- Strona główna
- Blog
- Przepisy na śniadanie
- Przepis na racuchy drożdżowe

Przepis na racuchy drożdżowe
Drożdżowe racuchy to tradycyjny polski przysmak, który serwowany jest na stołach od pokoleń. Słodkie placuszki najczęściej przyrządzane są z jabłkami lub bez niczego, posypywane tylko cukrem pudrem. Jak przygotować tradycyjne drożdżowe racuchy, aby smakowały jak u babci? Podajemy przepis na pyszne racuchy drożdżowe!
Składniki potrzebne do przygotowania racuchów drożdżowych
Racuchy to proste i przepyszne placuszki drożdżowe smażone na tłuszczu. Do tradycyjnego przepisu potrzebujesz produktów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Jakie składniki są potrzebne do przepisu na dobre racuchy drożdżowe z jabłkami? Podajemy listę składników:
- 30 g świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży instant;
- szklanka mleka;
- szklanka mąki pszennej;
- 1 całe jajko;
- 2 jabłka;
- 1 łyżka cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- cukier puder;
- szczypta soli;
- olej.
Przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe wymaga cierpliwości, ponieważ drożdżowe ciasto musi wyrosnąć. Istnieje wiele prostych przepisów na szybkie racuchy, jednak jeśli masz czas, koniecznie wypróbuj tradycyjny sposób przyrządzenia placuszków.
Przepis na racuchy drożdżowe – jak je przygotować?
Przepisy na racuchy drożdżowe mogą być różne, trzeba jednak zacząć przygotowanie ciasta od przyrządzenia zaczynu drożdżowego. Drożdże wraz z ok. 5 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ok. 2-3 łyżki mąki i ponownie połącz składniki. Naczynie nakryj ściereczką i odstaw na ok. 15-20 min w ciepłe miejsce, np. przy grzejniku. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok.
Po 20 minutach wyciągnij zaczyn. Do dużej miski dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę, mleko, jajko, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do jednolitej masy. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tym razem na 40-60 min.
Wyciągnij masę z ciepłego miejsca. Umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je drobno lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do masy i całość wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i łyżką uformuj okrągłe placuszki. Smaż przez 5 min na obu stronach, aby nabrały złotego koloru, a w środku były puszyste. Racuszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pobyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem i gotowe!
Z czym podawać racuchy drożdżowe?
Zarówno drożdżowe, jak i zwykłe racuchy można podawać także z ulubionymi dodatkami. W zależności od tego, czy lubisz bardzo słodkie desery, czy bardziej owocowe, wybierz swój ulubiony składnik, który połączysz z tymi pysznymi placuszkami. Racuchy drożdżowe możesz podawać z:
- kremem czekoladowym,
- masłem orzechowym,
- miodem,
- cukrem pudrem,
- bitą śmietaną.
Jeśli preferujesz mniej słodkie smaki, wybierz dżem, powidła lub konfiturę z czarnych porzeczek, które przełamią słodycz placuszków odrobiną kwaśnego posmaku. Racuchy drożdżowe to pyszna przekąska lub deser na każdą okazję. Wybierz ulubiony dodatek i ciesz się smacznymi i ciepłymi placuszkami. Z pewnością posmakują wielu osobom, nawet tym najbardziej wybrednym. Zachęcamy do wypróbowania tradycyjnego przepisu na racuchy drożdżowe!
Czytaj również

Przepis na owsiankę nocną
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży

Przepis na racuchy z jabłkami
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn