na dobre, puszyste naleśniki znajdziesz bardzo wiele. Delikatne i puszyste naleśniki możesz uzyskać, dodając budyń waniliowy razem z mąką (jeśli naleśniki mają być na słodko) lub dodając roztopione masło, zgodnie z przepisem na naleśniki amerykańskie.
Jak przygotować puszyste naleśniki?
Zacznij od przesiania i połączenia suchych składników w misce. Oddziel żółtka od białek i zmiksuj je z mlekiem oraz wodą. Zacznij stopniowo dodawać suche składniki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie wmieszaj w resztę ciasta. Przed samym smażeniem dodaj do ciasta łyżkę oleju i wymieszaj.
Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzej niewielka ilość oleju – możesz go rozprowadzić lekko zamoczonym w tłuszczu ręczniku papierowym. Wlewaj po jednej chochli ciasta na powierzchnię, poruszając patelnią, aby ciasto równomiernie rozlało się po całej patelni, a naleśniki nie były za grube. Smaż do uzyskania złotego koloru, następnie obróć ciasto na druga stronę. Ściągnij naleśnik z ognia, gdy ciasto się przyrumieni. Placki możesz zawijać w rulony, składać w koperty lub zrobić przekładany „tort”. Twoje naleśniki są już gotowe!
Najlepsze dodatki do puszystych naleśników
Puszyste naleśniki z wodą gazowaną to świetna baza, zarówno do dań na słodko, jak i na słono (wtedy zamiast cukru dodaj więcej soli). Gotowe naleśniki możesz przekładać różnym nadzieniem, fantastycznie nadadzą się:
- zmielony twaróg z dodatkiem cukru, miodu lub rodzynek;
- konfitura, dżem owocowy (truskawkowy, malinowy, z czarnych porzeczek, wiśniowy);
- powidła śliwkowe;
- mus jabłkowy;
- krem czekoladowy/mascarpone i świeże owoce (takie naleśniki z góry obsyp cukrem pudrem).
Jeśli wolisz naleśniki na słono, spróbuj nadziać je:
- farszem szpinakowym z fetą;
- duszonym kurczakiem z warzywami;
- mięsem mielonym z pomidorami;
- smażonym tuńczykiem z cebulą i papryką;
- purée z warzyw.
Placki przygotowane na słono możesz także przygotować jako formę zapiekanki. Po ich nadzianiu ułóż je w naczyniu żaroodpornym, obsypując serem. Całość piecz przez 10-15 minut w 180° C. Tak przygotowane danie będzie przyjemnością dla Ciebie i Twoich gości, przekona do siebie nawet najmłodszych, a Ty będziesz mógł cieszyć się lekkością i puszystością pysznego ciasta z nadzieniem.
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn